WHISTLER (Nettavisen): Nordmenn og svensker har åpenbart forskjellig syn på hvordan toppidrettsutøvere gjenskaper gode prestasjoner.

Et bevis fikk man etter Tora Bergers triumf på nordmaldistansen. Da valgte hun å trekke fram idrettspsykolog Nicolas Lemyre etter ”totalforvandlingen” fra sprinten noen dager i forveien.

- Jeg tror årsaken til at jeg ikke presterte under sprinten var at jeg gikk med litt for høye skuldre. Nicolas får meg til å tenke når jeg skal tenke, og ikke tenke når jeg ikke skal gjøre det, sier Berger til Nettavisen.

En femteplass, ett OL-gull og 39 treff senere, er ingen lenger i tvil om at Lesja-jenta hadde hodet med seg når det gjaldt som mest.

Ønsket psykologtilbud
Det var skiskytterjentene selv som presset på for å få et psykologtilbud under sesongevalueringen av den skuffende 2009-sesongen.

Siden har Lemyre, som også jobber med ishockeylandslaget, deltatt på fem-seks samlinger og ellers vært tilgjengelig ved behov. Idrettpsykologen sier følgende om det mentale arbeidet som ble gjort med Tora Berger etter smellen på åpningsøvelsen:

- Tora hadde en veldig spesiell følelse foran det første rennet. Det var en del ting som ikke var som de skulle være. Den første konkurransen i et OL er følelsene ofte litt overveldende. Det er mange inntrykk utover selve konkurransen, som kan gjøre det vanskelig å yte maksimalt. I tillegg har det vært flere uker siden de konkurrerte forrige gang. Det som er litt spesielt med skiskyting, er at åpningsdistansen (sprinten)også er tellende for det andre løpet, sier Lemyre til Nettavisen.

Berger ble nummer 33 på sprinten, men gikk seg mesterlig opp til en 5.-plass på jaktstarten to dager senere.

- Hun brukte jaktstarten som gjennomkjøring foran normalen, og det ga henne et stort utbytte. Det ga trygghet og således var dagens konkurranse bare en fortsettelse av jaktstarten, mener idrettspsykologen.

Jaget av imaginær bjørn
Etter seieren fortalte 28-åringen om arbeidsoppgavene hun påla seg selv i kraft av små huskelapper i forkant av løpet.

- Hva sto det på lappene?

- Det sto at jeg skulle være hard mot meg selv, jobbe inn i bakker og over bakketopper, inn i svinger og inn på trykk og rund blink. Hvis jeg var for snill med meg selv og tenkte at det var tungt eller vondt, så skulle jeg tenke at bjørnen sprang bak meg og jaget meg, fortalte Berger.

Tidligere har Nettavisen også omtalt at langrennsløper Astrid Jacobsen tegnet seg selv som Pippi , etter å ha fått i oppdrag av Britt Tajet-Foxell (en annen av Olympiatoppens psykologer) å finne seg en figur å identifisere seg med.

- En bjørn, Lemyre?

- Det er ting utøverne utvikler seg. Det er basert på tidligere erfaring. En del av grunnen til at arbeidet til Tora og meg har båret frukter, er at hun har andre grunnleggende faktorer på plass. Hun har et fantastisk trenerteam rundt seg og lagkamerater som jeg ikke tror noen andre lag har maken til. Det er veldig hyggelig å få litt av æren for prestasjonen, men min del er egentlig veldig liten.

Ferry: - Jeg er ikke som Bjørndalen
En annen bjørn, Björn Ferry, var ikke like heldig med torsdagens konkurranse. Svenskene ladet som kjent opp til OL med å latterliggjøre den norske troppens bruk av idrettspsykologer.

- Psykolog? Nei, jeg går på ski. Jeg behøver ingen psykolog. Jeg har lagkameratene mine som støtte dersom det går tungt. Psykolog skal man gå til dersom man har et problem, fortalte Marcus Hellner til Aftonbladet i forkant av avreisen til Vancouver.

Nevnte Ferry vant overraskende nok jaktstarten, på bekostning av blant andre Emil Hegle Svendsen, for tre dager siden. Etter normaldistansen var det lite som tydet på at svensken hadde «landet» skikkelig etter triumfen.

- Løpet i dag var bra. Men jeg manglet det samme fokuset på standplass. Det var noe som manglet i koblingen mellom finger og hode. Jeg har knapt sovet noe, og det har surret mange tanker i hodet mitt (etter gullet på jaktstarten, vår anm.).

- Sånn fungerer jeg. Jeg er ikke som Ole Einar Bjørndalen som skal ha 70 gull i året. Jeg kan bli sist i hver konkurranse i resten av livet mitt og fortsatt kommer jeg til å ha et smil om leppene mine, sier Ferry til Nettavisen.

- Hadde klart det med null
Svensken bedyrer at han ikke var skuffet etter totalt fem bom og 42.-plass.

- Jeg er ikke sur i dag. Selvsagt hadde det vært kult å ta en medalje til, men det kan være det samme. Man forsøker bare å gjøre sitt beste. Det er verre for dem som aldri lykkes, så plutselig får sjansen – og ender opp som skuffet.

- Hva synes du om nordmennene i dag?

- De er dyktige. Men det er klart: Hadde jeg skutt null i dag, så hadde jeg klart det.

- Hva mener du?

- Ja, da vinner jeg. Jeg er 4,54 bak med fem bom...

Lo av svensk utspill
Lemyre forstår lite av verken Ferrys resonnement eller svenskenes skepsis mot idrettspsykologer.

- Jeg har mange kolleger innenfor svensk idrettpsykologi. De kjente seg ikke igjen i den uttalelsen til Marcus Hellner, så jeg tror det dreier seg om den personlige meningen til et par svenske statsborgere. Det er ikke så lenge side vi brukte svenskene som modell. Hvis man går tilbake til lekene i Beijing – så hadde de flere idrettspsykologer med seg. Jeg bare lo da jeg leste det.

- Hva med Ferry? Det høres ut som man kunne gjort en jobb med å prøve å nullstille mannen?

- Jeg kan ikke uttale meg om det han har sagt. Det er allerede en stor utfordring å nullstille seg etter et renn, spesielt etter at man har vunnet OL-gull. Hvis han har vunnet OL-gull, er han tydeligvis i form. Med utøvere i form er det ofte bare finjusteringer som gjør at de klarer flere gode prestasjoner. Men det er en utfordring.

- Han skyter fem bom, men er under fem minutter bak Emil. Kunne det ha vært gjort en jobb her?

- Så lenge du stiller spørsmålet, har du sikkert svaret der.

- Må du jobbe med Tora for å nullstille henne etter gullet?

- Vi fortsetter med det vi har jobbet med hele vinteren. At jeg nå er heldig å være her i OL, gir meg jevnlig kontakt med utøveren. Da jobber man mest effektivt også. Det er ikke alle renn jeg er med på, men vi er flinke til å bruke den tiden vi har sammen effektivt, avslutter Lemyre.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!