Gå til sidens hovedinnhold

Snåsa-gutten (17) får mental trening

- Jeg har ikke tenkt spesielt mye over den biten, sier landslagsutøveren.

Aasvold-navnet banet seg vei i norsk sykkelsport da Lorents Ola vant Norgescupen i 2009.

Nå er Snåsa-guttens sju år yngre bror, Kristian, på vei oppover i rekkene. 17-åringen sykler for sykkelklubben TVK i Trondheim, og var fast inventar på juniorlaget i 2012-sesongen.

Han syklet blant annet VM i Valkenburg, og ble nummer seks på NM-tempoen i Bergen som førsteårsjunior. Dermed var han best av de aller ferskeste juniorene det året.

Fikk mental trener
Fra Midt-Norge meldes det at minstegutten i Aasvold-klanen er forventet til å ta ytterligere steg denne sesongen.

En av årsakene til det er at ryttergruppen i TVK har innledet et samarbeid med Richard Jørgensen om mental trening.

Feltet har fått viet stadig større oppmerksomhet på landslags- og olympisk nivå, men i norske sykkellag er dette et område som ofte blir oversett.

Jørgensen deler den mentale treningen inn i to bolker:

- Det første er arbeidet som gjøres nå, i oppbyggingen til en ny sesong. Da handler det mye om å gjøre de riktige valgene og prioritere satsingen sin. Man tar hundrevis av valg i løpet av en vanlig dag, og da er det viktig at man veier satsingen opp mot alt annet i livet, sier Jørgensen til procycling.no.

- Kan ikke slurve i treningshverdagen
Innenfor sykkelsporten er det selvsagt ikke bare valgene i sesongoppkjøringen som spiller inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På sykkelsetet blir man bombardert med valgmuligheter underveis og utfordringer man er nødt til å løse:

Skal jeg gå i brudd? Skal jeg tette den luka? Må jeg bli med i det bruddet? Skal han få gå i det bruddet? Skal jeg slippe meg ned for å hente vann nå? Skal jeg angripe før spurten, eller vente på den?

Svipp gjerne innom Kristan Aasvolds nye hjemmeside!

Mot slutten av løpene vil man ofte befinne seg i mann-mot-mann-situasjoner, og da blir gjerne mental styrke et sentralt punkt i forhold til hvem som stikker av med etappeseieren.

- Del to av mitt opplegg dreier seg om selve prestasjonen på rittdagen. Regulering av spenning, visualisering fram mot konkurransedagen og slike ting, forteller Jørgensen.

For å vise at de to tingene også avhenger av hverandre, trekker han fram et eksempel som involverer toppalpinist Aksel Lund Svindal:

- Lund Svindal er selvsagt nødt til å visualisere hver del av løypa på toppen, men det hjelper lite hvis han ikke har gjort grunnarbeidet i treningshverdagen sin.

De avgjørende marginene
Jørgensen er inne på et veldig godt poeng når han påpeker at det er små detaljer avgjør om rytteren havner på den gjeve førsteplassen eller den litt mer bitre andreplassen.

Og da tenker han ikke på den vanlige sportsfloskelen – eller det opplagte faktum – men heller at rytterne i stor grad trener på samme måte og har utstyrspakker som stort sett er satt opp på samme måte.

Dermed blir det opp til de forskjellige lagene å finne ut hvordan de skal hente inn de nødvendige marginene på konkurrentene.

procycling.no var for eksempel i forrige uke med da Oskar Svendsen fikk optimalisert sittestillingen og tilpasset sin nye sykkel. Det kan være en av marginene som i ytterste konsekvens vender tap til seier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mental trening kan være en annen faktor.

- Sykling handler mye om ren utholdenhet over lang tid. Det er krevende å være påskrudd hele veien. Du må kunne mobilisere kreftene i riktig øyeblikk, og det krever en plan. Om man skal være mentalt sterk når man er ekstremt sliten, stiller det store krav til hodet. påpeker Jørgensen som tror mange idrettsutøvere har marginer å hente nettopp her:

- Veldig mange, om ikke alle, kan tjene på å jobbe mer med den mentale treningen. Det er ingen grunn for ikke å prioritere det, sammen med den fysiske treningen.

Snakker ikke Oskar Svendsen-nivå
Det fysiske er også på plass hos 17 år gamle Aasvold. Testingen foran neste sesong viser at han allerede er langt foran skjema.

- Jeg testet både watt (kraft i tråkket) og O2 (maksimalt oksygenopptak). Jeg har forbedret meg veldig mye siden i fjor, sier Aasvold til procycling.no.

- Snakker vi Oskar Svendsen-nivå her?

- Nei, jeg er ikke helt der. Det er vel verdensmesternivå, så det skal vel litt til? Men jeg snakket litt med ham på samling i Oslo i januar, og ha fortalte at han lå på omtrent samme nivå året i forveien, forteller trønderen.

Og selv om vi «lovte» Kristian at vi ikke skulle skrive dette, så har han selv røpet via Twitter at det magiske tallet er 84,9.

Svendsen testet for øvrig 97,5 (måles i milliliter per kilo per minutt) i fjor høst, noe som overgikk selveste Bjørn Dæhlie.

Aasvold: - Jeg trenger å koble av
Hvis vi følger tråden med omtalte vintersportsutøvere videre i denne artikkelen, kan vi flytte fokus over på det Ole Einar Bjørndalen omtaler som en «24-timers utøver».

Det kan også beskrive hvordan Aasvold jobber nå i håp om oppnå sine drømmer som syklist.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han er faktisk bare inne i sin fjerde sesong, men storebror Lorents Ola har jo allerede vist at veien opp til toppsjiktet i Norge er kort om man er et relativt uberørt kondisjonstalent fra Snåsa.

- For å bli en god syklist, tror jeg du må være litt sær fra før av, så jeg tror ikke det er noe minus å komme fra Snåsa, humrer Aasvold.

- Disse valgene du og Richard snakker om hva går de ut på?

- Det kan være valg som angår kosthold, søvn og riktige valg i treningshverdagen, innleder han.

- Men for meg kan det være noe å hente ved ikke å være overseriøs igjen, også. Det er vel så viktig å koble av, de gangene jeg trenger det. Jeg tror ikke fokuset er problemet mitt. Det er mer å koble av og heller hente fram «dyret i seg», når man trenger det.

- Hvordan reagerte du da tilbudet om mental trening dukket opp?

- Jeg har vel aldri tenkt spesielt mye over den biten før. Nå vet jeg at det er mye å gå på der. Det hjelper ikke bare å være sterk fysisk, man må ha med hodet også. Det tror jeg spesielt gjelder innenfor sykkelsporten. Det er mange innenfor toppidretten som benytter seg av mentale trenere, og da tilbudet dukket opp i høst, var jeg interessert i å prøve det, forteller han.

Coachen: - Han er mer dedikert
Som de fleste andre som driver idretten på et slikt nivå, er drømmen til unggutten å leve av den, som sykkelproff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jørgensen mener Snåsa-gutten har mange av egenskapene som skal til for å lykkes.

- Han er en talentfull rytter som kan nå langt. Han satser skikkelig nå, og er både dedikert og lærevillig. Det som kjennetegner de flinkeste, i forhold til snittet, er at de flinkeste er mer dedikert. Det tar flere riktige valg, og da primært i løpet av hverdagen. Det er der slaget står, påpeker Jørgensen.

Aasvold har som mål å etablere seg som sammenlagtrytter en gang i fremtiden. Han forteller at det først og fremst er i motbakkene han har sin styrke.

- De harde, seige og kuperte rittene er der jeg har hatt best resultater hittil. Men jeg jobber for å bli bedre på alt. Jeg har fortsatt mye å gå på, forteller han.

PS! Om et par ukers tid reiser Kristian Aasvold og resten av TVK-laget til Mallorca på treningsleir. I etterkant av den venter treningsopphold med storebror Lorents Ola i Frankrike.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett