Gå til sidens hovedinnhold

Snytt for World Tour-plass?

Omstridt regel kan felle Project 1t4i sitt håp om World Tour-status.

Tirsdag ble det klart hvilke lag som går mot en sikker fremtid som World Tour-lag neste år.

UCI rangerer de ulike lagene basert på prestasjonene til de rytterne som kjører for lagene i 2012. Rangeringen danner grunnlaget for hvilke lag som kan kvalifisere seg til World Touren.

De 15 første lagene har per definisjon oppfylt UCIs sportslige krav. Så lenge de ikke har noe rot i administrasjonen, finansieringen eller stryker på UCIs etiske krav er disse lagene sikret plass i den gjeve World Touren.

De lagene som ligger mellom 16-20. plass kjemper om de tre resterende plassene, mens de som ikke klarte å komme topp 20 ifølge UCIs regelverk ikke har oppfylt de sportslige kravene.

Geox skaper forvirring
Dermed kan det være svært kort vei mellom himmel og helvete. Det fikk Project 1t4i (tidligere Skil-Shimano) erfare da de ifølge lagleder Iwan Spekenbrink kun var fire poeng fra å passere Europcar og dermed klatre fra 21. til 20. plass.

Onsdag kveld så det allikevel ut til å være håp for laget, som har ryttere som Marcel Kittel og John Degenkolb i stallen.

For på 17. plass på listen finner vi noe overraskende Geox. Laget har som kjent store problemer etter at hovedsponsoren overraskende nok trakk seg 20. oktober.

Det jobbes på spreng blant lederne i Geox for å skaffe nye sponsorer, slik at de kan redde den synkende skuten. Men foreløpig er det ingen tegn på at de skal lykkes.

Dermed meldte cyclingnews at Project 1t4i kunne rykke opp fra 21. til 20. plass om Geox måtte trekke seg.

- Vi måtte putte Geox inn i rankingen selv om vi ikke vet hva som vil skje med laget. Om Geox-laget opphører i morgen vil det bety at Project 1t4i vil bli oppgradert en plass, fra 21. til 20.plass, fortalte en UCI-talsmann til cyclingnews.

Det ble raskt avkreftet. Da VeloNation tok kontakt med Javier Barrio, som er sjefskoordinatoren for World Touren fikk de beskjed om at listen som ble sluppet tirsdag var bindende og at uansett hvor mange av lagene som var ranket topp 20 som får trøbbel vil ikke Project 1t4i kunne få plass i World Touren.

Men ting stopper ikke der.

Forholder seg foreløpig rolig
Da hovedsponsoren trakk seg mistet nemlig Geox også bankgarantien som må være en del World Tour-søknaden. At laget er en del av UCIs ranking til tross for at de ikke har levert en komplett søknad stusses det over i Project 1t4i-laget.

- Det er rart at de dukker opp i listen, siden det betyr at et annet lag har fått avslått muligheten til å stå foran lisenskomiteen og kjempe om en plass i World Touren. Kanskje er det en feil i regelverket, undrer Project 1t4i Ivan Spekenbrink overfor cyclingnews.

Saken blir ikke mindre delikat av at samme nettsted meldte at UCI mest trolig ville se på den regelen og vurdere om den måtte forandres før neste sesong.

Det nederlandske laget hadde allikevel ingen planer om å gå videre med saken da cyclingnews snakket med dem tidligere tirsdag kveld. De har nemlig god tro på at de skal få delta i de store rittene selv om de eventuelt ikke får World Tour-status.

- Vi er fortsatt veldig sikre på at vi vil være med i alle de store rittene vi ønsker. Vi gikk tross alt glipp av en topp 20-plassering med kun fire poeng, sa Spekenbrink

Så spørs det om laget forandrer mening etter at UCI har stengt døren for godt. Siste ord er helt sikkert ikke sagt.

Kommentarer til denne saken