Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal «Norges sykkelflopp» reddes

Her er brevet som sjokkerte ryttere, sportsdirektører og andre involverte.

Det norske kontinentallaget Onece-Mesterhus er i fritt fall.

Nylig trakk Lars Junker og Fred Arne Enger seg fra sine verv i laget, henholdvis som assisterende leder og sportsdirektør.

- De har svidd av hele budsjettet det første halvåret, raste Erik Tandberg, lagets eier og mannen bak Norspons, overfor procycling.no.

- Det er utvilsomt Norges største sykkelflopp gjennom tidene, svarte Lars Junker.

Les også: - Norges største sykkelflopp gjennom tidene

«Brukt opp budsjettet, og vel så det»
Det var etter at laget, i hvert fall store deler av det, kom hjem fra Romania og Sibiu cycling tour at sjokkmeldingen kom: «Vi har rett og slett brukt opp budsjettet vi har til rådighet for 2012-sesongen, og vel så det», var beskjeden de involverte i laget fikk.

Beskjeden kom fra Gunnar Haakenrud, mannen som overtatt ansvaret for den sportslige driften. Han fortsetter:

«Det er med sterk beklagelse at jeg må bringe dere denne informasjonen som har med økonomi å gjøre. Dyre samlinger, mange lange reiser, store andeler til flybilletter, lønnsutgifter, store investeringer (biler, utstyr m.v.) har brakt oss i dårlig posisjon før høstsesongen».

procycling.no besitter hele brevet som alle ryttere, Lars Junker, og Fred Arne Enger, med flere i støtteapparatet, fikk.

- Jeg fikk beskjed, først muntlig. Noen dager etter Romania-turen fikk jeg en mail. Jeg ble litt overrasket over hva som sto der, det var verre enn først antatt, innrømmer Sondre Hurum, en av lagets tolv ryttere, til procycling.no.

Optimistiske ryttere
Han er allikevel positiv med tanke på resten av sesongen.

- Jeg forholder meg til den kontrakten jeg har skrevet under på. Jeg gjør det jeg kan. Det vil si trener og fokuserer på de rittene som kommer til høsten. Mer enn det kan jeg ikke gjøre. Man blir så klart litt spørrende i hodet og lurer på hva som skjer med laget fremover.

- Jeg håper de klarer å løse dette på en profesjonell måte. Jeg har ikke valgt noen side i denne saken. Det er ikke min jobb å løse dette, forteller 23-åringen, som er bosatt i Kristiansand.

procycling.no har vært i kontakt med flere av ryttere i Oneco-Mesterhus. De forteller og gir uttryk for det samme som Sondre Hurum.

- Vi er blitt lovet at kontraktene holdes. Noe mer enn det vil jeg egentlig ikke si, sier en ordknapp Jon Einar Bergsland til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lang liste med «sparetiltak»
Bergsland er den eneste av rytterne på laget som har vunnet en UCI-seier i 2012. Seieren kom like før Oneco-Mesterhus sendte ut det mye omtalte brevet som inneholder en rekke nye tiltak.

Her er noen av punktene:

«Den idrettslige lagledelsen må fristilles fra dags dato da det ikke finnes midler til å dekke lønn (Fred og Jonatan), reiser eller andre utgifter. Engasjementsavtalene håndteres individuelt.»

«En servicebil (Audi) leveres tilbake til eier. Lokalene i Asker framleies (kontorlokalene), men vi trenger lagerlokalene.»

«Rittdeltagelse begrenses til i hovedsak å dreie seg om norske ritt, 3 gjenstående Norges Cup - ritt, og større rankingritt.»

«De utenlandske rittene vi er kommet med på (eks. Polen) gjennomføres bare dersom vi får dekket opphold, startutgifter og helst reiseutgifter. I noen tilfeller kan disse reisene være rimeligere enn å konkurrere i Norge, men dette må vurderes konkret og godkjennes konkret - budsjett - for hvert enkelt ritt.»

Laget forteller videre til sine ryttere at laguttakene til hvert ritt skjerpes (maksimalt seks til åtte ryttere). I tillegg må rytterne levere tilbake en av syklene sine og ta godt vare på den sykkelen og annet utstyr de låner av laget.

«En av to landeveissykler og eventuelt temposykler forsøkes solgt nå. Om du har kjøper til en av dine sykler, så er dette verdifullt! Meld fra om det. Du beholder - hjemme, slik at du også kan trene - en sykkel. Dersom temposykkel ikke skal benyttes i ritt i resterende del av rittsesongen, returneres den til Asker», skriver laget til rytterne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skryter av det sportslige opplegget
Sondre Hurum forteller til procycling.no at ryttere vil fortsette tross den vanskelig situasjonen i Oneco-Mesterhus.

- Jeg har ikke snakket med alle ennå, men slik jeg forstår er alle motivert til å fortsette. Vi kan ikke la oss vippe av pinnen av denne saken her. Vi har bare blitt bedre og bedre samkjørt etter hvert og har løftet oss som lag de siste månedene. De må vi fortsette med, forteller han.

Han får støtte av Phan-Åge Haugård, lagets yngstemann.

- Vi har fått beskjed om at de er uenige om hvordan laget skal drives. Rytterne skal trene og gjøre det de kan for å prestere. Jeg kan ikke snakke for alle, men jeg regner med at rytterne tenker som meg, forteller 20-åringen til procycling.no.

De er enige om at Oneco-Mesterhus' sportslige opplegg, hittil, har vært strålende.

- Vi har hatt et kjempeopplegg. Vi har reist både hit og dit. Vi har hatt kjempestore muligheter.

- Jeg er samtidig spent på hva som skjer til høsten. Jeg har blitt lovt en del konkurranser, i Norge først og fremst, og jeg håper at jeg får kjøre de, sier Hurum.

- Det har vært veldig bra. Helt topp, bare det her som har kommet opp nå som har vært litt spesielt, men det er ikke noe som påvirker oss rytterne noe særlig, mener Haugård.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vil satse videre i 2013
Etter hva procycling.no kjenner til vil Oneco-Mesterhus prøve å få med seg eksisterende og eventuelt nye sponsorer slik at de kan gjennomføre de viktigste rittene resten av sesongen, inn- og utlands. De har også oppfordret rytterne til å bidra med potensielle sponsorer.

«Det er også en høy og realistisk målsetting å føre teamet videre inn i 2013 og på et enda høyere nivå. Det foreligger et økonomisk grunnlag for videre satsing i 2013 nå og basis sponsormidler for 2013 er sikret», står det i brevet.

Men:

«Lagets videre satsing/drifting i 2012 må baseres på frivillighet».

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken