RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snowboard-VM for «dummies»

Foto: Getty Images/All over Press
Les deg opp før mesterskapet starter i februar.

I februar er Oslo vert for det første verdensmesterskapet i Snowboard, arrangert av snowboardere, siden 1999.

Snowboard-VM kommer til å arrangeres hvert fjerde år og er utviklet av sportens egne utøvere for å vise fram idretten på best mulig måte.

Er du blant de som ikke vet altfor mye om sporten og kunne tenke deg å lese deg opp før mesterskapet starter, kan du dra nytte av denne lille guiden.

NÅR OG HVOR?
Snowboard-VM arrangeres fra 10. til 19 februar i Wyllerløypa. Eller Oslo Vinterpark som anlegget vil hete etter nyåpningen. En Quarterpipe-konkurranse vil bli arrangert på kveldstid i Holmenkollen fredag 17. februar. Her deltar blant andre Terje Håkonsen. Konkurransen blir et spektakulært vorspiel før selve finalehelgen starter.

HVILKE GRENER KONKURRERES DET I?
VM består av to konkurranseformater: Slopestyle og halfpipe. Når mesterskapet starter vil det stå to nye traseer klare i Oslo Vinterpark. Den ene er en halfpipe med olympisk standard (den eneste i Norden). I slopestyle er poenget å utføre så vanskelige triks som mulig og samle mest mulig poeng. Det er også viktig å gjøre forskjellige triks, for å få dommerne på din side. Nordmannen Morten Kleivdal ligger for øyeblikket på fjerdeplass på Ticket to Rides slopestyleranking. Han er blant de største norske håpene i konkurransen. Her kan du se Torstein Horgmo i aksjon i Slopestyle under Dew Tour i Killington i fjor.

Halfpipe er en konkurranse de fleste er kjent med. Navnet kommer av formen på traseen, som er formet som et halv rør. Utøverne kjører fram og tilbake mellom sideveggene og utfører triks. Triksene består vanligvis av hopp over veggenes kant, kombinert med rotasjoner, volter og ulike håndgrep på brettet. Roger Kleivdal ligger på 15.-plass på TTRs ranking i halfpipe. Her kan du se Shaun White ta gull under OL i Vancouver i 2010.

HVORDAN KAN JEG FØLGE MESTERSKAPET?
NRK er host broadcaster og sender ca. 15 timer live-TV fra semifinaler og finaler. Ønsker du å kjøpe billett til mesterskapet, kan du gjøre det hos Billettservice. Billettene koster fra 100-250 kroner. VM kommer til å dekkes av rundt 100 utenlandske journalister, som har meldt sin ankomst til Oslo. Nettavisen vil selvsagt også være til stede i vinterparken. I tillegg til konkurransene, arrangeres det publikumsaktiviteter ved Nationaltheatret fra 15. til 19. februar. Her vil det være snowboardutstillere, informasjon, storskjerm, billettsalg, snowboardaktiviteter og underholdning. På åpningsfesten 11. februar spiller Turboneger, mens Dropkick Murphys står for underholdningen 13. februar.

HVEM ARRANGERER?
I 2010 ble Oslo tildelt mesterskapet av Det Internasjonale Snowboardforbundet og Ticket to Ride (ansvarlig for verdensserien). Arrangørselskapet Snowboard VM 2012 AS eies av Norges Snowboard Forbund, Tryvann Skisenter AS og Arctic Challenge AS. Oslo kommune har bidratt med ni millioner i gjennomføringsstøtte og en kommunal garanti på 28 millioner kroner. Det meste ligger til rette for et vellykket mesterskap.

HVORDAN FUNGERER KVALIFISERINGSSYSTEMET?
VM i Oslo samarbeider tett med TTR World Snowboard Tour. Utøverne må kvalifisere seg til mesterskapet gjennom TTR-konkurranser eller nasjonale kvoter fra det Internasjonale Snowboardforbundet. Enkeltprestasjoner og samlet poengsum i sesongens verdensserie (TTR-rankingen) per 23. januar avgjør hvilke utøvere som kvalifiserer seg. Topp 50 blant herrene og topp 30 blant damene er kvalifisert. Her kan du se hele TTR-rankingen.

HVILKE NORDMENN DELTAR?
Ettersom kvalifiseringen varer fram til 23. januar er det fortsatt ikke spikret hvilke nordmenn som vil delta, men dette er noen av de norske håpene i Slopestyle blant guttene: Ulrik Badertscher, Torgeir Bergrem, Roger Kleivdal, Gjermund Braaten, Emil André Ulsletten, Aleksander Østreng, Joachim Krogstie, Simen Neraker, Morten Kleivdal, Ståle Sandbech, Sondre Tiller og Brage Richenberg. I halfpipe har vi Roger Kleivdal, Fredrik Austbø og Ståle Sandbech. Torstein Horgmo har vært skadet under kvalifiseringen, og en søknad om dispensasjon er sendt for å gi den største norske snowboardstjerna mulighet til å konkurrere i VM på hjemmebane.

De kvinnelige norske håpene i slopestyle er Silje Norendal, Kjersti Buås og Dina Treland.

HVORDAN BLE SNOWBOARD POPULÆRT?
Brettsport har sin opprinnelse fra surfemiljøet på 1950-tallet og utviklet seg til skateboarding på 70-tallet. Et tiår senere begynte snowboard å bli populært og utviklingen eksploderte på 90-tallet. Idretten har blitt ekstremt populær internasjonalt, og under OL i Vancouver var snowboardsendingene de som trakk flest seere. Hvor mange aktive utøvere vi har her til lands, er imidlertid vanskelig å måle. Det er nemlig et fåtall som er registrert i klubber. Etter at Daniel Franck vant det forrige verdensmesterskapet som ble arrangert av snowboardere i 1999, har FIS tatt over styringen. Det har ført til at mange av de ledende utøverne har valgt ikke å delta. Nå er det imidlertid igjen duket for et mesterskap for og av snowboardere, med Terje Håkonsen som en av de sentrale aktørene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere