Gå til sidens hovedinnhold

Slik snudde Strand nedturen

For to år siden ble han pepet ut av egne fans, men denne uka fikk Lars Iver Strand en drømmeovergang til Vålerenga.

For tre år siden fikk Lars Iver Strand (24) sitt store gjennombrudd som fotballspiller. Sammen med Morten Gamst Pedersen blomstret han i et Tromsø-lag som lenge utfordret Rosenborg om seriegullet.

Så forsvant Gamsten, Tromsø ble svekket og hverdagen møtte Strand. Han fikk mye av skylda for Tromsøs manglende resultater. Etter to variable sesonger har han imidlertid blomstret skikkelig i år, og denne uka ble storformen belønnet med en overgang til Vålerenga.

Kontrasten til 2005-sesongen er stor. Da lå han blant annet helt sist på VG-børsen en periode, og Tromsø-fansen klappet da han ble byttet ut i enkelte kamper.

- Fikk hevet bunnivået
Så hva skjedde? Hva gjorde han for å snu nedturen?

- Jeg ble mer bevisst på hvilken type fotballspiller jeg var, og hva jeg gjorde i det daglige treningsarbeidet, begynner Strand.

- Jeg lærte at jeg måtte bli mer ærgjerrig med ballen, og at jeg måtte bli flinkere til å ta riktige valg. Jeg sluttet også å spille med like høy risiko i spillet som jeg gjorde i en periode. Det var med på å heve bunnivået. Før, hvis jeg mislyktes med noen pasninger offensivt, så var det en ræva kamp. Med solid defensiv innsats i bunn så kunne jeg imidlertid slå et par feilpasninger offensivt uten at det var en dårlig kamp, fortsetter han.

- Steinar Nilsen ga meg også mer ansvar, og det ansvaret har jeg tatt. Jeg har også fått en rolle sentralt på midtbanen som jeg trives i. I år har jeg maksimalt vekslet mellom to roller. Tidligere har jeg vekslet mellom 5-6 ulike roller.

- Urettferdig kritikk
Tromsø-trener Steinar Nilsen mener kritikken som rammet Strand i 2005 var urettferdig.

- Han ble pålagt et ansvar som han ikke hadde. Selv føler jeg imidlertid at han håndterte dette på en utmerket måte. Han fremstod veldig reflektert i samtalene vi hadde, og prøvde aldri å legge skjul på situasjonen. Jeg følte andre feiltolket ham, sier Nilsen til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet)

Han påpeker at Strand økte treningsdosene voldsomt da han kom til Tromsø i år 2000, og da han slo gjennom i 2004 så var han fortsatt fersk på nivået.

- I 2005 klarte han ikke å stabilisere seg på det nivået han holdt i 2004, men det har også med lagkameratene å gjøre. De rundt ham var heller ikke gode nok, sier Nilsen.

Og:

- Det jeg tok tak i da jeg kom inn høsten 2005, var at vi begynte å fokusere på de egenskapene han hadde som var veldig bra. Maser du på en spiller om ting han ikke kan så kan det fort stoppe utviklingen. Det som skjedde med Lars Iver er at han fikk større fokus på å utvikle sine gode sider – på den måten utviklet han så helt nye egenskaper.

- Men han skal ha mye ros selv. Han jobbet knallhardt med dette. Samtidig ble han mer voksen – både på og utenfor banen. Det at han fikk en klar rolle som sentral midtbanespiller i et 4-4-2-system var også viktig. Mange mente at jeg var en idiot da jeg gjorde det, og at det var en bekreftelse på at jeg ikke burde være trener. Men det fungerte, sier Tromsø-treneren fra en solseng på Gran Canaria.