Gå til sidens hovedinnhold

Solbakken med erkjennelse før skjebnekamper for Norge: - Synes det er veldig vanskelig

Ståle Solbakken er klokkeklar på at Norge skal slå Gibraltar, men ønsker ikke å hvile sine offensive stjerner i den tredje landskampen på seks dager.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Tirsdag kveld går Norge ut på eget gress som storfavoritter mot Gibraltar. Etter ett poeng mot Nederland forrige uke, samt 2-0-seier mot Latvia i helgen, har Ståle Solbakkens menn satt seg selv i en god posisjon til å kjempe om VM-billett denne høsten.

Ett poeng skiller trioen Tyrkia, Nederland og Norge etter fem kamper.

Gibraltar er rangert som 194 på verdensrankingen og alt annet enn en klar norsk seier vil bli sett på som en stor nedtur.

- Jeg har reist rundt i mange, mange år (med FC København red anm), og spilt mot presumptivt dårligere motstandere. Så har vi sittet på taktikkmøte før kampen og sagt at hvis vi kommer til 2-0 så skal han og han ut. Kommer vi til 4-0 så skal han og han ut.

Les også

Ajer forklarer hvorfor han reagerte på TV 2-spørsmål: - Overrasket over at det ble stilt

- Det har endt med at ingen måtte ut, og at vi måtte ha en sluttspurt for å klare det. Det kan også skje det. Gibraltar holdt jo nullen mot Tyrkia i 55 minutter, og holdt oss i nesten en omgang før vi fikk hull på byllen, uttalte Solbakken på mandagens pressekonferanse i forkant av kampen.

- Vi skal vinne kampen, og det handler om målforskjell. Vi har hatt svak uttelling mot Gibraltar og Latvia, er den tydelige beskjeden fra 53-åringen.

- Synes det er veldig vanskelig

Solbakken forstår likevel godt at omgivelsene rundt tar for gitt at Norge vinner tirsdagens kamp.

- Det må vi tåle. Det er ikke sånn at jeg ikke forstår at vi skal slå Gibraltar, det er ikke sånn, sier han til Nettavisen.

Solbakken synes uansett det som landslagstrener er vanskelig å foregripe begivenhetene og se for langt frem i tid. Han erkjenner også at jobben hans som sjef for Norge er uvant og byr på nye utfordringer.

- Uansett hvem vi hadde møtt så er det vanskelig. Jeg synes det er veldig vanskelig og nå er jeg fersk i dette gamet som landslagssjef, utdyper han til Nettavisen.

Les også

Solbakkens tale før Latvia-kampen hylles: - En «Any Given Sunday»-speech

Samme kveld som Norge tar i mot Gibraltar i Oslo møtes Nederland og Tyrkia i Amsterdam. Om nøyaktig én måned reiser Norge til Istanbul til det som blir en svært viktig kamp i gruppe G.

- Å snakke om hva som skal skje fem og seks uker frem i tid. Verden kan være helt annerledes i forhold til mine spillere da. Det kan være skader eller andre ting, så det ville uansett vært veldig vanskelig, påpeker Solbakken.

- Jeg synes det er vanskelig. Nederland virker supersterke. De blir vonde å komme foran. Vi må bare ta det som kommer, sier Solbakken på spørsmål om hvilket resultat han ønsker i kampen mellom Nederland og Tyrkia som spilles samtidig.

Kristoffer Ajer på sin side drister seg til et resultatønske.

- Jeg har tenkt litt på det. Jeg synes det er vanskelig å si noe nå, men uavgjort tenker jeg hadde vært best, sier midtstopperen.

Midtstopperkamp: - Må ta diskusjonen

Med Stefan Strandberg i risikosonen for karantene om han pådrar seg gult kort mot Gibraltar, kan det gå mot det tredje midtstopperparet på tre kamper tirsdag kveld.

Solbakken fulgte magefølelsen med valget av Andreas Hanche-Olsen mot Nederland. Mot Latvia ble Ajer foretrukket sammen med Strandberg da Norge styrte kampen i større grad.

- I den første kampen ville vi ha to som tenkte likt i forsvar av feltet blant annet. Vi ville få noen innlegg og de to tenker veldig likt i den fasen. Ikke det at Kristoffer ikke kunne klare det, for selvfølgelig kan han det. Det var magefølelsen som bikket Hanche-Olsen sin vei, forklarer Solbakken.

Les også

Solbakken sperret opp øynene da han så Thorstvedt første gang: - Crazy

På bortebane mot Tyrkia om én måned vil Norge garantert bli satt på større prøver defensivt enn mot Latvia og Gibraltar. Solbakken er tydelig på at han ikke tenker på å «sette» et midtstopperpar allerede nå, med tanke på den viktige kampen i Istanbul mot Tyrkia.

- Der er jeg ikke enda. Nå må vi gjøre ferdig samlingen så må vi ta den diskusjonen. Det jeg kan si er at det positive med midtstopperposisjonen så langt på denne samlingen er at det har vært to gode prestasjoner av tre forskjellige spillere, sier han.

Usikkerhet rundt flere

Flere av de norske spillerne har risikoen for karantene hengende over seg. I tillegg til nevnte Strandberg må Morten Thorsby, Martin Ødegaard og Mohamed «Moi» Elyounoussi alle stå over neste kamp med gult kort.

Solbakken forsikret at i hvert fall to av de fire vil spille.

- Jeg kan godt garantere at Martin Ødegaard spiller, og jeg kan godt garantere at Moi spiller. Erling Braut Haaland kan jeg og si spiller, sa Solbakken på pressekonferansen på Ullevaal mandag.

Les også

Rekdals uttalelser om Ødegaard vakte oppsikt. Nå slår han tilbake: - Det er feil

Til Nettavisen lovet han imidlertid ikke at Strandberg og Thorsby vil være involvert.

- Det kan hende at Strandberg og Thorsby ikke starter, men vi må se at alle er disponible og sånt, sier Solbakken.

Han opplyste også at Per Kristian Bråtveit våknet med en dårlig rygg mandag, samt at Ruben Gabrielsen er uaktuell på grunn av en liten kjenning.

Tirsdagens kamp mot Gibraltar har avspark klokken 20.45. Oppgjøret kan følges direkte i Nettavisens livesenter. Kampen sendes på TV 2.