NORGE - NEDERLAND 1-1:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Norge sikret seg ett poeng hjemme mot Nederland i VM-kvalifiseringskampen på Ullevaal onsdag kveld. Det ene poenget gjør at Norge er med for fullt i kampen om avansement fra gruppe G.

Kun ett poeng skiller opp til gruppeleder Tyrkia, og like bak jager trioen Montenegro, Nederland og Norge.

Ståle Solbakken har tidligere vært tydelig på at det har vært utfordrende å forberede de norske spillerne med et svært magert treningsgrunnlag på landslaget inn mot den viktige kampen mot Nederland.

Onsdagen var resepten klar fra start, og tidlige baller i bakrom mot Erling Braut Haaland ble et viktig våpen for Norge på Ullevaal.

Blant annet skapte Norge flere farligheter da Stefan Strandberg fant Haaland i bakrom mot et høytstående Nederland-lag.

- Det var en bevisst plan, sier Solbakken til Nettavisen etter kampen.

Les også: Etter kampen kom van Dijk bort til Haaland med en klar melding: –⁠ Han sa «fuck it»

Han mener likevel at planen ble for forutsigbar etter hvert i den første omgangen.

- Så ble den brukt litt for mye. Det var ikke noen tilfeldighet at vi klarte det veldig tidlig i kampen. Så ble vi avslørt. Det er sånn det er.

- Vi traff på de første to-tre, men så må vi ikke fortsette med det hver gang. Da blir det ikke veldig overraskende, da må vi finne en annen løsning og ha mer ro. Det er akkurat det jeg snakker om. Vi må bli bedre og tryggere med ballen, så kan den plutselig komme igjen, sier Solbakken til Nettavisen, og etterlyser mer variasjon i det norske spillet med ballen.

- Vi har snakket om det

Forrige gang den norske troppen var samlet var i starten av juni for nesten tre måneder siden, da de spilte to skuffende treningskamper i Malaga i Spania.

I Louis van Gaals første kamp i sin tredje periode som landslagssjef for Nederland hadde Solbakken lagt en bevisst plan. Han ønsket å involvere Haaland mer og tidligere enn det Norge lyktes med under den forrige samlingen.

Baller i bakrom mot Dortmund-spissen sørget for at Norge skapte ubalanse bak Virgil van Dijk og Stefan de Vrij tidlig i kampen.

Stefan Strandberg var den som oftest fant jærbuen sine løp med pasninger i rommet bak de nederlandske stopperne. Også ved Haalands scoring var det stopperen som stod bak den nest siste pasningen da Nederlands offside-linje slo sprekker.

- Jeg og Erling har snakket om det før kamp og selvfølgelig når du har verdens beste og raskeste spiss så er man nødt til å prøve å utnytte styrkene hans. Det fungerte bra tidlig i kampen, så slo jeg en del dårlige pasninger etter det som burde vært bedre, sier Strandberg til Nettavisen om linken med spissen.

Serie A-spilleren er tydelig på at han selv og laget kunne satt opp Haaland i enda flere situasjoner.

- Når du har den farten så er det nesten umulig å forsvare seg mot. Nederland stod ukritisk høyt i perioder. Det var noe bra, men når jeg ser på video så kommer jeg nok til å ergre meg litt, fortsetter Strandberg og innrømmer at Norge har nok å jobbe med før de spillemessig kan måle seg med nasjoner som Nederland.

- Det er vanskelig mot så gode lag. De er ekstremt bra med ballen, så vi får ikke så mye ball. Vi har vært veldig lite sammen. Det er mye vi ikke har fått øvd så mye på. Vi er nødt til å bli bedre, sier han.

Van Gaal: - Norge har en fantastisk angriper

Nederland tilpasset seg utover oppgjøret og nektet Norge å komme til mange store sjanser.

Haaland kom til to store muligheter, hvorav den ene smalt i stolpen, i tillegg til målet han scoret, men sett bort ifra det hadde de oransje relativt god kontroll.

Van Gaal utropte på pressekonferansen også midtstopper Stefan de Vrij til Nederlands beste spiller. Han delte også ut skryt til Norges spisstjerne.

- Norge har en fantastisk angriper i Haaland, sier trenerlegenden.

Gjestene dominerte banespillet på Ullevaal og trykket til tider det norske laget bakover i banen.

- Vi må anerkjenne motstanderen også. Den trioen de har på midten, den er lei. Det er leit å hele tiden konsentrere seg om Depay sine bevegelser, sier Solbakken som tok grep i pausen og la om den norske formasjonen til en femmer på midtbanen.

- Å vinne er det viktigste, men det er fint at guttene satt i garderoben med et lite smil og føler de har gjennomført en veldig god kamp mot et veldig godt lag. Gruppen lever og om vi hadde vunnet hadde det sett helt fantastisk ut, avslutter Solbakken.

PS. Det norske laget setter fredag kursen for Riga og møter Latvia borte lørdag klokken 19.00.