RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik vil dopingsjefen ta juksemakerne

Foto: JACQUES DEMARTHON (Afp)
Sist oppdatert:
Les hvordan Travis Tygart vil gjøre dopingkampen bedre.

IDRETTSHØGSKOLEN/BERGEN (procycling.no): Den amerikanske dopingsjefen Travis Tygart er mest kjent for å ha ledet etterforskningen som til slutt avslørte Lance Armstrong som doper.

Men amerikaneren er også en besluttsom herremann som jobber steinhardt for å forbedre dopingarbeidet.

I de fleste intervjuer retter han pekefingeren mot sykkelsporten og sier at de er en versting og at de har mye å jobbe med.

Man kan diskutere om det er riktig eller galt, men faktum er at kjente syklister blir dopingtatt hvert eneste år. Dermed er det rom for forbedring.

Kritisk til at UCI tester «seg selv»
I internasjonale sykkelritt er det UCI som har ansvaret for testingen.

Det liker ikke Tygart.

- Vi må la nasjonale antidopingorganer teste i rittene. UCI vil ikke gi oss (USADA) rettigheter til å teste i Tour of California. Det rittet er sponset av Amgen, som lager EPO, sier en engasjert Tygart til procycling.no.

I 2008 gjennomførte det franske antidopingbyrået (AFDL) testene i Tour de France i samarbeid med UCI. Det gjorde at en rekke fremtredende syklister testet positivt på EPO.

- Vi har bevist at EPO er et av de mest brukte dopingmidlene i sykkelfeltet. Det var ingen EPO-ster i de første årene (av Tour of California) fordi UCI ikke bestilte testen. Det ville ikke skjedd under oss. UCI må gi slipp på kontrollen og slippe til uavhengige organer, sier Tygart.

- Dette er bare et eksempel på hvordan det kunne blitt gjort bedre, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Presidenten: - En dårlig idé
UCIs utskjelte president, Pat McQuaid, var nylig i Bergen. Der møtte han procycling.no som konfronterte han med tankene til Tygart.

Ikke overraskende var han uenig.

- Det vi har gjort er å etablere en antidopingorganisasjon med et eget styre og eget budsjett. Og det er så langt vi har lovt til å flytte det bort fra UCI-organisasjonen. Vi er den eneste internasjonale forbundet som har ordnet det slik. Jeg tror det er en dårlig idé at de nasjonale forbundene ordner dette alene. Vi er fornøyd med hvordan vår ordning opererer uavhengig av UCI, sier Pat McQuaid til procycling.no.

- Hvordan kan du gjøre det enda mer uavhengig?

- I dag er det personer som sitter både i styringskomiteen i UCI og i styre for antidopingorganisasjonen. Vi skal forslå at de fjernes fra antidopingdelen slik at det ikke er noen overlapp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hindres av WADA-koden
Samtidig er det ikke bare irske McQuaid og UCIs skyld. WADA-koden legger også begrensninger.

Den reformuleres i disse dager og strengere straffer er blant tingene som kommer til å bli endret i den nye koden.

- Det skal tegnes opp en ny WADA-kode straks. Den skal presenteres på konferansen i Johannesburg i november. Men man skal ikke endre regelen som sier at ethvert internasjonalt forbund er ansvarlig for antidopingarbeidet for sin sport. Derfor er det intet internasjonalt forbund som kan organisere et helt og holdent uavhengig antidopingsystem. Det må finne sted under åsynet av det enkelte forbundet internasjonalt. Slik er WADA-koden. Jeg ville foretrukket det annerledes og at WADA kunne utført all testingen. Men da behøver man en stor organisasjon og hvem skal betale for det hele? avslutter McQuaid.

PS: Pat McQuaid har mistet støttet i eget forbund i forbindelse med for forestående presidentvalget i UCI.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere