Slutt for baskerlaget Euskaltel?

Foto: Giovanni Auletta (AP/Scanpix)

Manageren åpner opp for utlendinger for å overleve.

20.02.12 10:05

Sju millioner euro (i overkant av 50 millioner kroner) lyder budsjettet til sykkellaget Euskaltel på.

Det er ingen nyhet for manager Miguel Madariaga.

- Med sju millioner euro har vi mindre å rutte med enn flere prokontinentallag. Vi har holdt det samme budsjettet i fem år, noe som ikke anbefales, sier Madariaga til marca.com.

Utlendinger neste?
Det har lenge hengt mørke skyer over Euskaltel-Euskadi. Laget med de oransje trøyene støttes i all hovedsak av telefonoperatøren Euskaltel og sykkelprodusenten Orbea.

I tillegg får laget økonomisk støtte fra baskiske myndigheter og provinser, men bidragene herfra har minket de siste årene.

Madariaga og hans kompanjonger har lenge lett etter nye sponsorer, men åpner nå opp for å gå andre veier for å redde lagets framtid.

En mulighet kan være å åpne opp for ryttere utenfor Baskerland:

- Kan de være aktuelt å hente inn utlendinger og å endre ideologien?

- Det kan være det. Men alt avhenger av sponsoren vi eventuelt ender opp med. Det virker som det er et større ønske hos oss, enn i Baskerland for øvrig.

Tidligere har Euskaltel-ekspert Magnus Aarre fortalt procycling.no at han forventer store endringer på laget for 2013-sesongen.

- Jeg ser ikke bort ifra at Euskaltel kan komme til å få en modell slik som Sky og GreenEdge har. Et lag der stammen er baskisk, men der det også er rom for spanjoler og utlendinger.

Sliter med å overleve
I dag benytter man kun ryttere som er fra Baskerland, eller har vokst opp i regionen og lært seg sykkelsporten der. Med et slikt begrenset tilfang av ryttere, har Euskaltel-laget stadig funnet det vanskeligere å overleve innenfor sykkelsportens fineste selskap.

Plasseringen på UCI-rankingen avgjør i stor grad hvem som innvilges WorldTour-lisens foran hver sesong. Mens andre lag har hentet ryttere med mange rankingpoeng fra Asia, for blant annet å hoppe foran Euskaltel på listene, er det lille, tradisjonsrike laget fremdeles prisgitt å finne ryttere med det lille ekstra innenfor regionens grenser.

Les også: Blir Euskaltel som Sky og GreenEDGE?

Laget har dyrket fram stjerner som Samuel Sanchez, Igor Antón og Egoi Martinez. Men foran årets sesong mistet man også Koldo Fernandez (Garmin-Barracuda) og Nicolas Castroviejo (Movistar Team).

- Det er klart at det nye poengsystemet rammer oss. Ikke bare økonomisk. Med vår filosofi kan vi ikke hente ryttere fra utlandet, og dermed går vi glipp av spennende ryttere med mange poeng. Vi er nødt til å komme oss opp på 9 millioner euro dersom vi skal kunne laget et slagkraftig lag, sier Madariaga.

Euskaltels tre valg
Sponsorjakten kommer til å foregå kontinuerlig utover 2012-sesongen. Euskaltel-Euskadi ble stiftet i 1994 og er blant de lengstlevende innenfor den moderne sykkelsporten.

Madariaga forteller at finansene er i orden for inneværende sesong, men at man er nødt ting må endres foran den påfølgende.

- Hva gjør dere ved neste korsvei: Øker budsjettene, blir prokontinentale eller legger satsingen død?

- Det er ikke avklart ennå. Det viktigste er å finne en ny sponsor. Dersom denne lar oss fortsette med dagens filosofi, hadde det vært genialt. Hvis ikke er vi nødt til å endre den. Jeg orker ikke å tenke på å legge ned dette laget, sier Madariaga til Marca.

Ironisk nok var fjorårssesongen en av de aller beste for de oransje. Igor Antón og Mikel Nieve tok hver sin etappeseier under Giro d'Italia, Samuel Sánchez vant 12. etappe under Tour de France, og Antón triumferte igjen på den 19. etappen under Vuelta a España.

PS! For årets Euskaltel-mannskap sykler de to franskmennene Pierre Cazaux og Romain Sicard. Begge sokner til Bayonne i Pyreneene. En av tre franske provinser som inngår i Baskerland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.