Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal vi slå Nederland

Se Åge Hareides oppskrift på Ullevaal-fest.

BISLETT (Nettavisen): Bern 9. juni 2008. Ruud van Nistelrooy satte ballen i mål, mens italienske forsvarere skrek på offside. Nederland ledet 1-0 over den regjerende verdensmesteren Italia i den første kampen i europamesterskapets gruppe C.

Wesley Sneijder økte til 2-0 fire minutter senere. Giovanni van Bronckhorst fastsatte sluttresultatet til 3-0. Men Nederland stoppet ikke der. Fire dager senere ble Frankrike, også det et av verdens antatt beste lag, feid av banen. 4-1 denne gang.

Blant verdens beste
Ekspertene begynte å snakke om at Nederland var verdens beste lag, om hvor fantastisk fotball de oransje spilte, og om hvem som kunne stoppe dem. Vel, det siste fikset Russland.

Fire måneder er gått siden Nederland imponerte så stort under EM. Nå er de oransje i Norge for å spille sin tredje kvalikkamp til VM i Sør-Afrika.

Treneren er ny, noen spillere er skiftet ut, men formasjonen og spillestilen er den samme.

- De har kvalitetsspillere over hele linja. Vi får håpe at de har en dårlig dag, sier Åge Hareide til Nettavisen.

Uten seier i 2008
Landslagssjefen til Norge har ikke opplevd å vinne en fotballkamp siden 21. november i fjor. Han har to forsøk igjen på å vinne en fotballkamp i 2008; onsdagens kamp mot Nederland og privatkampen mot Ukraina i november.

Hareide benekter at han lar seg stresse av dette.

- Nei, egentlig ikke. Bare vi får en seier i kvaliken nå, så kan vi si at det var dette vi kunne forvente; fem poeng på de tre første kampene. Vi har ikke tapt på en stund heller. Og det kunne ha bikket vår vei mange ganger.

Oppskriften
Sant nok. Norge kunne ha fått tre poeng mot både Island og Skottland, uten at noen kunne kalt det urettferdig. Men hvordan skal vi få tre poeng mot Nederland?

Første punkt:

- Vi må passere midtbanen deres på en effektiv måte, sier Hareide.

Andre punkt:

- Det kan godt hende at det blir en del langpasninger. Hvis vi klarer å få John Carew alene mot en av de nederlandske forsvarerne, har vi gjort en god jobb. Når vi har en sånn kapasitet som vi har foran, kan vi slå en del langt. Men vi kan ikke bare gjøre det.

Og tredje punkt:

- Vi må tørre, og så må vi være årvåkne i kontradekningen. Men det har vi vært ganske gode på tidligere.

- Ikke like gode nå
Lykkes Norge med dette, kan det bli seier, tror Hareide. Og hvorfor ikke?

- Det er ikke samme kvalitet på laget deres nå som under EM, mener Norges landslagssjef.

Wesley Sneijder og Robin van Persie er nettopp tilbake fra skader og ute av kampform. Ruud van Nistelrooy har gitt seg med landslagsfotball. Trener Bert van Marwijk mangler også Nigel de Jong.

Likevel blir det selvfølgelig tøft. Og Nederland, nummer fem på Fifa-rankingen, er naturligvis favoritt mot nummer 39. Selv om nummer 39 spiller hjemme på Ullevaal stadion.

- Jeg håper hjemmepublikummet forstår at vi står overfor en vanskelig kamp. Da kan det være lettere å støtte laget også. Så lenge det står uavgjort på onsdag, tror jeg vi har publikum bak oss, for å få den seieren vi alle jakter på, avslutter Hareide.

Sjekk siste nytt på sportsforsiden!
Les mer om landslaget her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken