Det er 2011, det er slutten av januar og det er kaldt. For Premier League-fansen er det imidlertid i ferd med å gå ei kule varmt.

Helikoptre blir observert, ryktene går og vips, så har Fernando Torres signert for Chelsea. Prislappen skal ha vært rundt 50 millioner pund.

Samme dag har også en faksmaskin i Newcastle en av sine mest travle dager på jobb. Til slutt blir «geordiene» enig med Liverpool om å bytte Andy Carroll med 35 millioner pund.

To og et halvt år har gått siden denne dramatiske overgangsdagen, og i sommer er det ventet at både Torres og Carroll kommer til å forlate sine respektive klubber, Chelsea og Liverpool.

Torres blir koblet til flere, blant annet Atlético Madrid, Barcelona og Napoli, mens Carroll trolig skriver under for West Ham. Uansett hva som skjer, vil nok klubbene tape store penger på de to.

1,7 milliarder
En trøst er det at dette ikke er første gangen en Premier League-klubb har tapt store penger på kjøp og salg. Neduren er imidlertid at både de blå og røde har gjort dette med stil også før.

Londonavisen The Sun har tatt en nærmere kikk på de største tapsprosjektene i Premier Leagues historie og Chelsea, Liverpool, samt Manchester-klubbene er godt representert.

Listen fokuserer kun på overgangssum, og ikke lønnsutgifter til de aktuelle spillerne. Til sammen har topp-ti-listen gitt klubbene et tap på 185 millioner pund - rundt 1,7 milliarder kroner.

Her følger oversikten, og vi presiserer at dette kun dreier seg om pluss / minus ved salg, og ikke hvorvidt spilleren ble en suksess, flopp, ble for gammel, var mye skadet eller andre faktorer.

10.) Shaun Wright-Phillips (Chelsea, - £12,5 mill)
Den hurtige kantspilleren ble hentet av Chelsea under José Mourinhos første periode i klubben. Han kom fra et da middelhavsfarende Manchester City og kostet de blå 21 millioner pund i 2005. Tre år senere, i 2008, ble spilleren solgt for 8,5 millioner pund. Dette betyr at Chelsea tok et tap på 12,5 millioner pund på en Wright-Phillips som ikke leverte all verden i London.

9.) Alberto Aquilani (Liverpool, - £13 mill.)
I 2009 solgte daværende Liverpool-manager Rafael Benítez stjernen Xabi Alonso til Real Madrid og handlet inn Alberto Aquilani fra Roma. Det ble på ingen måte noen suksess, selv om mange lenge hadde troen på midtbanemannen. De røde betalte 20 millioner pund, og fikk igjen syv millioner pund da han ble solgt i 2012. Dermed endte det opp med et tap på 13 millioner pund.

8.) Robinho (til Man City, - £14,3 mill.)
Robinho var lenge sett på som et av verdens største fotballtalent, men i Europa fikk han det liksom ikke helt til. Mange hadde likevel store forhåpninger til angrepsspilleren da han ble hentet til Manchester City fra Real Madrid for 32,5 millioner pund i 2008. I 2010 dro han videre til AC Milan for den nette sum av 18,2 millioner pund. City måtte ta et tap på 14,3 millioner pund.

7.) Hernan Crespo (til Chelsea, - £16,8 mill.)
Hernan Crespo har kostet mange klubber mange penger opp gjennom årene. I 2008 var det Chelsea som la 16,8 millioner pund på bordet for superspissen. Han fikk faktisk en veldig god start i klubben, men oppholdet der ble likevel kortvarig. I 2008 var kontrakten hans ute, og han forsvant gratis. Chelsea tapte alle sine 16,8 millioner pund i denne handelen.

6. Michael Owen (til Newcastle, - £16,8 mill.)
Michael Owen var en lysende stjerne på den engelske fotballhimmelen, men begrenset med spilletid i Real Madrid gjorde at spissen ville hjem, og Newcastle sto parat. Tyneside-klubben la 16,8 millioner pund på bordet i 2005 og fikk stjernen. Skader gjorde imidlertid sitt til at oppholdet ikke ble som ventet og i 2009 dro Owen videre gratis. 16,8 millioner pund ble tapet.

5.) Owen Hargreaves (Man United, - £17 mill.)
I 2007 la sir Alex Ferguson 17 millioner pund på bordet for den ettertraktede Owen Hargreaves. Engelskmannen hadde i lengre tid gjort sine saker bra i Bayern München. Oppholdet på Old Trafford ble imidlertid preget av mange skader og Hargreaves spilte lite. Da han dro i 2011 så var det vederlagsfritt, og United fikk null og niks igjen for sitt utlegg på 17 millioner pund.

4.) Jo (Man City, - £18 mill.)
Det er fort gjort å glemme at Jo i det hele tatt har spilt i Premier League, men det har han, for City. Klubben betalte 18 millioner pund for ham i 2008. Spissen fant seg ikke til rette i Manchester og ble lånt ut til klubber som Everton og Galatasaray uten den helt store suksessen. I 2011 ble City endelig kvitt ham fra lønningslisten. han gikk gratis og tapet ble 18 millioner pund.

3. Emmanuel Adebayor (Man City, - £20 mill.)
En kontroversiell spisstype som den dag i dag holder til i Tottenham. Var tidvis svært god under tiden i Arsenal og ble solgt til hardsatsende Manchester City i 2009. prisen var 25 millioner pund. Adebayor kom aldri overens med manager Roberto Mancini og ble først lånt ut til Real Madrid, og senere Spurs. I 2012 ble han til slutt solgt for fem millioner pund.

2.) Dimitar Berbatov (Man United, - £26 mill.)
Det kan kanskje synes litt rart at Berbatov er her, men dette handler kun om kroner og øre, og ikke hvorvidt spilleren var en suksess eller ikke. Mannen fra Bulgaria kostet United 31 millioner pund i 2008 da han kom fra Tottenham, og var et ålreit kjøp. Etter fire år i klubben gikk han videre til Fulham for fem millioner pund. En god pris for en aldrende spiss, men tapet ble stort.

1.) Andrej Sjevtsjenko (Chelsea, - £30,8 mill.)
Denne overgangen tar selvfølgelig kaka. Den hurtige ukraineren kostet Chelsea rundt 30,8 millioner pund i 2006 og tre år senere, i 2009, dro han fra klubben gratis. Bankkontoen hadde nok vokst ganske greit i denne tiden, men noen helt vil han aldri bli husket som på Stamford Bridge. Dette betyr at Chelsea måtte ta et tap på alle sine 30,8 pund for denne spilleren.