Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal Sky revolusjonere klassikerne

Du har sett hvordan de kuppet Tour de France. Nå venter klassikerne.

- Det har vært en missing link, sier Kurt Asle Arvesen.

- Juan Antonio Flecha vant vel Het Nieuwsblad, men så mye mer enn det har det ikke vært å hoppe i taket for, sier han ærlig.

Han snakker om brosteinsklassikerne. Og Team Sky snakker om sine tre første leveår på brosteinen. De innrømmer selv at de rett og slett ikke vært gode nok.

Edvald Boasson Hagen sier seg enig i den analysen:

Mest lest i Nettavisen nå:

Lærer av Tour de France-laget
I år fortærte laget i tur og orden Paris-Nice, Tour de Romandie, Critérium du Daphiné og Tour de France. Alle etapperittene forsvant ned i den glupske kjeften til britene.

Som Saurons altseende øye fra Ringenes Herre-trilogien, vender Sky-laget nå blikket mot hjertet Flandern rundt og Paris-Roubaix. Det betyr selvsagt ikke at tittelen fra Tour de France ikke skal forsvares.

Strategien foran klassikerne ble forsøkt lagt under en ledersamling i Manchester i slutten av november. Fram til nå har det meste dreid seg om å skaffe seg det nødvendige forspranget på konkurrentene.

Ting skal ikke være på «halv 12» når Omloop Het Nieuwsblad drar klassikersesongen igang lørdag 23. februar. Da skal Sky-laget være på fra aller første tråkk.

For å kvalitetssikre det, var et fulltallig Team Sky samlet på Mallorca allerede den 6. desember for en 12 dagers treningssamling. Her trente man like hardt som man vanligvis hadde gjort på den første samlingen utpå nyåret.

- Det var mye trening, høy intensitet og mer intervaller. Det var helt klart hardere enn jeg har vært vant til i desember. Vi skal bruke lengre tid på å bygge opp toppformen, enn man tradisjonelt har gjort. Dette baserer seg med erfaringer de har gjort i forhold til de store etapperittene, forklarer Gabriel Rasch.

Egen klassikergruppe
Han har nylig kommet hjem fra samlingen som ble avsluttet med en todagers «studietur» til Belgia. Her syklet klassikergruppen igjennom de siste 150 kilometerne av Flandern rundt-traseen.

- Det var nyttig for meg også. De la jo om løypa foran årets sesong, så det var godt å kikke litt nærmere på den, sier Gabba.

Foruten ham selv og Edvald, består klassikergruppen i Sky av Ian Stannard, Geraint Thomas, Bernard Eisel, Matt Hayman, Ben Swift, Chris Sutton, Luke Rowe og Salvatore Puccio.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Denne gjengen trente sammen allerede på Mallorca, og sju av disse – blant dem Boasson Hagen, reiser sammen til Tour Down Under i midten av januar. Før den tid venter imidlertid nok en Mallorca-samling på den privilegerte klassikergjengen.

Dropper Tirreno-Adriatico
Deretter skal laget gjeste Qatar og brosteinsåpningen i Belgia, før man igjen avviker fra den sedvanlige sesongoppkjøringen.

Team Skys klassikermannskap blir nemlig ikke å se i Tirreno-Adriatico eller Paris-Nice. I stedet drar laget til høyden, nærmere bestemt vulkanfjellet Teide på Tenerife, for å finslipe formkurven over en tidagerssamling.

- Du kan gjerne kalle det en høydesamling, men selv om det er en del av det – er det ikke hovedmålet. Den store gevinsten er at man får styrt treningen bedre. Det er vanskelig å styre så mye om man er med i et etappeløp. Sky har lyktes med dette trekket i Tour de France-gruppa. De har hatt en slik samling i slutten av april og i mai, forteller Kurt Asle Arvesen.

- Det er sikkert mange som lurer på dette: Høydetrening foran flate klassikere i Belgia og Frankrike?

- Det er uansett ingen bakdel. Det gjør at kroppen produserer flere røde blodlegemer, og da er det enklere å prestere bra, også i klassikerne. Høydeeffekten er som sagt ikke hovedmålet, men noe man får med på kjøpet. Treningen er det viktigste, påpeker eresfjordingen.

- Kan ikke bare vinne etappeløp
Fra Milano-Sanremo søndag 17. mars og utover, gjenstår eksamen på hvorvidt Skys massive satsing gir umiddelbare resultater i første forsøk.

Nå er det altså ikke slik at britene ikke har satset tidligere, og de satt da også med fire-fem ryttere mot Niki Terpstra og Tom Boonen i finalen av Paris-Roubaix denne sesongen, men:

- Det går mer på at vi ikke har vunnet en stor klassiker ennå, sier Gabriel.

- Hvis vi ønsker å være verdens beste sykkellag, kan vi ikke bare vinne etappeløpene. Vi er nødt til å vinne alle de store løpene, også på brosteinen, sier Arvesen.

Klassikergjengen får nå alle tilgjengelige ressurser til bruk, slik Tour de France-laget til Wiggins har nytt godt av under årets sesong. All ekspertise i forhold til kosthold og treningsveiledning vil også rettes inn mot klassikerlaget. I tillegg vil man bruke mer ressurser inn mot forberedelser og gjennomføring av rittene.

Edvald: - Det var en rå følelse
Etter at Juan Antonio Flecha, Jeremy Hunt og Michael Barry har forlatt laget, er toppende man sitter igjen med et par fremadstormende briter og en lyslugg fra lille Rudsbygd og Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I månedsskiftet mars/april vil britene trolig stille seg bak Geraint Thomas under Flandern rundt, mens Edvald vil få frie tøyler under Paris-Roubaix.

Selv om det ikke holdt helt inn i fjor, viste 25-åringen at han har noe der framme å gjøre allerede denne sesongen.

- Det var en rå følelse å sitte i finalen av Paris-Roubaix i fjor, med så mange lagkamerater. Men det var ikke like rått å tape «en halvtime» (Edvald var 7.46 bak Tom Boonen i mål, red.anm.) på de siste 20 kilometerne. Da var det jo helt tomt. Det var artig så lenge det varte, og det viste at jeg kan sitte med langt oppe. Jeg må få til de siste to milene og, så blir det bra etter hvert, sier Boasson Hagen.

- Hvordan sørger man for at du kommer inn i klassikerne med en form som ligner det Boonen hadde i år, og Cancellara for to år tilbake?

- Målet for neste sesong, er å finne ut av nettopp det. Men det tok tre år å vinne Tour de France med full satsing, så kanskje det tar tre år med klassikerne og da.

- Hva kan du gjøre i treningshverdagen for å sørge for at de nødvendige kreftene er der hele veien inn?

- Det beste er nok å kjøre langturer og avslutte med «motopes» (sykle i dragsuget bak følgebil eller moped). Jeg gjorde mye av det allerede denne sesongen. På den andre siden er det ikke så mange ryttere som er yngre enn meg heller, som er med og kjemper i toppen av disse rittene.

Han har helt rett i det. Det siste tiåret er Tom Boonen det lysende unntaket. Han sto på podiet i Roubaix i en alder av 21 år.

- Har ingen Boonen eller Cancellara
Arvesen har ikke akkurat hastverk med å legge for mye press på Boasson Hagens skuldre, han, heller. Som procycling.no avslørte torsdag, blir 37-åringen å finne i følgebilen sammen med Servais Knaven under vårklassikerne.

Eresfjordingen har tidligere uttalt at britene Geraint Thomas og Ian Stannard kommer til å vinne hver sin store brosteinsklassiker.

Les også: «Jeg vet ikke om han kjente til velodromen»

Spørsmål er om laget allerede nå er sterkt nok til å holde BMC Racing, Omega Pharma-Quick Step og de andre storlagene unna brosteinstronen.

- Vi har ingen Boonen eller Cancellara, foreløpig. Det er fortsatt en ung gruppe. Om de ikke står på toppen neste år, vil vi jobbe videre med den samme gjengen. Vi har en ung rytter som heter Luke Rowe også. Han er bare andreårsproff, men han vil bli utrolig sterk i disse rittene etter hvert.

- Hvordan skal dere få Edvald til å stå hele distansen ut?

- Det første store målet hans i år, er Paris-Roubaix. Edvald er fortsatt ung og kan vinne dette senere og. Men det er et mål for ham å vinne og i hvert fall være med i finalen.

- Han tok stegene allerede denne sesongen. Han var med å kjempe om gullet under VM i Limburg, og han har utviklet seg mye i Paris-Roubaix og i Flandern rundt. Det neste målet hans er å prege finalen og ikke gå tom når det er igjen tre-fire mil. Man har ingen garanti for å komme helskinnet fram og gjennom klassikerne, men man trenger veldig gode bein og man har ikke råd til uhell underveis.

(Artikkelen forsetter under bildet)

Det siste kan altså ikke Team Sky forsikre seg imot, men omtrent alle andre hensyn later altså til å være ivaretatt foran neste sesong.

- Det skjer så mye underveis i en klassiker, så det er umulig å spå podiet allerede nå. Men dersom Edvald er med i finalen i disse rittene – da kan alt skje, sier Arvesen og smiler lurt.

31. mars får vi det første svaret. Da arrangeres Flandern rundt. En uke senere venter brosteinsdronningen Paris-Roubaix.

Kommentarer til denne saken