Søndag kveld er det duket for et av fransk fotballs mest intense oppgjør når Saint-Étienne tar i mot rivalen Lyon i «Derby du Rhône». Klubben fra den gastronomiske hovedstaden reiser de rundt 50 kilometerne til nabobyen i sør-vest, for å kjempe om viktige poeng på Stade Geoffroy Guichard.

Se kampen mellom St. Etienne og Lyon her.

John Carew spilte for Lyon mellom 2005 og 2007. Saint-Étienne har hatt tre nordmenn i stallen gjennom historien. Bjørn Tore Kvarme var den første, før Ole Selnæs og Alexander Søderlund begge ble kjøpt fra Rosenborg i januar 2016.

- Det var et lite sjokk for meg da jeg kom dit. Jeg visste ikke at det var så stort som det var. Jeg visste egentlig ikke at det var en så stor klubb. De har enormt mange som følger dem i hele Frankrike og det var ganske mye større enn det jeg trodde, sier Søderlund til Nettavisen om hvordan det var å komme til «Les Verts» (de grønne red.anm)

Den nåværende Haugesund-spissen forlot Frankrike og returnerte til Trondheim etter litt i overkant av to år.

Se Søderlund fortelle om tiden i St. Etienne her:

- Var ikke forberedt på hva som ventet

34-åringen er tydelig på at det sett i ettertid var en sinnssyk opplevelse å være i den mestvinnende franske klubben gjennom tidene. Saint-Étienne har totalt ti Ligue 1-titler. Den siste helt tilbake i 1980/1981-sesongen.

Klubben er kjent for å ha noen av de mest lidenskapelige supporterne i Frankrike.

- Det var helt enormt å få muligheten til å spille foran et sånt publikum. Jeg hadde vært der tidligere med Rosenborg og spilt, men da var det ikke fullt. Det å få oppleve en full stadion der med så bra støtte var helt sinnssykt. Jeg har ikke vært på noen stadioner hvor det har vært så bra trykk, forklarer han.

Søndag møtes Saint-Étienne og Lyon for 110. gang i Ligue 1-sammenheng. Søderlund har blandete erfaringer fra møtene med erkerivalen.

Hans første derby-kamp ble dog en minnerik opplevelse i positiv forstand.

- Jeg var ikke forberedt på hva som ventet meg. Jeg visste at det var et derby mot Lyon, men at det betydde så mye, altså jeg får jo fremdeles meldinger om den kampen der jeg ble matchvinner. Jeg tror jeg kommer til å få meldinger inn mot kampen denne helgen også. Det er noe man husker veldig godt, sier Søderlund og husker tilbake til hans første kamp mot Lyon, der han ble matchvinner i 1-0-seieren i januar 2016.

Les også: Marseille-fansen i bråk igjen – kamp måtte stoppes

Spissen var også involvert i tre andre oppgjør mot erkerivalen. Totalt ble det to seiere og to tap for Saint-Étienne med den norske spissen på laget. Spesielt 0-5-tapet på eget gress i 2017 ble en spesiell opplevelse, da hjemmesupporterne stormet banen etter Nabil Fekirs feiring, etter gjestenes femte scoring.

- Det er klart at vi hadde noen tap som ikke var så kjekt. Det tapet der var det verste som kunne skjedd. Da fikk vi høre det godt i uken etterpå, forklarer Søderlund.

- Ikke lov å bo i Lyon

I Saint-Étienne har de innført strenge regler internt i klubben på grunn av forholdet mellom de to rivalene. Søderlund setter ord på noen av retningslinjene som spillerne måtte følge.

- Man får ikke lov til å bo i Lyon for eksempel. Hvis man hadde bodd i Lyon så hadde man fått bra med kjeft og det er heller ikke tillatt fra klubben sin side. Det viser at det er utrolig viktig å vise tilhørighet.

Derbyet anses som et av de største i Frankrike. Spesielt i Saint-Étienne handler det meste om byens lag for de svært engasjerte supporterne som går under kallenavnet Les Stéphanois.

- Det er en ganske fattig by der mye handler om fotball. Det er bra med supportere på trening uken før. Det er enorme scener og store saker. Hele byen samler seg rundt fotballen.

Les også: Bildene av Messi vekker oppsikt: - Det er respektløst

- Det var alltid supportere som kom bort de få gangene jeg var i sentrum av byen.

Søndagens kamp anses som et høyrisikooppgjør. Myndighetene i Loire-regionen har derfor innført et forbud mot at bortesupportere fra Lyon kan være tilstede på Geoffrey Guichard i Saint-Étienne.

Myndighetene frykter opptøyer etter flere voldelige sammenstøt mellom Saint-Étienne og Lyon-supportere de siste årene. I februar 2020 barket opp mot 200 personer sammen i sentrum av Lyon samme kveld som lagene spilte for tomme tribuner som følge av korona.

Søderlund vendte i sommer tilbake til Haugesund og norsk fotball etter opphold i Sverige og Tyrkia. Søndag spiller FKH borte mot Tromsø klokken 18.00 i en kamp du kan følge i Nettavisens livesenter.

Ligue 1-oppgjøret mellom Saint-Étienne og Lyon har avspark klokken 20.45. Nettavisen og Direktesport starter oppladningen med studiosending klokken 20.25.