Gå til sidens hovedinnhold

Slik vil de avgjøre Armstrong-saken

Etter mye turbulens kommer USADA med et forslag for å løse saken.

Det skulle i utgangspunktet vært en ren dopingsak, USADA mot Lance Armstrong.

Men siden dopingtiltalen mot tidenes mest profilerte syklist ble tatt ut 13. juni har saken blitt en stor såpeopera med UCI og USADA i hovedrollene, og Lance Armstrong og WADA i birollene.

Les også:Setter spørsmålstegn ved UCI

Lance Armstrong var naturlig nok tidlig ute med å forsvare seg selv. I et offentlig brev anklaget han USADA for å gå etter hans stjernestatus og for ikke å respektere at han «aldri har testet positivt».

Amerikaneren mente også at det var UCI som hadde jurisdiksjon over saken, og at USADAs sak dermed falt på sin egen urimelighet.

USADA har sendt brev til domstolen
I en noe overraskende vri kastet UCI seg på Armstrongs påstand. De mente at det var de som først fikk informasjonen som startet prosessen, nemlig Floyd Landis’ brev hvor han kommer med informasjon om dopingbrudd fra flere syklister.

WADA gikk hardt ut mot UCIs krav om jurisdiksjon, og ba det internasjonale sykkelforbundet om ikke å ødelegge for USADA.

Les også:Dopingsjef slakter UCI

Nå er det det amerikanske antidoping-byråets tur til å spisse pennen, denne gangen i et brev til domstolen i Texas.

Der hevder de at Armstrong og UCIs krav ikke er berettiget og at informasjonen som kom frem i brevet Landis sendte til UCI var noe de hadde kommet frem til lenge før brevet ble sendt.

USADA mener derfor at de har all rett til å føre en sak og eventuelt dømme Lance Armstrong for brudd på dopingbestemmelsene.

De er heller ikke interessert i å følge forslaget UCI fremmet i sitt siste brev, om å la CAS (idrettens voldgiftsdomstol) få avgjøre hvem som har jurisdiksjon i saken.

- Det er liten vits i å gjøre det slik. Det vil øke kostnadene i saken og trekke ut avgjørelsen, skriver USADA, som også legger til at siden Armstrong ikke kan være en part i en slik sak kan han si seg uenig med utfallet og at hele rettsrunden dermed vil være forgjeves.

Foreslår avgjørelse i CAS
Det USADA derimot vil gå med på er at CAS avgjør hele dopingsaken.

- USADA er villig til å bli enig om en siste og bindene CAS-høring med Mr. Armstrong under amerikaske lover og under USADA-prtokollen. En slik høring skal holdes i USA, men med internasjonale CAS-dommere som skal avgjøre om Mr. Armstrong har brutt dopingreglene, og hvis så, gi han den rette straffen.

- Om partene i likhet med USADA er ute etter et effektiv og rettferdig resultat basert på bevis, så vil dette forslaget umiddelbart sørge for at saken havner i hendene til CAS, som raskt vil løse den, avslutter USADA.

Dermed kan det hende at nok en sykkeltvist avgjøres i CAS. Allerede har Alberto Contador og Jan Ullrich blitt dømt i den sveitsiske retten, mens Alexandr Kolobnev ble frikjent.

Kommentarer til denne saken