RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal skøytesporten bli vår favoritt igjen

Foto: Johnny Syversen/Scanpix
Sist oppdatert:
- Vi mangler gull og profiler, erkjenner sportssjefen i skøyteforbundet.

Dersom du søker opp hurtigløp på skøyter på Wikipedia, kan du lese at sporten «regnes som Norges mest tradisjonsrike idrett, som en av Norges eldste idretter, og som en av Norges nasjonalidretter».

Skøyteløperen Axel Paulsen, som var stor på 1880-tallet, antas å være landets aller første idrettsstjerne, og Oscar Mathisen ble ekstremt populær på begynnelsen av 1900-tallet. Senere kom Hjalmar Andersen, eller «Hjallis», og Knut «Kupper'n» Johannesen, som begge satte flere verdensrekorder og sørget for norsk medaljedryss under EM, VM og OL på 50- og 60-tallet.

På 90-tallet fikk idretten en ny storhetstid med Johann Olav Koss, og Ådne Søndrål sørget for at Norge forble på toppen av internasjonal skøytesport fram til begynnelsen av 2000-tallet.

Så begynte hurtigløp på skøyter sakte å forsvinne. I dag er det få som vil erkjenne at sporten er en av landets nasjonalidretter.

- Mangler gull og profiler
Det faktum at skøytesporten er tradisjonsrik, har blitt et problem. For mange blir det for kjedelig å se to og to løpere konkurrere noen runder på isen. I tillegg mangler de store profilene, som «Hjallis» og «Kupper'n» var på sin tid, eller som Petter Northug er for norsk langrenn og Usain Bolt er for internasjonal friidrett.

Her skal Håvard Bøkko selvfølgelig nevnes, som vår desidert beste skøyteløper de siste årene. Han tar medaljer, men svært få gull. Han setter ikke verdensrekorder, og han svarer pent og pyntelig når NRK en gang kommer for å se til skøyteløperne.

Er det i det hele tatt håp for hurtigløp på skøyter? Kan idretten, som en gang trakk et helt folk til TV-skjermen, og som kunne fylle Vikingskipet til randen, bli en norsk favoritt igjen?

- Det er så enkelt som resultater. Så lenge du har én profil som tar gull, trenger du ikke den store bredden, sier sportssjefen i Norges Skøyteforbund, Øystein Haugen, til Nettavisen.

- Vi tar medaljer, men dessverre mangler vi gullet og de store profilene, innrømmer han.

Innfører fellesstart
Haugen er imidlertid overbevist om at det er håp for skøytesporten, som vil gjennomgå en mye kritisert, men nødvendig, modernisering kommende sesong.

- Fellesstart kommer i verdenscupen i år, og det tror jeg blir veldig spennende. Samtidig vil det for første gang blir kåret en sammenlagtvinner, og det vil garantert heve nivået. Nå kan ikke løperne stå over verdenscupløp hvis de vil gjøre det bra sammenlagt.

For Norges del begynner det også å se betydelig sprekere ut. I vinter sørget Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og Kristian Reistad for en historisk tredobbel norsk triumf i junior-VM.

- Det har aldri før skjedd i norsk skøytesport, og sier litt om bredden. Alle de tre guttene er fortsatt juniorer, og kommer til å komme for fullt, spår Haugen.

- Håper på ny «Hjallis» eller «Kupper'n»
Lunde Pedersen, som tok VM-gullet, og er sønn av treneren på allroundlandslaget, Jarle Pedersen, er kun 19 år, men allerede en av våre beste skøyteløpere. Han debuterte på seniornivå i allround-EM i vinter, og ble nummer seks sammenlagt. Det er det beste EM-resultatet av en norsk 18-åring siden 1963.

- Vi håper selvfølgelig på en ny «Hjallis», «Kupper'n» eller Johann Olav Koss. Vi ønsker å prestere over tid, og har løpere som har evner og potensial til akkurat det. Men de må forvaltes riktig, sier Haugen, som også trekker fram jentene.

- Hvis jentene hever seg bare litt, vil de hevde seg internasjonalt.

Tørr ikke spå gull
Og man kommer selvfølgelig ikke unna Håvard Bøkko, som tross alt ikke er eldre enn 24 år.

- Bøkko kan fortsatt ta medaljer for oss i mange år til. Han er et flaggskip i norsk skøytesport, og presterer jevnt og trutt.

Men det er ikke «jevnt og trutt» som skaper overskrifter, og det er ikke sølv som lyser i øynene til medaljekåte nordmenn. Det er gull.

- Vi håper å ta medaljer i både EM og VM i vinter, men nei, jeg tørr ikke si gull. Da må absolutt alt klaffe, erkjenner sportssjefen i skøyteforbundet.

Dermed er kanskje konklusjonen at, jo, det er håp for skøytesporten. Men så lenge det ikke finnes gullgaranti, finnes det tomme seter i Vikingskipet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere