JORDAL (Nettavisen): For knapt to år siden ble Steffen Søberg (19) draftet av NHL-laget Washington Capitals. Med det ble VIF-sisteskansen den den første norske målvakten som oppnådde akkurat dette, noen timer før keeperkompisen Lars Volden (20) også ble draftet av Boston Bruins.

Ingen norske burvoktere har noensinne spilt i den ypperste nordamerikanske ishockeyligaen.

Sommeren 2011 reiste Søberg til Washingtons treningsleir for unge talenter, før veien gikk videre til farmerlaget Swift Current Broncos i den canadiske juniorligaen WHL. Søberg valgte å avbryte kontrakten etter kort tid, og reiste hjem til Oslo og Manglerud Star.

Selv om ikke alt gikk på skinner i Nord-Amerika sist, er drømmen om spill i NHL fortsatt levende for Steffen Søberg.

- Har sett på meg
19-åringen bekrefter at representanter fra Washington Capitals har fulgt ham også denne sesongen. Om NHL-laget ønsker å hente ham over Atlanterhavet på nytt i nær framtid, vet unggutten foreløpig lite om.

- Det har vært noen fra Washington her og sett på meg i et par matcher. Men jeg har ikke hørt noe etter det. Det har ikke vært sagt noe spesielt, bortsett fra bittelitt jeg har hørt utenfra.

- Hvis det kommer noe, så kommer det nok etter sesongen, tenker jeg, sier Steffen Søberg til Nettavisen.

Den unge målvakten er glad for at Washington fortsatt viser interesse og har troen på ham. Han utelukker ikke at han kan prøve seg utenlands igjen dersom det føles riktig.

- Det spørs jo litt hva slags tilbud som kommer. Jeg har det veldig godt her i Vålerenga for øyeblikket. Jeg har en lang karriere foran meg, og må gjøre det jeg føler passer meg best. Å trives er det viktigste, så får vi se hva som skjer, påpeker Søberg, som i fjor signerte på en fireårsavtale med Vålerenga.

God sesong
Mens landslagskollega Lars Volden vokter buret i finsk ishockey for Espoo Blues, har Søberg har gjort sakene sine meget bra i sin første sesong for Vålerenga.

I grunnserien hadde Søberg en redningsprosent på 91, best av alle målvakter som entret isen i over halvparten av kampene.

I løpet av vinteren ble den tidligere Manglerud Star-keeperen også belønnet med en plass i troppen til landslagssjef Roy Johansen.

NM-sluttspillet har også gått meget bra så langt. Søberg fulgt opp med 89,7 i redningsprosent fordelt på ti sluttspillkamper. VIF har vunnet ni av disse.

- Er bedre enn Stavanger
I den første finalekampen fikk Søberg og VIF satt seg skikkelig i respekt hos motstander Stavanger Oilers. Med seier 5-1 gjorde oslolaget , som så mange ganger før, kort prosess med siddisne på egen is.

- Jeg er ikke så overrasket over at vi vant. Vi er et mye bedre lag enn Stavanger, synes jeg i hvert fall. Og det viste vi i dag, konstaterte Søberg etter mandagens kamp.

Keeperen er likevel klar over at torsdagskveldens andre finalemøte på bortebane blir vanskeligere.

- Det blir jo litt tøffere. Da skal vi spille på den lille banen deres, og de er mer vant med den. Vi må bare sette trykk på dem hele veien og spille de 60 minuttene fullt ut , så skal det nok gå bra.

Søbergs optimisme foran oppgjøret i DNB Arena, der isflaten til forskjell fra andre norske ishockeybaner har nordamerikanske mål, støttes av VIFs canadiske arbeidshest Ryan O'Marra.

- Jeg tror vi må gjøre ting enkelt, og at det blir nøkkelen. På en smal bane kan du kan ikke sende så mye tversoverpasninger, og du får mindre tid på deg. Klarer vi å spille like fysisk som dem, tror jeg det blir en viktig faktor for hvem som vinner, mener O'Marra.

PS.Den andre NM-finalen kan følges direkte her (ekstern lenke)