*Nettavisen* Sport.

Slik skal Tour des Fjords lokke flere stjerner

Foto: Espen J. Lee (procycling.no)

Vestlandsrittet reduserer antall ryttere per lag.

18.12.13 17:22

Etter årets innviende utgave av Tour des Fjords, gjør rittledelsen en rekke endringer foran 2014. I en ny og utvidet utgave skal rittet bestå av fem fellesstartetapper – fra Bergen til Stavanger – i tidsrommet 28. mai til 1. juni.

Det betyr at lagtempoøvelsen – som i år ble vunnet av Alexander Kristoffs Katjusja – fjernes fra programmet neste år. Det blir heller ingen konkurransedag med to etapper.

– Det drøyer nok til midten av januar med å få bekreftet de siste etappestedene. Men jeg kan bekrefte at det ikke blir noen dobbeletappe, det blir ikke individuell tempo eller lagtempo. Tour des Fjords 2014 vil ha fem fellesstarter, forteller rittdirektør Roy Hegreberg til procycling.no.

Startskuddet for årets ritt gikk i vesle Valle, mellom fjellveggene i Setesdal i Aust-Agder. Det var en smart måte å lokke til seg Grimstad-syklisten Thor Hushovd, som har sine røtter få timer unna. Vestlandsrittets grand départ får utvilsomt en mer urban atmosfære i 2014, når rytterne triller av gårde fra Festplassen i VM-aktuelle Bergen, som nå har fått sitt eget lag i form av Team Fixit.no.

Målgang på den første etappen vil etter all sannsynlighet være i Voss, før reisen fra Ulvik til Haugesund venter på etappe to. Forsand vil figurere på tredje etappe, mens de to siste etappene skal ende i Stavanger.

– Vi vil starte i Bergen og være i Hardanger. Vi vil også ha én etappe i Ryfylke og vi vil avslutte de siste to etappene i Stavanger. Dett blir fantastiske kulisser med snø på fjellene, ville fosser og blomstring i Hardanger og Ryfylke. En million mennesker bor innenfor rimelig avstand til flere etapper disse fem dagene, forteller Hegreberg videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NTB scanpix (Schrøder, Tor Erik)

Hegreberg ønsker også å øke kvoten stjerneryttere, ettersom blant andre Edvald Boasson Hagen ikke deltok i 2013. De mest notable navnene på årets startliste var Thor Hushovd (som kjørte for Norge), Lars Petter Nordhaug fra Belkin Pro Cycling og hjemmefavoritten Kristoff fra russiske Team Katjusja.

Sistnevnte trosset sykdom og vant både en etappe og grønn poengtrøye, og er allerede bekreftet til neste års utgave. Ved å redusere antall ryttere per lag håper Hegreberg å lage plass til flere enda storlag i Tour des Fjords, som starter tre dager etter Tour of Norway.

– For oss er det ønskelig med lag på seks ryttere, og det betyr at det vil bli flere lag, også fra det øverst nivået, røper Tour des Fjords-sjefen.

Årets utgave ble vunnet av Katjusja-rytter Sergey Chernetsky, som vant åpningsetappen til Stavanger og beholdt den gule ledertrøyen gjennom hele rittet. Det ble ny Katjusja-suksess på dag to, da Kristoff vant morgenetappen til Forsand, før det russiske laget gikk helt til topps under lagtempoen om kvelden. Siste etappe ble vunnet av Angelo Tulik fra Europcar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag