Gå til sidens hovedinnhold

Slipper OL-press

- Det stilles større krav til dem som har passert 30, sier Egil Kristiansen.

Marit Bjørgen (29) har hatt en glimrende sesongstart. Kristin Størmer Steira (28) har levert en av sine beste åpningsmåneder noensinne. Og Vibeke Skofterud (29) har slått grusomt tilbake etter landslagsvrakingen i vår.

Men for ungjentene Marthe Kristoffersen (20) og Therese Johaug (21) har det ikke gått på skinner i verdenscupen så langt.

Kristoffersen har hatt sine problemer med sykdom (Beitostølen) og fall (Kuusamo), og har en 20.-plass som beste plassering så langt. Johaug har vært frisk og forskånet fra uhell, men har likevel bare en 17.-plass å vise til.

- Trygghet
- Marthe og Therese har ikke vært er de skal være, konstaterer landslagstrener Egil Kristiansen overfor Nettavisen.

Han er likevel sterk i troen på at landslagets to yngste skal finne formen i løpet av de to månedene fram til OL starter i Vancouver.

- Begge var veldig bra på trening og på alle tester helt fram til skirennene starter. Kapasiteten er der. Nå gjelder det å gi dem trygghet og tro på at de er gode for mye mer enn det de har fått vist, for det er de, sier Kristiansen.

Derfor varsler han også allerede nå landslagsledelsen ikke kommer til å være rigid i forhold til de formelle kravene om minst én plassering blant de seks beste eller to blant de 12 i verdenscuprenn før uttaket.

- Andre krav
- Vi kommer ikke til å stresse dem med resultatkrav. Det stilles litt andre krav til dem som har bikket 30 enn dem som er 20 år. Det er den tryggheten vi ønsker å gi dem, sier landslagstreneren.

For at både Johaug og Kristoffersen skal til Vancouver, sier seg omtrent selv – med mindre en av dem skulle få helt spesielle problemer. For begge trengs hvis Norge skal fylle kvotene i kvinnelangrenn i OL.

Det står nemlig ikke flust av kandidater i kø og banker på døra til verdenscuplaget, langt mindre til OL-laget. De nærmeste utfordrerne er faktisk juniorer (Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng).

Det betyr at det fortsatt er åpning også for Astrid Uhrenholdt Jacobsen (22), til tross for den alvorlige sykkelulykken hun var utsatt for i sommer – som blant annet førte til brudd i ryggen.

Jacobsen sprintaktuell
Sprintverdensmesteren fra 2007 gikk en god sprint i et nasjonalt renn på Gålå for en drøy uke siden, men fikk seg en liten nedtur i helgens verdenscup i Davos. Det kan imidlertid for en stor del tilskrives astmaproblemene som Oslo-jenta innimellom sliter med.

- Hun ble tett i halsen i Davos. Hun ble dårlig lørdag og helt tett søndag. Derfor ble det bestemt at hun tar en pause fra verdenscupen. Men planen er at hun skal være klar igjen til Tour de Ski, sier Uhrenholdt Jacobsens personlige trener Dag Kaas.

Han mener OL fortsatt kan være et realistisk mål for eleven.

- Jeg ser på henne som en potensiell sprinter i OL, hvis hun klarer å finne konkurranseformen, sier Kaas.

I likhet med Johaug og Kristoffersen slipper Astrid Uhrenholdt Jacobsen å forholde seg til absolutte resultatkrav før uttaket. Og ikke bare fordi hun er ung.

- Kapasitet vurderes
- Astrid har jo vist før hva hun er kapabel til når hun er i form. Blant annet tok hun gull sist det var klassisk sprint i et mesterskap. Kapasitet er noe som også blir vurdert ved et uttak, sier han.

Kaas erkjenner samtidig at han har en dobbeltrolle i forhold til Uhrenholdt Jacobsen, etter som han både er hennes personlige trener og fagsjef i Olympiatoppen, hvilket i praksis betyr at han har en reell innflytelse på OL-uttaket.

- Derfor vil jeg understreke at dette gjelder alle utøvere, ikke bare Astrid og ikke bare i langrenn. Olympiatoppen er ikke redd for å ta ut utøvere som tidligere har vist at de har kapasitet til å ta medalje, fastslår Dag Kaas.

OL-laget?
Det endelige OL-uttaket i langrenn finner først sted etter NM i Stokke, som avsluttes 24. januar.

Hvis uttaket – hypotetisk sett – måtte ha vært gjort allerede nå, tror Nettavisen følgende kvinnelag ville blitt tatt ut:

Marit Bjørgen
Kristin Størmer Steira
Vibeke Skofterud
Therese Johaug
Marthe Kristoffersen
Celine Brun-Lie
Maiken Caspersen Falla
Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken