Gå til sidens hovedinnhold

Slik vinner en sann mester

Fabian Cancellara avgjorde på Oude Kwaremont. Boasson Hagen måtte slippe.

For å ta det viktigste først:

Edvald Boasson Hagen dokumenterte solid formstigning under fredagens E3 Harelbeke.

Rittet regnes som en forsmak på årets Flandern rundt, og med tanke på de største brosteinsrittene, var det viktig for rudsbygdingen å markere revir på Sky-laget.

Han var blant outsiderne til E3, mens de fleste ønsket å sjekke ut formen til Tom Boonen, Peter Sagan, Fabian Cancellara, Filippo Pozzato og Philippe Gilbert.

Etter 65 kilometer sykling fikk vi beviset på at dette ikke var Thor Hushovds dag. Verken han eller Gilbert sprudlet, og TV-kameraet fanget opp Hushovd på halen av feltet, da favorittgruppen nærmet seg Eikenberg og Taaienberg.

Boasson Hagen satt pent plassert, og var blant dem som maktet å svare da Tom Boonen kom med signaturangrep oppover Taaienberg - etter 149 av 211 kilometer.

Satte fyr på rittet
Boonen angrep satte fyr på rittet, og det var Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol) som fulgte nærmest landsmannen. Duoen fikk selskap av Boasson Hagen, Daniel Oss (BMC Racing), Mathew Hayman (Team Sky), Zdenek Stybar (Quick Step), Sep Vanmarcke (Blanco Procycling), Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard) idet favorittgruppen dannet seg.

Vanmarcke ble kjørt av noen kilometer lenger ned i løypa.

Bakfra klarte i stedet Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick Step), Lars Boom (Blanco Procycling), Sebastian Langeveld (Orica GreenEDGE) og Vincent Jerome (Europcar) å kjøre seg opp. Det var dermed 11 mann der framme.

Sagan manglet - Cannondale ordnet opp
En av forhåndsfavorittene manglet. Peter Sagan var nødt til å bytte sykkel, rett etter at gruppa til Boonen hadde stukket.

Dermed var veien opp igjen urovekkende lang.

Cannondale satte likevel fire-fem hjelpere i aksjon, og disket opp et heseblesende tempo i front av feltet.

Med fire-fem mann foran Sagen tok kraftig innpå favorittgruppen, og 44 kilometer fra mål var den 23-årige slovaken tilbake i det gode selskap.

Surt for Boonen og Boasson Hagen, som hadde grei kontroll, men like fullt et beundringsverdig stykke arbeid av Sagans lagkompiser.

Ble liggende i «ingemannsland»
Men det var ikke bare Sagan som tok seg opp til favorittene igjen. Også Sylvain Chavanel (Omega Pharma Quick Step) og Geraint Thomas (Team Sky) snek seg med i dragsuget, og skulle få viktige roller i sjakkspillet inn mot mål.

35 kilometer fra mål viste Fabian Cancellara seg skikkelig fram for første gang. Og hvilken måte å gjøre det på!

Den råsterke sveitseren klinket til over Oude Kwaremont, og åpnet en stor luke til utfordrerne sine.

Sagan forsøkte å svare, men hadde ingen mulighet. Dermed slapp han seg tilbake til de øvrige favorittene, mens Cancellara forsvant i horisonten.

Sveitserens angrep splintret den store gruppen av favoritter. En gruppe ble dannet rundt Sagan (med Chavanel, Oss, Thomas og Langeveld).

Den andre sentrerte seg rundt Boonen, som ikke hadde nok krefter likevel.

Boasson Hagen ble liggende midt imellom de to gruppene på et punkt, men måtte slippe seg ned til sistnevnte.

Overlegen seier
Samtidig økte Cancellara ledelsen i front, og så ut kunne cruise inn til sin tredje triumf under E3 Harelbeke.

På det meste var avstanden over 1 minutt og 10 sekunder, men med ti kilometer igjen til mål var den nede i 44 sekunder. Var det en mulighet for at gruppen til Sagan og Geraint Thomas kunne kjøre seg tilbake?

Nei, det var det ikke. I stedet satte han inn et ekstra gir, og kjørte avstanden opp mot minuttet igjen.

RadioShack-Leopard-rytteren sendte samtidig et tydelig signal om han er mannen å slå foran Flandern rundt og Paris-Roubaix i de kommende uke.

I spurten bak Cancellara, så det ut til at Peter Sagan med nød og neppe maktet å presse sykkelen foran Daniel Oss på oppløpet. Gerraint Thomas (Team Sky) ble nummer fire.

For Norges del ble rittet en oppløftende opplevelse fra Boasson Hagen, mens både Hushovd og Gilbert viser at BMC-kapteinene fremdeles ikke har funnet storformen. Gudbrandsdølen kom inn med en større gruppe, og måtte se seg slått av Boonen i spurten. Til slutt endte han på 9.-plass.

Men han beviste i hvert fall at han vil være å regne med for Team Sky under Flandern rundt (31. mars) og Paris-Roubaix (7. april).

Resultater:
1. Fabian Cancellara (RadioShack Leopard) 5.08,28
2. Peter Sagan (Cannondale Pro Cycling) +1.04
3. Daniel Oss (BMC Racing Team) samme tid
4. Geraint Thomas (Sky Procycling) st
5. Sebastian Langeveld (Orica-GreenEdge) +1:08
6. Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) st
7. Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) 02:15
8. Luca Paolini (IKatjushja) st
9. Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) st
10. Sébastien Turgot (Team Europcar) st

77. Gabriel Rasch (Sky Procycling) +9:46
DNF: Thor Hushovd (BMC Racing Team

Kommentarer til denne saken