RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik vil de stoppe seriedoperne

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Thor Hushovds lag i bresjen for strengere sanksjoner mot juksemakerne.

De kaller seg «Foreningen for en troverdig sykkelsport» (MPCC), og bak lagene skjuler lagene Garmin-Cervélo, AG2R La Mondiale, Bretagne Schuller, Cofidis, Europcar, Française des Jeux og Skil-Shimano seg.

De sju lagene ønsker et strengere sett av regler og sanksjoner for å bli kvitte juksemakerne innenfor sykkelsporten.

Roger Legeay, Thor Hushovds sjef fra tiden i Crédit Agricole, er utnevnt som president. I et intervju med spanske nyhetsbyrået EFE har 61-åringen lagt fram noen av forslagene MCCP ønsker å få gjennomslag for via det internasjonale sykkelforbundet.

* Nulltoleranse for sprøytestikk, uansett behandlingsform eller formål.

* Å fjerne rankingpoeng fra UCI i to år for ryttere som har kommet tilbake fra utestengelse.

* MPCC mener også ryttere som blir tatt for doping ilegges en poengstraff, som gjør at laget som har ansatt dem vil falle lenger ned på rangeringen UCI setter opp før de deler ut sine WorldTour og ProContinental-lisenser.

* Å øke utestengelsen fra to år til fire år for ryttere som benytter tunge dopingmidler som for eksempel EPO, veksthormoner og andre blodoverføringer.

Hadde skapt trøbbel for Riccò og Basso
Dersom de nye vedtektene hadde trådt i kraft allerede nå, hadde Vacansoleil for eksempel ikke kunnet ta med Riccardo Riccòs poeng når de søkte WorldTour-status foran 2011 (nederlenderne ba selv UCI om å stryke poengene til Ezequiel Mosquera, som testet positivt mens han fremdeles var Xacobeo Galicia-rytter, vår anm.).

Liquigas ville heller ikke nytt godt at poengfangsten Ivan Basso dro inn, da han vant Giro d’Italia i 2010. Basso ble suspendert i juni 2007, og ville således hatt «tilleggskarantene» under den påfølgende girotriumfen.

Thor Hushovd har lenge vært blant forkjemperne for å heve dopingstraffene innenfor sykkelsporten:

- Sykkelsporten er langt fremme når det gjelder antidopingarbeidet. Dersom det nå innføres fireårige utestengelser, og det synes jeg det bør gjøre, vil det være nok et punkt der sporten vår fronter nye grep mot juksemakerne.

- Det viser at vi konsekvensen av problemene vi har hatt. Derfor synes jeg også det er litt synd med det dårlige ryktet sykkelsporten har fått, fortalte Hushovd til procycling.no i forbindelse med Oslo Grand Prix.

Sprøytefritt før giroen?
Der fikk han støtte av UCI-president Pat McQuaid i forhold til å heve dopingstraffene. McQuaid har også uttalt seg positivt til en nulltoleranse mot sprøytestikk.

- Vi husker at sprøyter er funnet på hotellrom, og du vet hvor mye det bidrar til å ruinere sportens image, fortalte McQuaid til l’Èquipe nylig.

Målet er at sprøyteforbudet blir innført allerede før Giro d’Italia starter i Torino den 7. mai.

Hva tror du om de nye forslagene som skal hindre juksemakerne innenfor sykkelsporten? Ta debatten i vårt nye diskusjonsforum!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere