*Nettavisen* Sport.

Slik vil han inkludere damene i herreritt

Foto: Espen J. Lee og teamhitecproducts.no (www.procycling.no/teamhitecproducts.no)

- Jeg har sendt et løsningsforslag til arrangøren, sier norsk manager.

24.08.13 17:24

Ett av verdens beste damelag er norsk, men får ikke syklet proffritt på hjemmebane.

Torsdag ble det klart at arrangøren av Tour des Fjords ikke planlegger å ha et UCI-ritt for damer som en del av arrangementet i 2014.

Det var en nedtur for Team Hitec Products og deres sjef Karl Lima.

Les også: Norsk lag kjemper blant verdens beste

- Jeg er skuffet. Mitt inntrykk var at noe av konseptet til Tour des Fjords var at de skulle ha med kvinnene neste år. Jeg ble forundret da de torsdag avfeide det som lite realistisk, forteller Lima til procycling.no.

- På tide med et dameritt
Manageren for det norske laget påpeker at han synes det er fantastisk for Sørvestlandet at de har fått til et etapperitt for herrene. Samtidig legger han ikke skjul på at han synes tiden er moden til å få et dameritt i Norge.

- Min tanke er at Norges Cykleforbund ikke bør tillate flere UCI-ritt for herrene før noe for damene er på plass. Det vil være veldig kjekt å få vise seg fram i Norge. Vi blir ansett som ett av verdens beste lag, og vil gjerne vise oss litt mer fram på norske veier, sier Lima.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (www.teamhitecproducts.no)

Les også: - Vi har aldri hatt et bedre lag

Forsøkte i 2010
Rogalendingen har selv erfaring med å dra i gang et norsk UCI-ritt for damer. I 2010 forsøkte Lima og Bryne CK å arrangere et endagsritt for damer på Jæren.

- Det strandet på at vi var altfor sent ute. Da fikk få lag det med i rittplanene. Fristen for å søke om ritt til UCI var august året før, omtrent et år før vi planla å ha rittet. Vi søkte fem-seks måneder senere, og da hadde de fleste lagene spikret rittprogrammene deres.

- Hadde rittet gått som planlagt, ville det ikke kostet oss mer enn 100.000 kroner. Det er ikke mye som må til, forklarer lagsjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johansen, Carina

Vil ha to etapper med mål i Stavanger
Da procycling.no pratet med rittdirektør for Tour des Fjords Roy Hegreberg torsdag poengterte han at han ikke ønsket å arrangere noe som kunne oppfattes som mindreverdig for kvinnene.

Les også: - I en ideell verden sykler damene samme ritt som herrene

Lima er derimot ikke opptatt av at et dameritt får like stort omfang som herrenes proffritt. Neste år er herrenes ritt planlagt å gå over fem etapper.

- Jeg har sendt et forslag til Hegreberg om hvordan de kan løse dette. De behøver bare to etapper for kvinnene for at UCI skal regne det som et etapperitt. Da kan den ene være lagtempo. Det gjør at arrangøren bare må stenge veiene en drøy time ekstra. Den andre etappen kan enten være et kriteriumslignende ritt i sentrum eller i forbindelse med turrittet Tour des Fjords Classic, men da må de lage en egen start for damene, utdyper Lima.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Omfanget er ikke så viktig for oss, bare det blir ritt. Så lenge kvinnene får dekket overnatting kommer de, smiler lagsjefen.

- Vi hører alltid den samme unnskyldningen
Hegreberg poengterte torsdag forskjellen på å arrangere proffritt og turritt, og fortalte procycling.no at de i år hadde alle tilgjengelige politiressurser til herrenes ritt.

Rittdirektøren hadde vanskelig for å se hvor i regionen de skulle hente nødvendig politi- og helsepersonell fra med også et dameritt på programmet.

Lima er enig med rittdirektøren i at organisasjonen bak Tour des Fjords er avhengig av å bli større og få mer kapasitet om et dameritt skal bli en realitet.

- Men generelt hører vi alltid den samme unnskyldningen for å ikke inkludere kvinner i rittarrangementer. Arrangørene av showrittene i Kristiansand og Sandefjord sier også at det er manglende ressurser som gjør at damene ikke får delta. Jeg føler derimot at det er mangel på vilje som gjør at vi i dag ikke har noe UCI-ritt for damer i Norge.

Drømmer om samarbeid med verdenscup og Arctic Race
Landslagslederen for kvinnene Linn Torp lanserte fredag idéen om å samarbeide med verdenscupen i Sverige for å få til et UCI-ritt i Norge. Vårgårda Cup er i 2013 de eneste UCI-rittene for damer i Skandinavia.

- Det ville vært tingen om et norsk dameritt kunne samarbeidet med verdenscupen i Sverige, Tour des Fjords og gjerne Arctic Race of Norway. Da hadde det blitt attraktivt for alle de beste lagene å reise nordover. Men det er nok ønsketenkning og noen år fram i tid. Det viktigste nå er å få på plass et etapperitt, sier den norske lagsjefen.

Derfor sendte han som nevnt forslag til rittdirektør Hegreberg om hvordan de kan arrangere ritt for damene også. Lima håper de vil ta det opp på et styremøte i Tour des Fjords-organisasjonen.

- Det er trist at det virker vanskelig å få til, men jeg henger ikke med hodet av den grunn og vil jobbe videre for å få til dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.