Snakker gjerne med russerne

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Inge Bråten er ikke avvisende til å bli ryddesjef i russisk langrenn.

24.03.10 13:00

- Kanskje det kunne ha vært noe å trene russerne fram mot OL i Russland i 2014? Det hadde vært en spennende utfordring. Men i Russland har de ikke akkurat tradisjoner for å hente trenere utenfra, så det blir helt hypotetisk, sa Inge Bråten da Nettavisen møtte i juni i fjor.

Hypotetisk er det fortsatt i aller høyeste grad. Men kanskje kan det nå for første gang bli aktuelt for russerne å se utenfor landegrensene etter langrennskompetanse.

I hvert fall hvis utøverne får det som de vil. 14 landslagsløpere har nemlig sendt brev til Russlands president Dmitrij Medvedev, der de ber presidenten gripe inn og fjerne flere av trenerne og lederne på landslaget.

Les også: Et langrennsopprør

- Trenger spesialister
Ifølge Langd.se er løperne misfornøyde både med det sportslige opplegget og manglende vilje til å ta et oppgjør med dopingkulturen.

- Vi trenger spesialister som kjenner og elsker sporten vår. Vi ønsker folk i forbundet som forstår den utviklingen langrennssporten er i akkurat nå, og som evner å løse akutte problem, skriver de i brevet til president Medvedev.

Når Nettavisen forteller Inge Bråten om opprøret i russisk langrenn, legger han ikke skjul på at han synes det hadde vært spennende med en henvendelse fra Russland.

- Vil være smigrende
- Nå er fortsatt dette veldig hypotetisk. Jeg har ikke hørt noe fra Russland, og tror vel ikke jeg får noen henvendelse, heller. Men hvis den kommer, vil det selvfølgelig være smigrende.

- Det er ikke noe jeg vil feie under stolen uten først å ha tenkt igjennom det grundig, sier Bråten.

61-åringen fra Jessheim har i hvert fall mer erfaring enn de fleste innenfor langrennssporten. Han var norsk landslagssjef under OL i 1992 og 1994. I 2006 ledet han Sverige til stor suksess i Torino-OL.

Denne vinteren var han sjef for det kanadiske laget under OL på hjemmebane i Vancouver, som til tross for manglende uttelling i form av medaljer, leverte en meget god innsats.

- Du har tidligere sagt at du er ferdig som langrennstrener etter jobben i Canada. Kan en henvendelse fra Russland endre på dette?

- Nei, som trener er jeg nok ferdig. Men en rolle som sportssjef/manager er ikke uaktuelt. Langrenn har vært hele livet mitt så langt, og jeg vil ikke avfeie interessante henvendelser, sier Bråten.

Ikke redd for utfordringer
Han er naturligvis klar over at ryddejobben i Russland er særdeles krevende. Ikke minst har samarbeidet med den tidligere russeren Ivan Babikov, som nå representerer Canada, gitt ham innsikt i den russiske langrennskulturens mørkeste kroker.

- Jeg vet veldig mye om hvordan ting har vært i Russland. Og Ivan Babikov blir nok ikke glad hvis jeg går inn i en rolle hos russerne. Men jeg har aldri vært den som sier nei til en stor utfordring.

- Så en eventuell henvendelse vil være interessant?

- Jeg er jo internasjonal, så alt er interessant. Men å bo i Russland i tre år, ville blitt tøft. Vi måtte nok ha kommet fram til en løsning der flere av samlingene ble lagt til Norge, sier Inge Bråten.

Kanskje er ikke det heller så hypotetisk som det kan høres ut. Deler av det russiske langrennslandslaget bruker allerede Sognefjellet til sommertrening.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.