*Nettavisen* Sport.

Slutt på jenteidyllen

Foto: Jean Pierre (AFP/Scanpix)

ANALYSE: Nå er det full kamp i norsk kvinnelangrenn.

20.01.11 15:32

Mars 2009: Norsk kvinnelangrenn ligger nede med brukket rygg. Null gull under VM i Liberec. En totalt demoralisert lagkaptein (Marit Bjørgen), som har vært innom tanken på å legge opp. Spaltemeter av negativ omtale i media. Intern uro og misnøye med landslagstrener Egil Kristiansen.

Det ble oppvask under verdenscupfinalen i Falun. En grundig oppvask.

Og med fasit i hånda kan man også konstatere følgende: En vellykket oppvask.

Snart to år senere står norsk kvinnelangrenn sterkere enn noen gang. Den suverene dronningen Marit Bjørgen har ikke blitt slått i et verdenscuprenn siden 17. januar i 2010. Og bak henne står jenter i kø for å levere resultater.

Ni jenter på pallen
Allerede denne vinteren har hele seks jenter vært på seierspallen individuelt i internasjonale renn (verdenscup/tour-etapper): Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marthe Kristoffersen og Marte Elden.

I tillegg har tre jenter vært på pallen i lagkonkurranser (stafett/lagsprint): Vibeke Skofterud, Celine Brun-Lie og Maiken Caspersen Falla.

  • Totalt har altså ni jenter vært på podiet i internasjonale renn, i løpet av halvannen måned.

Samtidig som jentene kollektivt har levert superresultater, har de etter den allerede omtalte oppvasken i 2009 vært ekstremt bevisst på å opptre som en samlet og harmonisk gjeng.

Hver gang norske jenter har suksess, trekker de fram det gode miljøet på landslaget som en suksessfaktor. De roser trener Egil Kristiansen. De skryter av smørerne. De takker lagvenninnene for egen suksess. Og hyller lagvenninner som gjør det bra.

Idyll på prøve
Nå stilles imidlertid idyllen på en alvorlig prøve, nettopp fordi alle er så gode. Om tre uker velger landslagstrenerne Egil Kristiansen og John Arne Schjetne sammen med sportssjef Åge Skinstad ut åtte jenter som skal representere Norge under VM på ski i Holmenkollen, som starter 24. februar.

Med bare åtte plasser tilgjengelig, og allerede ni jenter som har vært på pallen internasjonalt, sier det seg selv at kabalen ikke går opp.

  • Jenter som med resultatlister i hånda vil kunne hevde at de har dokumentert medaljepotensial i VM, vil bli vraket fra troppen.

Enda tøffere er kampen om plassene på de enkelte distansene. Norge har ingen tittelforsvarere, og kan kun stille med fire løpere på hver av de fire individuelle distansene. Fire får gå stafett. Og to får gå lagsprint.

  • Slik det ser ut nå, blir potensielle medaljevinnere vraket på samtlige distanser.

Til tross for den åpenbare konkurransesituasjonen, har landslagsledelsen inntil nå sluppet de helt store diskusjonene.

For enn så lenge har det vært plass til alle i verdenscupen. På grunn av småskader, sykdom og enkeltløperes sesongopplegg har kabalen gått opp. Dermed har alle jentene hatt alle sine drømmer i behold – og sluppet å forholde seg til det faktum at det ikke er mulig for landslagsledelsen å tilfredsstille alles ønsker og ambisjoner når VM-alvoret tar til.

Onsdag ble Astrid Uhrenholdt Jacobsen den første som fikk et slag i trynet. Da fikk hun beskjed om at hun ikke får gå den klassiske 10-kilometeren i Otepää neste helg. Selv tenker hun medalje på distansen i VM. Nå er hun altså ikke funnet verdig en plass i det siste kvalifiseringsrennet.

- Det kom som et sjokk, skriver hun på sin egen blogg.

  • Flere av jentene kommer til å oppleve lignende sjokk, for ikke å si enda større sjokk, den neste måneden.

Kabalen
Hvis vi skal tillate oss å spekulere i distanseuttakene allerede nå, ser det nok ut omtrent som følger på landslagsledelsens skisseblokk:

Marit Bjørgen går akkurat det hun vil, hvilket trolig vil si alt unntatt lagsprinten.

Therese Johaug og Kristin Størmer Steira går sannsynligvis stafetten og de tre individuelle distanseløpene. Ingen av dem er gode spurtere, spesielt ikke Johaug, hvilket kan brukes som et argument mot dem i fellesstarter. Men dette argumentet blir neppe brukt, all den tid løypene er så tøffe at det sannsynligvis ikke blir massespurter i kvinneklassen.

Steira har dessuten ikke gått klassisk i år på grunn av et tretthetsbrudd i hælen. Så lenge hun er skadefri under VM, taler likevel alt for at hun får gå den klassiske 10-kilometeren – på bakgrunn av den enorme kapasiteten hun har dokumentert år etter år.

Vibeke Skofterud ligger trolig best an til den fjerde plassen på 10 km klassisk. Skofterud har ennå ikke gått denne distansen i verdenscup i vinter, men som sikkert kort på en klassisk stafettetappe, skal det veldig mye til at hun ikke får en plass på denne VM-distansen.

Marthe Kristoffersen kan brukes til alt. I VM blir hun trolig ikke brukt til så mye, men akkurat nå er hun inne på laget til 15 km fellesstart med skibytte sammen med Bjørgen, Johaug og Steira. Den plassen skaffet hun seg med pallplassen på 10 km fellesstart med skibytte i Tour de Ski.

Marte Elden har imponert på 10 km klassisk i vinter, men er ennå ikke på laget til denne distansen i VM. Vel så aktuell kunne hun kanskje vært for den fjerde plassen på tremilslaget, men i øyeblikket er det mer sannsynlig at den går til Marthe Kristoffersen eller Vibeke Skofterud. Dermed blir det neppe plass for Elden i troppen, for fortsatt er vi ikke kommet til sprint.

Les også: Marte gir sjefen hodebry

Alt tyder nemlig på at Norge stiller med Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Celine Brun-Lie og Maiken Caspersen Falla i sprinten (skøyting). To av disse går også lagsprint (klassisk), mens stafettlaget sannsynligvis blir bestående av Skofterud, Johaug, Steira og Bjørgen.

Mye av dette er usikkert.

Det som er sikkert, er at de neste to månedene er det slutt på jenteidyllen.

Nå er det kamp kvinne mot kvinne. Om plassene i VM-troppen. Om plassene på distanselagene.

Og ikke minst om VM-medaljene.

  • Tro ikke at de andre norske jentene ser for seg Marit Bjørgen på toppen av seierspallen etter hver VM-distanse.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.