Gå til sidens hovedinnhold

Solbakken ferdig som FCK-trener: Kobles til Norge-jobben

Den norske trenerprofilen sparkes på bakgrunn av sviktende resultater. Pål Bjerketvedt i NFF vil ikke kommentere om Solbakken nå er aktuell som norsk landslagssjef.

OSLO SENTRUM/ BISLETT STADION (Nettavisen): Ståle Solbakken er ferdig som manager for den danske storklubben FC København.

Klubben bekrefter på eget nettsted lørdag at partene går hver til sitt. Det er FCK som har sagt opp avtalen med Solbakken.

Sviktende resultater i hjemlig serie i 2020 oppgis som årsaken til at nordmannen nå må slutte i jobben han har hatt i en årrekke.

«Det vurderes på bakgrunn av det at det må andre krefter til for å gjenreise laget», heter det i begrunnelsen klubben har kommet med.

Nyheten gjør at Solbakken nå kobles til jobben som norsk landslagssjef etter at Lars Lagerbäck mislyktes med å sende Norge et steg nærmere EM etter tap mot Serbia.

Solbakken har vært ønsket av Norges Fotballforbund (NFF) to ganger tidligere. Han var klar for jobben i 2012, men ble løst fra den avtalen da han fikk tilbud om hovedtrenerjobben i den tyske storklubben Köln.

Les også: Lørdagens Premier League-rykter

Mener presset øker

I 2017 var Solbakken på nytt førstevalget for NFF, men han valgte å takke nei i en prosess som endte med at Lars Lagerbäck ble ansatt. Nå kobles 52-åringen til Norge-jobben igjen, blant annet av TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

- Dette gjør at presset på Lagerbäck øker. Jeg tror ikke NFF trodde at Solbakken kunne være tilgjengelig i 2020. Men etter tapet mot Serbia og at Solbakken nå er tilgjengelig, ser det alt plutselig annerledes ut, sier Mathisen til kanalen.

Men NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt vil ikke kommentere om den tidligere FCK-treneren er aktuell for jobben.

- Har ingen kommentar til disse spørsmålene ut over uttalelser vi ga fredag. Vi har nå fullt fokus på de viktige kampene søndag og onsdag, og senere i november. Noe annet er ikke tema, skriver han i en SMS til Nettavisen

Fredag garanterte generalsekretæren overfor VG at Lagerbäck leder Norge i de fire gjenværende kampene i 2020.

- Skylder Ståle en stor takk

FC København har kommet skjevt ut sesongen 2020-21 med bare fire poeng, og to tap, på de fire første kampene. Sist sesong endte klubben på andreplass, men med hele ni poeng opp til vinnerlaget FC Midtjylland.

- Ståle er uten sammenligning den mest suksessfulle manageren i klubbens historie med en imponerende resultatliste. Alle som er en del av FCK skylder Ståle en stor takk for den enorme innsatsen han har ytet for klubben, og de resultatene han har skapt, sier styreformann Bo Rygaard i en uttalelse.

- Vi må dog konstatere at resultatene i 2020 ikke har vært tilfredsstillende, og det tar vi konsekvensen av nå.

Rygaard tilføyer at beslutningen har vært vanskelig, både faglig og følelsesmessig. Men han understreker at klubbledelsen har tenkt seg om lenge og grundig, og mener at valget er det beste for FCK i den nåværende situasjonen.

Benekter konflikt

Solbakken har ledet FCK helt siden 2013, da hans andre periode som trener hos københavnerne startet.

På et pressemøte i København lørdag morgen utdyper Rygaard rundt FCKs valg. Blant annet avviser han kategorisk at det er noen form for konflikt mellom klubben og Solbakken.

Les også: Ekspert rister på hodet av Lagerbäck: - Ikke i nærheten

På spørsmål om hvorfor den norske treneren ikke har uttalt seg som avgangen i FCKs pressemelding svarer han:

- Det er hva Ståle og jeg har avtalt. Fordi det er sånn Ståle ønsker det, sier Rygaard før han tilføyer:

- Jeg ville også understreke, fordi det har jeg fått spørsmål om det på vei inn døra, om det på noen som helst måte har vært en konflikt, eller et eller annet. Det kan jeg avvise 110 prosent. Det er ingen konflikt der.

Les også: Forlater Vålerenga - fortsetter i Danmark

Også assistentrener Bård Wiggen er ferdig i klubben med umiddelbar virkning, skriver avisa B.T. Både der, hos konkurrenten Ekstra Bladet og i en rekke andre danske medier slås nyheten om Solbakkens skjebne stort opp på forsidene.

Hadde Norge-avtale

52-åringen fra Grue trente også FC København med stor suksess fra nyttår i 2006 til våren 2011, før han prøvde seg i Tyskland og England for henholdsvis Köln og Wolverhampton.

Tidligere FCK-kaptein William Kvist, som nå sitter i som styremedlem i klubben, overtar som midlertidig sportssjef, mens U19-trener Hjalte Bo Nørregaard får ansvaret som hovedtrener midlertidig.

Tilbake i 2009 inngikk Solbakken en avtale om å overta som Norges landslagssjef fra nyåret i 2012, men han endte isteden opp med å få sjansen i Köln i mai 2011.

I 2017 forsøkte Norges Fotballforbund å hente Solbakken til landslaget på nytt, men hedmarkingen valgte da å bli i København for å fullføre avtalen der.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken