Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal UCI etterforskes for korrupsjon

Uavhengig kommisjon skal se på åtte nøkkelpunkter.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) opprettet for en tid tilbake en uavhengig kommisjon, som skal granske anklagene om korrupsjon i egne rekker, i kjølvannet av den knusende rapporten mot Lance Armstrong og US Postal-laget.

Kommisjonen skal ledes av den britiske dommeren Sir Phillip Otton. Han får med seg tidligere paralympiskstjerne og nå medlem av overhuset i det britiske parlamentet, Tanni Grey-Thompson. Det siste medlemmet er den australske juristen Malcolm Holmes.

Ifølge Cyclingnews har nå gruppen begynt å kontakte relevante vitner. Disse blir spurt om de ønsker å vitne under høringen som er satt til april 2013 og om å levere skriftlig materialer innen 31. desember 2012.

Nettstedet mener å erfare at en del av vitnene er enkeltpersoner som UCI tidligere har gått til sak mot.

Les også: Disse skal etterforske UCI

Mistet alt
Lance Armstrong mistet sine sju Tour de France-titler, mens flere andre ryttere ble utestengt i seks måneder etter at det amerikanske antidopingbyrået offentliggjorte sin rapport om dopingbruken i det gamle US Postal-laget.

Rapporten førte også til at Norges sportssjef, og tidligere US Postal-rytter, Steffen Kjærgaard la kortene på bordet og innrømmet omfattende dopingbruk fra sin egen karriere.

Det er fra denne rapporten at en del alvorlige beskyldninger mot UCI stammer fra. Blant annet er det påstander om at positive dopingprøver ble holdt hemmelig, tvilsomme pengedonasjoner og det faktum at forbundet skjønte hva som foregikk, uten å gjøre noe med det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sitter på brev til vitne
Cyclingnews har også fått tilgang på et brev som er sendt til et uidentifisert vitne. I brevet står at det etterforskningen er sentrert rundt UCI, ikke Armstrong eller andre syklister.

Kommisjonen skriver også at de legger til grunn at Armstrong og US Postal bedrev det som USADA har skrevet i sin rapport.

Det er også utformet åtte nøkkelpunkter som her følger:

1. Om UCI forsto, eller burde forstått, hva mr Armstrong og US Postal-laget drev med.
2. Tilstrekkeligheten i UCIs antidopingpolitikken fra 1998 til 2012.
3. Om Armstrong eller US Postal-laget gjorde upassende betalinger til UCI
4. Om UCI upassende demoraliserte personer, som hadde bevis mot Armstrong og US Postal-laget, fra å stå fram.
5. OM UCIs samarbeide med USADA var tilstrekkelig.
6. Om UCI hadde en interessekonflikt i rollene mellom å fronte sykkelsporten og etterforskningen av Lance Armstrong og US Postal-laget.
7. Om UCIs nåværende antidopingkontroller er tilstrekkelige.
8. Om folk som tidligere har vært involvert i doping skal få fortsette å jobbe innen sykkelsporten.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken