En gang skurk, alltid skurk? Nei da, ikke innenfor sykkelsporten.

(Ikke i langrenn heller, forresten ...)

Etter at Ricardo Riccò og resten av Saunier Duval-laget forlot fjorårets Tour de France i skam, har ting en urovekkende tendens til å stabilisere seg igjen.

I forrige uke møtte «Kobraen» nemlig sine nye lagkamerater i Ceramica Flamina (ja, laget heter faktisk dét!).

Og kikker man godt etter på UCIs ProTour-liste, finner man kjapt ut laget som nå heter Fuji-Servetto - tidligere har gått under navn som Scott-American Beef og - ja - Saunier Duval.

Vant to ganger - kastet ut
For å rippe opp i det vonde: Riccò rakk å vinne både den 6.- og den 9.-etappen i 2008-versjonen av Tour de France, før han og lagkamerat Leonardo Piepoli ble avslørt som CERA-brukere.

(Og leser du de første fire bokstavene i Ceramica Flamina-navnet en gang til, forstår du kanskje hvorfor jeg synes lagnavnet lyder noe pussig...)

Foran den 12.-etappen trakk hele laget seg ut av rittet, før det altså gjenoppsto.

Og nå - drøye 17 måneder senere - er jammen Ricardo Riccò i ferd med å gjenoppstå, han også.

Fri mann i San Remo
To dager før neste års Milano-San Remo, er 26-åringens 20 måneder lange utestengelse ferdigsonet.

Paradoksalt nok forsøker hans nye lag å overbevise San Remo-general Angelo Zomegnan om at nettopp de skal motta et frikort (wildcard) i forkant av den prestisjetunge vårklassikeren.

Flamina-laget har allerede smykket seg med den tidligere Liberty Seguros-klatreren Giampaolo Caruso og landsmannen Andrea Noé i håp om å innynde seg hos de italienske rittarrangørene. Riccò er klar han også, dersom muligheten, slik den så ofte gjør innenfor sykkelsporten, skulle åpenbare seg:

- Det er ikke enkelt å ha det som sin første oppgave, men om jeg ikke returnerer der regner jeg med å være tilbake i godt, gammelt slag etter 10-15 ritt, sier Riccò i et intervju med magasinet Procycling.

- Sjokkerende og ydmykende
I intervjuet snakker også den italienske fjellgeita om hvordan han opplevde timene etter at både han og lagkamerat Piepoli havnet i garnet til dopingjegerne.

- Det er nok en forskjell på å få et brev som forteller deg at du har testet positivt, og å bli kastet ut av Tour de France og rett inn i en fengselscelle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er virkelig noe som sjokkerer deg, og ydmyker deg. I begynnelsen klarer man knapt å se folk i øynene, men litt etter litt går ting tilbake til det normale. I starten var det helt forferdelig, innrømmer Riccò.

Angrer du, Riccò?
Et betimelig spørsmål er det dog om og rytteren beklager sine egne handlinger. Procycling spør om han tror han i øynene til italienske og utenlandske fans noensinne kan renvaske seg selv.

- Jeg vet det blir vanskelig, men jeg har troen på det. Testresultatene mine har vært gode, og det jeg har gjort på sykkelen har vært bra. La oss se hva som skjer når jeg er tilbake igjen. Jeg kommer hovedsakelig til å fokusere på resultatene mine på landeveien. Det er dét som teller.

- Dersom jeg begynner å vinne igjen, vil ikke folk lenger huske hva som skjedde med meg. Slik det også har skjedd for mange andre ryttere før meg.

Det har han helt rett i. Dessverre.

Sjekk siste sportsnytt her!