RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snakker ut om tapet av sin beste venn

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
- Sykling ble som terapi for meg, sier Tyler Farrar.

Den 9. mai var fjorårets verste dag i sykkelsporten. Den dagen ble Wouter Weylandt slynget inn fjellveggen på vei ned Passo del Bocco.

Livet til den 26-årige Leopard Trek-rytteren sto ikke til å redde.

Den dagen kommer aldri Tyler Farrar til å glemme, heller.

Amerikaneren flyttet til Gent i 2007, og ble en av Weylandts aller beste venner og faste treningsmakker.

Garmin-Cervélo rytteren maktet likevel å fullføre den nøytraliserte etappen dagen etter. Flankert av Weylandts lagkamerater, var 27-åringen oppløst i tårer da han trillet inn i målområdet i Livorno.

- Det som skjedde med Wouter i giroen, var selvsagt helt forferdelig. Jeg har ikke engang ord for å beskrive det, erkjenner Farrar overfor velonews.com.

Forlot rittet
Både Farrar og Leopard-Trek forlot rittet dagen etter. Førstnevnte tok seg en pause fra sykkelsporten, og var ikke tilbake i ritt før Critérium du Dauphiné.

Han maktet nemlig å holde fokus på sesongens hovedmål, Tour de France. Under Ster ZLM Tour tok han til og med sin første seier etter tragedien, med fingrene viste han fram en «W» og signaliserte for alle hvem seieren var dedisert til.

- Jeg kan ikke se på denne sesongen som mislykket. Jeg vant en etappe i Tour de France, og seieren på lagtempo var også stort. Dessuten hadde jeg noen gode prestasjoner i klassikerne, forteller Farrar.

- Det skjer fryktelige ting med gode mennesker
Året som helhet ble naturligvis satt i skyggen av kameratens tragiske skjebne.

- Det har vært noen definitive høydepunkter og noen forferdelige øyeblikk. Jeg avslutter 2011 med glede, uttaler han.

- Ulykken som involverte Wouter. Hvor ille var det å takle den?

- Jeg hadde aldri opplevd noe lignende før, som det å miste en venn. Det var ganske traumatisk. Slik er livet noen ganger, ettersom ting er utenfor din kontroll. Det skjer fryktelige ting med gode mennesker. Man forsøker å takle det og komme seg videre. Jeg har ikke glemt det, men jeg prøver å komme meg videre.

Ville hedre Wouter under touren
En måte å makte det på, var ved å komme seg tilbake i trening. Farrar forteller at sykling på et punkt ble som en slags terapi midt oppe i at det vonde.

- Sykling er livet mitt, og har vært det siden jeg var 12 år gammel. Det er slik jeg tjener til livets opphold. Jeg tenkte vel egentlig aldri på å avslutte sesongen. I starten var jeg usikker på når jeg ville være tilbake i trening.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HYLLER WEYLANDT: Tyler Farrar viste fram 'W-tegnet' til ære for Wouter Weylandts minne, da han vant den tredje etappen under fjorårets Tour de France.
HYLLER WEYLANDT: Tyler Farrar viste fram "W-tegnet" til ære for Wouter Weylandts minne, da han vant den tredje etappen under fjorårets Tour de France.

- Laget støttet meg og lot meg bestemme tidspunktet selv. De presset meg ikke. Da jeg begynte å sykle igjen, var det tøft de første dagene, men så ble det nærmest terapeutisk. Jeg trente forholdsvis hardt, og jeg begynte å tenke på hvordan jeg skulle hylle Wouter under Tour de France. Det ble dermed mitt store mål og det var det jeg jobbet mot. Jeg var nødt til å trene godt nok til å vinne en etappe i Tour de France, og på den måten hylle ham, forteller amerikaneren.

Han klarte det også. Den tredje etappen mellom Olonne-Sur-Mer og Redonne ble vunnet av Farrar, og igjen formet han fingerne til en «W» og æret sin avdøde bestekompis.

Takker Leopard-Trek
Etter å ha fått ting litt på avstand, er han takknemlig for måten han fikk ta del i den nøytraliserte etappen i Giro d’Italia sammen med lagkameratene til Wouter Weylandt.

- Det hele var surrealistisk. Vi var lenge på sykkelen, og det føltes ekstra lenge med tankene man hadde i hodet. Jeg husker at jeg som liten gutt så hva rytterne gjorde under Tour de France for å hedre Casartellis (Fabio Casartelli omkom i utforkjøringen fra Col de Portet d’Aspet på den 15. etappen i 1995) minne. Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg selv skulle oppleve noe slikt.

- Det er noe jeg aldri kommer til å glemme. Jeg er en stor takk skyldig Leopard-rytterne som lot meg ta del i avslutningen av etappen. Det betydde så mye for meg å krysse målstreken sammen med dem, sier Farrar.

Vi anbefaler at du får med hele intervjuet med sympatiske Tyler Farrar hos velonews.com. Du finner det her!

TUNGT: Iljo Keisse og Tyler Farrar tar farvel med Wouter Weylandt.
TUNGT: Iljo Keisse og Tyler Farrar tar farvel med Wouter Weylandt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere