Det var i hjulsporet av en fallen og svært kontroversiell legende, og i en hvit stadion av snø, at finalen av Giro d’Italias etappe til Galibier utspilte seg.

Grunnet vinterlige forhold på toppen av dette godt kjente fjellmassivet i de franske alpene ble søndagens målgang flyttet til minnesmerket for Marco Pantani. Det er drøye fire kilometer lengre ned og stedet hvor den avdøde klatrespesialisten fikk vinger, og la grunnlaget for sin Tour de France-triumf i 1998.

Viscontis beste
Denne gangen var det Giovanni Visconti som fløy opp den majestetiske fjellsiden. Italieneren på Movistar gikk alene over toppen av Col du Télégraphe etter å ha kommet seg i brudd på etappens første fjelltopp, Mont Cenis, som rytternes portal inn på fransk jord.

Men halvveis opp til Les Granges du Galibier, idet topografien ble hvitere og hvitere, hadde Movistar-rytteren en sårbar ledelse. Hans håp om etappeseier sto og falt på angrepslysten til sammenlagtfavorittene som lå bare to minutter bak. Og da ringereven Samuel Sanchez fra Euskaltel-laget akselererte fire kilometer før mål så Viscontis myke tråkkfrekvens mer og mer stakkato ut.

Deler bursdag med Pantani
Men dette var dagen da den våte og i hjel frosne teten i sammendraget valgte å ta en uoffisiell hviledag. Ingen troverdige angrep var å spore da Vincenzo Nibali, Cadel Evans og Riberto Urán, de tre første rytterne på sammenlagtlisten, skygget hverandre tett og møysommelig.

Ingen av dem kunne se tegn til svakhet hos hverandre, og dermed kunne Visconti dampe oppover og trygt skotte nedover. I lett snøvær krysset den tidligere italienske mesteren målstreken ved minnesmerket til den avdødde mesteren, Pantani, som han passelig nok deler fødselsdag med.

Tidlig i sin karriere ble han spådd til å bli den «nye Paolo Bettini», men Visconti har på ingen måte levd opp til den karakteristikken. Dagens seier ble derfor på flere måter en revansj for 30 årigen fra Torino.

- Teamsjefen sa til meg før starten at de som er gode, er gode bestandig. Det gav med energi i dag, sier Visconti.

Med blikket mot Dolomittene
Nibali kunne la hode hvile noe på denne 15. etappen da ingen truet hans ledelse sammenlagt. Evans sitter fortsatt 1.26 bak, mens Rigoberto Urán forsvarte sin tredjeplass sammenlagt mot gårsdagens etappevinner, Mauro Santambrogio.

En liten akselerasjon fra Carlos Betancur innenfor siste kilometer bykset colombianeren opp to plasser i sammendraget, men skapte ikke nevneverdig hodebry for Nibali et al. som kan se frem til hviledag i morgen før giroen brutale og avgjørende uke starter.

Etappe 15 Cesana Torinese - Les Granges du Galibier (145km)
1. Giovanni Visconti (Movistar) 4.40,48
2. Carlos Alberto Betancur (Ag2R La Mondiale) + 0.42
3. Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida samme tid
4. Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) s.t.
5. Fabio Andres Duarte Arevalo (Colombia) + 0.47
6. Michele Scarponi (Lampre-Merida) + 0.54
7. Vincenzo Nibali (Astana) s.t.
8. Cadel Evans (BMC Racing Team) s.t.
9. Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) s.t.
10. Rigoberto Uran Uran (Team Sky) s.t.

Sammenlagt etter 15. etappe
1. Vincenzno Nibali (Astana) 62.02,34
2. Cadel Evans (BMC) + 1.26
3. Rigberto Uran (Team Sky) + 2.46
4. Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) + 2.47
5. Michele Scarponi (Lampre-Merida) + 3.53
6. Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) + 4.55
7. Carlos Alberto Betancur Gomez (AG2R La Mondiale) + 5.12
8. Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) + 5.32
9. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) + 5.39
10. Benat Intxausti Elorriaga (Movistar) + 5.51