Gå til sidens hovedinnhold

Slo gjennom i 1993 - går for nytt OL

Haile Gebrselassie nekter å legge opp.

Evigunge Haile Gebrselassie fornekter seg ikke. Søndag akter han å kvalifisere seg for sitt femte OL.

Den levende løperlegenden fra Etiopia er igjen på plass i Berlin Marathon, og der liker han seg godt.

Der satte han sine to siste av i alt 25 verdensrekorder i løpet av en glitrende karriere – først 2.04,26 i 2007, deretter 2.03,59 året etter, en rekord som fortsatt gjelder.

Rekorden tilsvarer en gjennomsnittsfart på rett under tre minutter på kilometeren, eller 703 60-metere etter hverandre på 10,6.

Varsler stor fart
Om 38-åringen er i rekordform enda en gang, gjenstår å se.

- Men jeg er sikker på at han vil løpe fort, sier hans antatt sterkeste konkurrent i løpet, kenyaneren Patrick Makau.

Han vant det prestisjetunge løpet i fjor med tiden 2.05,45 tross øsende regnvær. Noen måneder før oppnådde han årets beste tid i verden med 2.04,48 i Rotterdam.

De to duellantene er begge ute etter en god tid i Berlin søndag.

De ønsker allerede nå å legge inn sterkest mulige søknader til neste års OL i London, for kampen om plassene på laget er knallhard i begge disse løpernasjonene.

Norgesvenn
Om Gebrselassie når det målet, vil han komme til start i sitt femte OL. Knapt fire måneder i forveien vil han fylle 39 år.

Men alderen tynger så visst ikke den blide afrikaneren, som også er en stor norgesvenn. Han har flere ganger vært i aksjon på Bislett, og senest første helga i september gjestet han den årvisse Knarvikmila utenfor Bergen. Der var han ikke snauere enn at han satte ny løyperekord, tross langt fra optimale forhold.

På spørsmål om når han har tenkt å legge opp, sa han dette til TV 2:

- Jeg kan ikke si noe akkurat nå. Hvis du tenker tanken om å legge opp i sport, har du allerede lagt opp. Det må komme naturlig. En dag stopper man bare. Når det er over, så er det over.

Unik seiersrekke
I årene 1993-2000 sto han for en unik seiersrekke på 10.000 meter, med fire strake VM-gull (1993, 1995, 1997 og 1999) samt olympisk gull både i Atlanta i 1996 og Sydney i 2000.

I Beijing for fire år siden skulle han gjøre sin første olympiske start på maraton, men valgte i siste liten å droppe den på grunn av den forurensede lufta i den kinesiske hovedstaden.

Nå tar han i stedet mål av seg til OL-debut på distansen i London neste år. Veien dit starter i Berlin kommende søndag.

HTML EMBED
Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre