Gå til sidens hovedinnhold

Slik svarte eksperten på lesernes spørsmål om Tottenham

Nettavisen fikk nylig besøk av Magne Mellem Enoksen, redaktør og styremedlem i supporterklubben Tottenhams Venner. Her er hans svar på spørsmålene som ble sendt inn fra leserne.

- Hva er dine forventninger til sesongen som nettopp har startet? Selv kan jeg ikke huske å ha hatt så lave forventninger som nå.

MME: - Jeg har nok også litt lavere forventninger enn jeg har hatt på en stund, men samtidig synes jeg det er litt befriende å være litt i utfordrerposisjon. Og fjorårssesongen var såpass deprimerende at det liksom ikke kan bli verre i år, tenker jeg i alle fall.

Etter hvert som tabelltipsene kom inn fra flere kanter med Tottenham på 7. og 8. plass, kjente jeg at jeg ble litt irritert, så det er kanskje noe i meg som tror det blir litt bedre likevel.

I alle fall forventer jeg litt mer offensivt spill i år. Og spillere som spiller med entusiasme. Det siste så vi jo virkelig i sluttminuttene av åpningskampen mot City, så det var gøy!

- Hva tenker du at Levy bør gjøre med Winks, Sissoko og Aurier?

MME: - Tottenham må definitivt rydde litt i stallen. Den er stor, og der jeg i fjor tenkte at vi har to veldig gode ellevere, tenker jeg i år at vi har mange spillere som neppe har så mye å bidra med i klubben.

Sissoko må definitivt selges, synes jeg. Han er blitt 31 år gammel, og selv om han har hatt flere gode sesonger i klubben, er det på tide å gå videre med yngre krefter. Eller: Krefter er kanskje ikke riktig ord, for det er jo noe Sissoko har mye av, men han er ganske begrenset i flere andre deler av spillet, så da er det bedre å gi sjansen til yngre spillere som har ferdigheter mer i tråd med den fotballen Tottenham ønsker å spille. Selv om han visstnok er en populær fyr i miljøet.

Aurier ønsker vel selv å dra fra Tottenham, som han også gjorde i fjor, og da er det vel greit å gi ham lov til det. Han har blitt bedre enn han var, og i fjor spilte han mye ryddigere enn tidligere, selv om han selvsagt fikk masse oppmerksomhet da han laget en klønete straffe mot Leicester. Men Tanganga viste mot City at han kan gjøre en god jobb på høyrebacken. Og så får det være lov å håpe at Nuno kan vekke noe i Doherty igjen. Selv om jeg blir litt nervøs av tanken på å gå inn i sesongen med bare de to på høyrebackplassen.

Winks er vanskelig, synes jeg. Han har hatt et par svake sesonger, etter å ha imponert under Pochettino. Det kan fort hende at han passer bedre i et Nuno-lag enn i et Mourinho-lag, og en spiller som har vært BB mot Real Madrid en gang i tiden, må jo ha noe i seg. Nå er fire år yngre Skipp også en konkurrent, og Dele Alli har plutsetlig begynt å spille indreløper. Men hvis for eksempel Sissoko stikker og Ndombele fortsetter å være et spørsmålstegn, er det jo plutselig mindre konkurranse der. Jeg lander på å la Winks få sjansen, særlig med tanke på at Tottenham skal spille i Europa også i år.

- Med tanke på at Nuno toppet laget i Europa-kamper, hvordan ser du for deg at han prioriterer Conference League? Kunne vært greit beholde Rodon, Sissoko for de kampene? Eller er de avhengig av selge flest mulig spillere hvis det skal ha inn 3 spillere til? (Midtstopper, Nahitan Nadez, spiss).

MME: - Jeg er spent på dette selv, og jeg blir skuffa hvis han svir av alle de beste spillerne i "enkle" kamper. Europa Conference League (ECL) er en fin arena til å matche både de nest beste, som banker på døra til førstelaget, og unggutter som kan få prøvd om de takler nivået når de spiller sammen med noen av de beste. Det unge spisstalentet Dane Scarlett og den allsidige midtbanespilleren Nile John er to unggutter som debuterte på a-laget i Europa League i fjor, og jeg håper de får prøve seg mer i år.

Som du sier er det nok en god anledning til å beholde litt flere spillere, som Rodon og Winks. Sissoko vil jeg nok ha ut uansett, for det er ingen tvil om at stallen er litt stor. Og hvis man henter flere inn, bør nok også flere ut. Så blir det noe av Nahitan Nadez, for eksempel, er det nok en idé å lytte til bud på Winks også.

- Hvordan kommer Tottenham til å forholde seg til UEFA Conference League? Er supporterne bekymret for å eventuelt måtte møte Glimt på Aspmyra?

MME: - Jeg svarte litt på dette i forrige spørsmål, men jeg kan jo legge til litt: Jeg håper Tottenham bruker turneringen til å matche unge spillere og de som ikke spiller i PL hver uke, samtidig som man også stiller med nok etablerte spillere til at man bør vinne kamper og gå lengst mulig. Kamptreningen for unggutta er jo ikke verdt all verden hvis de bare spiller med andre unggutter. Dette er jo også en turnering der Tottenham har gode muligheter til å skaffe sitt første trofé på lang tid, selv om det vel er skrevet i stjernene at man taper en finale mot José Mourinhos Roma.

Når det gjelder Glimt på Aspmyra, så er jo det en kamp Tottenham bør vinne ni av ti ganger. Eller man bør i alle fall slå Glimt i en dobbeltkamp. Men bekymringen vil helt klart være der hvis lagene møtes. Tottenham rotet det jo til på fryktelig vis mot Dinamo Zagreb i fjor. Det var pinlige greier, og det hadde vært enda mer pinlig for en norsk supporter å tape mot et norsk lag.

- Tror du Harry Kane blir solgt?

MME: - Jeg har styrt unna Kane-spørsmålene hittil, men nå hopper vi ut i det!

Da jeg og noen med-supportere satt på en uteservering i slutten av mai og diskuterte neste sesong, hadde Kane-ryktene allerede begynt. Men da var de fleste av oss sikre på at Kane skulle bli. Vi tenkte at Kane ville ha en såpass høy prislapp (sikkert 150 millioner pund) at ingen ville være villig til å betale. Men nå har jo ting endret seg med denne merkelige avslutningen på ferien hans. Uansett hva som er riktig om når Kane egentlig skulle være tilbake på treningsfeltet, tyder jo ting på at ønsket hans om å dra er ganske sterkt.

Derfor begynner jeg å helle litt mer mot å tro at han ender opp med å dra. Mer og mindre troverdige rykter svirrer i media. Og de fleste av disse er egentlig naturlige deler i en lang overgangsprosess som ender med et salg, og da helst uten at verken Tottenham eller Kane mister for mye ansikt blant egne supportere. Men dette betinger at City virkelig blar opp. De har lagt lista ved å gi 100 millioner pund for Grealish, og hvis Daniel Levy blir provosert av enten City eller Kane i denne prosessen, er han sikkert tilbøyelig til å sette seg på bakbeina og ikke vike en tomme i forhandlingene. Sånn sett blir jeg heller ikke overrasket hvis Kane ender med å bli, men akkurat nå heller jeg så vidt mot at han blir solgt. Hvis jeg blir tvunget til å tippe.

Bør Tottenham beholde Kane nå som han tydelig ikke lenger ønsker å være i klubben?

MME: - Godt spørsmål. Og svaret på dette avhenger nok av størrelsen på et bud som kommer inn. Hvis man får inn så mye penger som man ønsker (og det bør nok være betydelig mer enn City ga for Grealish), er det kanskje lurt å selge, for å unngå et nytt overgangsvindu med støy i vinter og igjen neste sommer. Men hvis man selger, bør man nok ha en ny spiss så godt som klar, så ikke hele fotballverdenen vet at Tottenham er på smådesperat spissjakt med banken full av Kane-penger.

Hvis City (eller noen andre) ikke åpner lommeboka på vidt gap, tror jeg ikke Tottenham har mye å tape på å beholde Kane. Han virker som en fyr som mer enn noe annet er opptatt av å score mål, jakte scoringsrekorder og vinne kamper. Nå har det ikke blitt SÅ mye av det siste i Tottenham det siste året, men hvis Kane er Tottenham-spiller 1. september, vil han nok gjøre det han kan for å nærme seg Jimmy Greaves enda mer som Tottenhams største målscorer gjennom tidene.

- Hva synes du om oppførselen til Harry Kane i det siste? Virket ikke og være veldig populær under forrige kamp. Hvordan skal han vinne tilbake fansen dersom han blir?

MME: - Først og fremst er det viktig å si at vi ikke kjenner detaljene i hva Kane har gjort og ikke gjort i det siste, men det er nok åpenbart at han har uttrykt sitt ønske om å dra litt tydeligere enn folk ventet. Og det er jo skuffende, synes jeg.

Som supporter skulle jeg selvsagt ønske at Kane hadde blikket stivt festet på Tottenham og gikk all in på å bli Tottenhams største spiller gjennom tidene. Det hadde han blitt hvis han hadde fullført kontrakten sin i klubben, for da hadde han passert Jimmy Greaves sine 266 Tottenham-mål og blitt tidenes Tottenham-toppscorer. Nå handler jo fotball og status om mer enn mål, men som "one of our own" og fram til i år en skikkelig sympatisk klubbspiller, hadde han vært sikret evig legendestatus. Den står litt på spill nå.

Hvis jeg tar av meg supporterbrillene litt: Jeg husker Jan Vertonghen uttalte en gang, kanskje ikke helt tilfeldig kort tid etter at Kyle Walker gikk til City: "Det er en mye bedre følelse å finne noe med en gruppe som har jobbet sammen lenge enn å bare reise et sted og vinne et trofé." Og det synes jeg er veldig godt sagt. Hvor stort er det egentlig å dra til City og vinne sammen med en gjeng som allerede vinner et par pokaler hvert år. Hvor mye bidrar du da, liksom? Men det er mulig Kane og et par andre er såpass vinnerskaller at de sikter mot de største trofeene mer enn noe annet.

Dette sporet visst litt av. Jeg tror nok Kane kommer til å vinne supporterne tilbake dersom han blir og leverer på banen, etter å ha kommet med noen uttalelser som trolig er litt bedre formulerte enn den forrige han kom med. Kane-leiren kunne ha taklet dette bedre, og det vil nok muligens være en liten ripe i lakken der, men fans glemmer jo etter hvert. Bare se på Gerrard i Liverpool og Rooney i Manchester United.

- Hva skjer med Harry Kane, blir han eller går han, og hvem bør Spurs hente inn for å erstatte Kane?

MME: Hva som skjer med Kane har jeg svart litt på i de to forrige spørsmålene. Men hvem Tottenham bør hente inn som erstatter, er et godt spørsmål. Dusan Vlahovic i Fiorentina og Lautaro Martinez i Inter er nevnt som erstattere. Det sies vel at Tottenham har fått bud avslått på begge disse. Omtrent som City har fått på Kane, da. Så disse ryktede avslagene behøver ikke bety at det ikke kan snu.

Ellers er det vel sånn at nesten uansett hvem man kjøper, blir det en nedgradering, men jeg tror i alle fall det vil være nyttig å ha en spiss som kan fungere litt som et oppspillspunkt. Hvis Kane forsvinner, er vel Dele Alli den mest duellsterke av Tottenhams offensive spillere, og det er jo ikke helt ideelt.

- Hva tenker du om Ndombele som spiller, bør han beholdes? Og, kommer det en midtstopper til og en spiss? Hvem tror du i så fall?

MME: - Ndombele er jammen et mysterium. Jeg har tidligere vært fullstendig imot et salg av ham, men nå er jeg litt mer i tvil. Med Tottenhams noe begrensede lønnsbudsjett og manglende Champions League-deltakelse, er det litt begrenset hva slags spillere man kan få tak i. Og jeg mener fortsatt Ndombele er bedre enn noen andre Tottenham eventuelt kan kjøpe for pengene man får inn ved et salg.

Men spørsmålet er hvor god han er hvis han ikke viser viljen til å gjøre det som skal til for å bli en del av elleveren til Nuno. Det er fryktelig merkelig at han ikke har vært på banen i noen treningskamper i sommer, for han har ikke spilt mesterskap eller noe. Så det kan hende man etter hvert skal innse at engelsk fotball kanskje ikke var stedet for Ndombele og cashe inn.

Men det vil gjøre vondt. For han kan gjøre ting med ballen som ingen andre i Tottenham - og kanskje ingen andre i PL heller - er i nærheten av. Det viste han glimtvis i fjor, og jeg håper han kommer i gang igjen så vi får se det igjen.

- Hvilken del av Tottenham-laget ser du på som svakest og som eventuelt bør forsterkes?

MME: - Forsvaret var tidvis veldig svakt i fjor, og da særlig midtforsvaret. Høyrebackplassen har jeg også ønsket å forsterke, men nå imponerte jo Tanganga mye mot City. Det gjorde riktignok også Sanchez og Dier i midtforsvaret, så plutselig har de egentlig svakeste posisjonene plutselig sett bra ut. Men det kommer flere kamper. Christian Romero har heldigvis kommet inn i midtforsvaret, så kanskje en høyreback er neste punkt på lista.

Hvis Kane drar, er spissposisjonen plutselig svakest. Da MÅ en ny spiss inn.

- Håper sesongstarten din var like fin som min. Lurer på hva du tenker rundt situasjonen med Ndombele? Tror du han på sikt kan bli satset på? Eller tror du kanskje Nuno har gitt beskjed om at han kan selges? Meget spesialt at han ikke har vært med i pre-season eller en gang på benk i seriestart. Mannen har jo utvilsomt et skyhøyt potensiale, spørs vel bare om han vil legge ned innsatsen.

MME: - Den sesongstarten var helt nydelig, ja. Så gøy har det ikke vært å se Tottenham-kamp siden Pochettinos tid. Ekstra applaus til TV 2 for å beholde bildene fra stadion etter kampslutt, så man fikk suge inn atmosfæren. Gleder meg til å være der igjen.

Svarte litt på Ndombele i forrige spørsmål, og jeg er enig med deg i det du sier her. Han er jo et helt spinnvilt talent. Gareth Bale har uttalt han ble skremt av Ndombeles ferdigheter da waliseren kom tilbake til Tottenham og så Ndombele på trening. Han følte franskmannen minnet om Ronaldinho. Alexander Tettey uttalte vel også noe sånt som at Ndombele er den beste spilleren han har spilt mot i Premier League.

Sånn sett hadde det vært utrolig surt å ikke få noe ut av en sånn spiller, men det virker jo som det er noen ugler i mosen nå. Han virket som han hadde bestemt seg for å virkelig gjøre en jobb i fjor, så litt rart om det har stoppet opp igjen nå. Men han var jo en del av en Tottenham-stall der de aller fleste virket å være litt dårlig trent, så håpet mitt er at han har måttet gå gjennom en enda tøffere opptrening enn de andre. Men jeg frykter at han og Nuno har blitt enige om at dette kanskje ikke vil funke. Det vil i så fall bli vondt å se ham briljere for andre klubber i framtida og se hva vi kunne ha fått.

- Hvilket lag i London har flest norske supportere i sine respektive supporterklubber? Og vil Tottenham hente flere forsterkninger før overgangsvinduet stenger?

MME: - Dette spørsmålet er hyggelig å svare på, for i år har vi i Tottenhams Venner gått forbi våre røde naboer i medlemmer og blitt det London-laget med den største norske supporterklubben. Det er jo hyggelig å ligge foran dem både på medlemslista og tabellen.

Flere forsterkninger? Det får vi da håpe. Åpningskampen mot City var en stor opptur, men det trengs nok mer.

- Hva tenker du om jobben Fabio Paratici har gjort så langt i Spurs? Hva slags inntrykk har du av ham?

MME: - Jeg er glad for at Tottenham har fått inn Paratici. Daniel Levy gikk vel ganske langt i å innrømme at byggingen av stadion og sånt har vært såpass krevende at det har vært vanskelig å utvikle stallen samtidig. Og Levy er jo ikke så glad i å innrømme nederlag.

Dette er jo en god anledning til å dra fram en kjepphest: Paratici fikk ansvaret for managerjakten, som i grunn startet på nytt da han kom inn døra. Og derfor er det litt feil å si at Nuno var Tottenhams tiendevalg, eller noe sånt. Da Paratici startet jakten, rykket man på en måte tilbake til start, og da tok det ikke altfor lang tid før Nuno var på plass. Han var ikke mitt førstevalg heller, men det kunne absolutt vært verre. Så jeg gir ham godkjent der.

Spillerlogistikken er vi jo midt oppi. Jeg er glad for at Romero er på plass i midtforsvaret, og Bryan Gil virker også spennende, selv om lettbeinte teknikere på offensiv midtbane kanskje ikke er det jeg hadde prioritert først. Ikke ny keeper heller, for så vidt. Men det virker lovende så langt, og jeg synes det er verdt å merke seg at spillerne som er hentet så langt (så vidt jeg vet) ikke er Jorge Mendes-klienter. Så da fryker jeg ikke så mye som før at Tottenham skal bli et sted der denne superagenten opp stallen med sine folk.

- Hvor mye interesse er det for et oppkjøp av Tottenham? Og er ENIC overhodet villig til å selge?

MME: - Det kan kanskje virke som Tottenham bygger klubben litt for å være et godt salgsobjekt. Et nytt treningsanlegg i verdensklasse er på plass, ny stadion i verdensklasse er på plass, og området rundt Tottenham er i ferd med å rustes litt opp for å bli mer attraktivt. Men akkurat nå er jo laget et stykke unna verdensklasse, så det er neppe et ideelt tidspunkt å selge på. Det er jo mye langsiktig gjeld som en eventuell kjøper må håndtere også. Tror dessuten at Daniel Levy trives godt i sin rolle, så tror ikke på noe salg sånn helt umiddelbart.

- Hvilke spillere tror du Tottenham kjøper før vinduet stenger?

MME: - Det er jo mye rykter som svirrer, og jeg har en følelse av at det kommer til å skje en del. Det ryktes mye forsvarsspillere selv etter at Romero er på plass, så det er vel kanskje noe mer på gang der. Takehiro Tomiyasu har det vært snakket om lenge nå, så kanskje han blir neste mann inn. Og hvis Kane blir solgt, MÅ man ha inn en spiss.

- Dersom Kane blir solgt, hvem bør Tottenham erstatte ham med?

MME: - Jeg har vel nevnt litt om dette tidligere, men jeg tenker i alle fall at det bør være en spisstype som bør likne mer på Kane selv enn på Son og Moura, som har vært backuper i det siste. Det er nok litt enkelt å bare se på høyde, men kanskje Dominic Calvert-Lewin kunne vært en fyr å forsøke seg på. I tillegg har jo Vlahovic og Martinez vært nevnt.

- Lenge siden jeg har hørt noe ang navnerettighetene på THS, noen ferske rykter? Dersom Levy ikke får de £150m ++ for Kane, ser du det som sannsynlig at han vil akseptere et bud i sjiktet £110-120 + Laporte/Silva nærmere deadline day? Mulig de nevnte spillerne ikke er like lystne på å flytte til N17. COYS!

MME: - Navnerettighetene, ja. De er det en stund siden jeg har tenkt på selv (bortsett fra at jeg så en fake tweet med noen bilder av THS som Qatar Airways Arena her en dag, men de var heldigvis fra 2016). Har ikke hørt noen ferske rykter, men mener å huske at det hang litt sammen med sponsor på ermet på drakta. Nå er jo den på plass, så ikke utenkelig at neste steg blir å sikte seg inn på å fylle opp banken med navnerettighetspenger. Det er kanskje enklere å selge nå som stadion fylles opp av ivrige fans på hver hjemmekamp også. Samtidig hadde rettighetene nok vært enda mer verdt med Tottenham i Champions Leauge, så det er vel ikke umulig Levy venter enda litt til.

Økonomi er ikke mitt fagfelt, men det sies vel at avtalen med både AIA og Nike er ganske langsiktig, så det kan virke som Levy har jobbet hardt med å få på plass lange avtaler for å sikre inntektene, så dette er kanskje et naturlig neste skritt.

Tror Levy vil være ganske sta i forhandlingene med City. Han er ikke kjempepopulær blant fansen for tida, så et billigsalg vil bli svært dårlig mottatt. Selv tror jeg ikke 110/120+Laporte er noe særlig dårligere enn 150 blank. Laporte-Romero hadde jo vært en deilig stopperduo. Bernardo Silva er også en meget god spiller, for all del, men på offensiv midtbane er det mye å ta av i Tottenham allerede, så det ville overraske meg mer.

- Hvem er neste spiller inn dørene på Tottenham Hotspur Stadium?

MME: - Det er fristende å svare at det er meg, for nå lengter jeg etter å dra på kamp igjen. Men du tenker vel på spillere, og der har jeg ikke mye å bidra med. Skulle jeg tippet én, ville jeg kanskje sagt Tomiyasu fra Bologna. Nå har jeg ikke sett ham spille, men jeg er litt usikker på om en ny spiller som både er høyreback og stopper, er det jeg ønsker meg mest. Spillere man kjøper, bør være bedre enn de man har, og der er jeg litt usikker.

- Hva er ditt tabelltips for vårt kjære Spurs? Scenario 1: Kane blir solgt Scenario 2: Kane blir Scenario 3: Kane blir, ny spiss (Martinez/Bamford eller tilsvarende) og en god midtstopper blir kjøpt.

MME: - Jeg tippet Tottenham på 6. plass før sesongen. Synes Manchester-lagene, Chelsea og Liverpool ser såpass bra ut at det blir vanskelig å slå seg inn der. Vanskelig å vurdere tabelltips opp mot spillere som kanskje kjøpes og selges, men jeg tenker at kjøp og salg av spillere må tas med i vurderingen akkurat som alle andre eventualiteter man tar med. Så jeg tenkte vel omtrent sånn at Tottenham har 80 prosents sjanse for å komme seg opp 5. plass med Kane, mens det er cirka 50 prosent sjanse for at han drar, så da endte jeg på 6. plass totalt.

Mer konkret til dine scenarioer:

1. Uten Kane tror jeg kanskje det kan bli 6. eller 7. plass. En erstatter kommer nok inn, men det skal litt til å fylle Kanes sko.

2. Med Kane tar jeg sjansen og tipper på 5. plass. Topp 4 blir fortsatt vrient, men det kan absolutt skje hvis en av de fire topplagene tryner. Og det er jo mulig.

3. Med både Kane, ny spiss og en god midtstopper, kan Tottenham absolutt lukte på topp 4. Tror vi vil være avhengige av at et av de andre topp 4-lagene har en nedtur-sesong, men det skjer jo jevnlig, så hvorfor ikke? Bamford har jeg ikke lyst på forresten? Han er god, jobber hardt og kommer til mange sjanser, men hjelpe meg så mange sjanser han trenger for å score. (Dette kommer sikkert til å kunne brukes mot meg når han scorer mot Tottenham senere i år).

- Har du noen idè om hvor mye penger Kane generer for Spurs? Hvis vi selger, hvor mye inntekt går vi glipp av? Hvis vi ikke selger, genererer han nok til å forsvare lønn/tapt salgssum? Og; hvor mye teller dette for Levy oppi alt?

MME: - Jeg leste en artikkel i går der det sto at hvis Kane skyter Tottenham til CL, vil klubben kunne tjene 50 millioner pund på deltakelsen. Sånn sett nærmer man seg jo mellom halvparten og en tredel av en eventuell salgssum. Men man har jo ingen garanti for å nå Champions League selv med Kane i stallen, så det er litt søkt å tenke sånn.

Jeg tror ikke nødvendigvis Tottenham trenger å selge Kane for pengenes skyld, for han må erstattes, og det blir jo også dyrt. Klubben trenger kanskje penger til å forsterke andre posisjoner, men så tom er ikke kassa ennå. Kane har dessuten stor verdi symbolsk for Tottenham, selv om denne symbolverdien jo er på vei ned nå med de siste ukenes uro.

- Hva vil Spurs bruke pengene som de får hvis Kane blir solgt? Vil de kjøpe og vil dem de vil ha, blir prisen da høyrere for disse? Synes at når Kane vil bort, da blir spilleren lite inspirert, enig? Tenker på Bale, Modric? Spurs betaler jo kun maks 200 tusen pund i uka, hvordan få toppspillere til klubben?

MME: - Mye av Kane-pengene vil nok måtte gå til en Kane-erstatter. Det er vel nevnt mellom 70 og 90 millioner euro for ryktede erstattere som Vhlaovic og Martinez. Det er en skremmende høy andel av Kane-beløpet, og det sier jo også litt om at Tottenham bør kunne kreve 150 millioner pund for Kane. Men det er klart klubbene rundt om slenger høye prislapper på bordet når Tottenham ringer og spør om de har noen spisser tilgjengelig, for da aner de jo at Levy har mye penger på vei inn.

Kane er nok ikke veldig inspirert til å spille for Tottenham nå, men hvis han fortsatt er i klubben når overgangsvinduet stenger, tror jeg han vil gi alt for klubben igjen, for såpass gira er han på å score mål og ta rekorder. Og hvordan skal han eventuelt få til en drømmeovergang igjen neste sommer hvis han plutselig blir dårlig?

Lønnsnivået i Spurs er et problem, ja. Jeg har en drøm om at lagene i Fotball-Europa nå ser at de har drevet usunt lenge og må justere seg litt. Se bare på Real og Barcelona, som plutselig sliter økonomisk. Men så sitter det jo et lag i Paris som holder på med sitt, så det spørs nok om det blir med drømmen.

- Hvilken stopper ligger Spurs an til å kjøpe nå?

MME: - Som nevnt et par ganger her, så virker det som Takehiro Tomiyasu kan være på vei inn. Men han er kanskje like mye back. Pau Torres i Villareal har vært nevnt som en mulig stopper, i tillegg til Jules Kounde i Sevilla. Begge disse har det til felles at de spiller i Spania, et land der Davinson Sanchez som spanskspråklig fort kan bli brukt som en del av en bytteavtale.

Men det er nok lettere å overbevise Sanchez om å dra til Spania enn å lokke Torres/Kounde til Europa Conference League-spill for Tottenham.

- Hvilke spillere tror du Spurs kjøper og hvem mener du Spurs bør kjøpe før deadline day?

MME: - Har vært litt inne på dette tidligere, men en spiss er et must hvis Kane drar. Kanskje også hvis han ikke drar, men da er det mindre viktig med en fra øverste hylle. Men jeg kan i alle fall aldri tenke meg at Kane selges uten at noen kommer inn.

Jeg ønsker meg også en ny stopper og en høyreback, selv om innsatsen til Dier, Sanchez og Tanganga mot City var oppløftende. Men det kommer kamper med et annet kampbilde, og da trenger man kanskje litt andre typer. En stopper til vil jeg nok satt pengene mine på. Hvis det ikke blir noen av de nevnte, kan det hende Nikola Milenkovic i Fiorentina er et alternativ.

- Nå er overgangsvinduet ennå åpent, og det jaktes visst en midtstopper og en spiss ifølge ryktene. Hvem mener du bør hentes til disse posisjonene, uavhengig av om Kane selges eller ikke? Hva synes du om overgangsvinduet til nå, og hva mener du om troppen etter utskiftningene (Alderweireld og Lamela ut, Gil og Romero inn)?

MME: - Jeg har vært innom noen stoppernavn allerede her. Spisser er vanskelig, særlig hvis Kane blir og man skal finne noen som kan godta å være en slags backup. Kanskje Belotti i Torino kunne vært noe? Det blir mye Serie A-spillere her, men det er jo fort gjort når Paratici er kaptein på spillerjakt-skuta.

Overgangsvinduet nå har vært positivt, synes jeg. Trist å miste Alderweireld, som jeg fortsatt mener var Tottenhams beste stopper i fjor, og han kunne nok vært god sammen med en type som Romero, men det kan virke som han og Nuno var enige om at det var greit å gå hver til sitt.

Jeg var (og er) en stor Lamela-fan, og han var det kjipt å se gå. Etter et par år der engasjementet har virket litt variabelt, var det utrolig fint å se en fyr som alltid ga alt på banen og tok i bruk alle triks i boka for å hjelpe laget til seier. Og ikke minst kombinerte dette med teknisk briljanse. Men han klarte sjeldnere å prege kampene det siste året, så det var nok et godt tidspunkt å ta farvel nå.

Gil-overgangen kom litt overraskende på. Med Son, Bergwijn, Moura, Lo Celso, Sessegnon, Alli og Ndolmbele (og sikkert noen jeg har glemt) som offensive midtbanespillere i klubben allerede, er det litt underlig å hente enda en. Men det kan vel hende noen skal ut, og han er nok også en litt annen type, så jeg gleder meg til å se ham i aksjon, både i år og kanskje enda mer i tiden fremover.

Romero: Hurra! Deilig at klubben endelig klinker til og bruker masse penger på en stopper. Håper hans aggressive stil funker bra i PL. Sikkert fint for ham at dommerne har hevet lista litt nå.

- Hvordan ser den nye startelleveren til Spurs ut etter overgangsvinduet er stengt? Altså nye innkjøp og ikke minst hvem blir solgt?

MME: - Sparte denne til slutt, for det var et konkret og artig spørsmål. Med tanke på det jeg har skrevet om spillere ut og inn hittil (og etter litt tvil endt med å tippe Kane ut), tipper jeg dette blir lagets førsteellever:

Lloris; Tanganga, Romero, Dier, Reguilon; Højbjerg, Skipp, Lo Celso; Son, Vlahovic, Moura

Det er mulig jeg er litt farget av at det fungerte ganske bra mot City her, så jeg kan forklare et par valg:

Jeg tror det kommer inn en stopper til, men aner ikke hvem, så da tror jeg Dier med et bedre organisert lag rundt seg kommer til å forsvare plassen en stund.

Usikkert på om både Højbjerg og Skipp forsvarer plassen samtidig. Det kan bli for defensivt mot mange lag, så da kanskje Alli bør inn for en av dem, sånn at han og Lo Celso kan bytte på det offensive engasjementet fra indreløperposisjonene.

Er det et godt tegn at Moura er i startoppstillingen? For et halvt år siden ville jeg sagt nei. Men han har vært såpass god i sommer og mot City at jeg gir ham fornyet tillit. Kanskje vil Bryan være bedre enn både ham og Bergwijn.

Og til de som ikke er der, da: Det kan godt hende Kane blir, men jeg får stå for tipset om at han forsvinner. Da er nok Vlahovic i Fiorentina den mest typiske erstatteren. Og så håper jeg jo at Tottenham får Ndombele til å funke, men akkurat nå ser det dessverre ikke sånn ut.

Kan ta med elleveren jeg håper på, da, innenfor rimelighetens grenser:
Lloris; Tanganga (eller ny høyreback), Romero, Pau Torres, Reguilon; Højbjerg, Ndombele; Lo Celso, Alli, Son; Kane.

Gøy å leke litt Football Manager innimellom.

Takk for alle spørsmål! Alltid gøy å prate fotball. Krysser fingrene for at Tottenham-sesongen fortsetter like bra som den startet!