«Vi skal ha en fest når Sol Campbell dør».
Tottenham-supporterne har aldri klart å tilgi Sol Campbell, og selv så sent som i 2022 ble den ovennevnte sangteksten sunget i forbindelse med Nord-London-derbyet.
Sommeren 2001 byttet Sol Campbell ut Tottenham, som han hadde spilt for hele karrieren, til fordel for å jakte trofeer med deres bitre rivaler Arsenal.
Les også: Hevder Sir Alex avsluttet United-karrieren hans – på en parkeringsplass
– Hva slags verden er det vi lever i?
I et større intervju med The Guardian åpner han nå opp om hetsen han har mottatt siden, og hvordan det har preget livet hans.
– Det er nesten som om har glemt hvordan det er å være menneske. Å ønske og håpe at noen skal dø? Og at man skal ha en fest når det skjer? Hva slags verden er det vi lever i? Jeg vet at fotballen har sin egen kultur, men hvis ingen tenker at det er uakseptabelt så er det en utrolig trist verden vi lever i
48-åringen forteller videre at han føler folk ser på han mer som en karikatur enn et menneske, og beskriver livshistorien sin som «en folkesang som folk videreformidler til den nye generasjonen rundt et bål».
Nå håper han at supporterne snart kan legge hendelsen bak seg.
– Det er nesten et kvart århundre siden overgang tok sted. Hvilken retning er det vi går som mennesker dersom vi ikke kan komme oss videre? Jeg tror ikke folk innser hvor smertefull all hetsen og kritikken er. Jeg forstå situasjonen, men det har gått så lang tid.
Hetsen har ikke gitt seg siden han la opp som profesjonell fotballspiller. Campbell forteller at nylig ble han utskjelt og kalt Judas mens han var på restaurant med kona si, og at han fortsatt er redd for å motta hets når han forlater hjemmet.
– Det har blitt mye bedre, ikke misforstå meg, men jeg mottar fortsatt hets fra tilfeldige folk, taxisjåfører, bygningsarbeidere og så videre. Det skjer ofte.
Les også: Nettavisen erfarer: Bud fra Italia på Ole Sæter
Tar ikke med barna på fotballkamper
På spørsmål om han ville gjort det igjen må 48-åringen tenkte seg om, før han til slutt svarer:
– Jeg var en ung gutt da jeg signerte for Arsenal [26 år, journ.anm.], og hadde ikke en familie. Hvis jeg hadde hatt barn så hadde jeg kanskje tenkt annerledes. Jeg vet ikke, kanskje jeg hadde gjort det annerledes hvis jeg var 30 eller 35.
Campbell kommer videre med en bønn til supporterne om å la han starte med blanke ark.
Han forteller at han ønsker at barna hans, som begge er lovende tennisspillere, skal slippe å høre at faren deres blir hetset. Han går så langt i beskyttelsen at han aldri tar de med på fotballstadioner.
– Nei, aldri. Det handler om kulturen rundt kampen. Jeg ønsker å beskytte dem, og man vet aldri. Jeg vil ikke dra på en kamp, også ender det med at noen kommer med en kommentar uten grunn.
Det er lite som tyder på at en rekke av tottenhamsupporterne vil lytte til Campbells bønn.
Lørdag kveld sang flere tusen av Spurs-supporterne om Campbell som en judas og om fest ved hans død da laget slo Preston borte 3-0 i FA-cupen.
Les også: Kristine Stavås Skistad tok sin første verdenscupseier