NORGE - LATVIA 0-0:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Norge klarte bare 0-0 mot Latvia lørdag kveld, i det som var en skuffende kamp av de norske herrene.

Tyrkia er nå på annenplass i gruppa på bedre målforskjell, og har således alt i egne hender før deres gruppefinale mot Montenegro.

- Alt kan skje ennå. Vi må vinne i Nederland, men alt kan skje mellom Montenegro-Tyrkia. Vi kan ikke legge oss ned og synes synd på oss selv, sa Solbakken etter kampen, før Nederland spilte mot Montenegro.

Der spilte Nederland overraskende uavgjort, i en kamp som endte 2-2 etter to sene mål av Montenegro.

Nettavisen tok kontakt med Solbakken etter Nederlands overraskende poengtap, og han legger ikke skjul på at resultatet gleder han.

- Vi lever. Fortsatt irritert på at vi ikke scorer i 2.omg. Men vi må vinne sannsynligvis og det endrer jo ikke dette, men belønningen kan bli bedre, skriver han i en SMS.

Spesielt i starten av kampen mot Latvia slet Norge med å spille seg til de store sjansene mot et godt organisert latvisk lag.

Det norske laget var svært svake før pause, men hevet seg betraktelig etter hvilen da landslagssjef Ståle Solbakken tok ut Morten Thorsby og satte inn Joshua King, og samtidig la om formasjonen.

Etter kampen avslører Solbakken at han vurderte å gjøre endringene allerede før dommeren blåste av til pause på Ullevaal.

- Vi satt faktisk og vurderte etter rundt en halvtime om vi det siste kvarteret skulle bytte litt, men da begynte vi å komme inn i det, fikk et par sjanser og trøkket begynte å øke. Så det var grunnen til at vi ikke gjorde det, sier Solbakken til Nettavisen etter kampen.

Landslagssjefen fikk også spørsmål om han bommet på taktikken fra start lørdag.

- Det kan man aldri vite. Du kunne sagt det motsatte i Latvia. Da hadde vi samme type spillere, samme type formasjon - kun Sørloth inn for Haaland. Så det er umulig å vite.

Les også: Børs: Slik spilte Norge mot Latvia

Hevet seg

For Norge spilte seg etter hvert opp og presset på for scoring gjennom hele kampen, men ballen gikk ikke i mål. I hvert fall ikke på lovlig vis.

Med ti minutter igjen av kampen satte nemlig Mohamed Elyounoussi ballen i mål for Norge, og Ullevaal eksploderte. Men VAR tok en sjekk av scoringen, og etter lang tids venting ble målet annullert for offside.

Fra pressetribunen kunne man se en helt fattet og rolig Solbakken på sidelinjen mens resten av de norske spillerne jublet som besatte for det de trodde var 1-0-scoring.

- Jeg så det. Jeg var mer opptatt av å få i gang kampen, for jeg så at Sørloth hadde «pæra» på den (ballen), sier landslagssjefen på pressekonferansen etter nedturen.

Tyrkia forbi

Norge ligger nå som nummer tre i gruppen. Tyrkia og Norge har begge 18 poeng, men Tyrkia er foran på bedre målforskjell etter storseier over Gibraltar.

Nederland leder gruppen, men spilte overraskende uavgjort mot Montenegro sent lørdag kveld. Med seier kunne de sikret gruppeseier og billett til VM, men nå har de alt å spille for i kampen mot Norge på tirsdag.

- Rufsete

Norge ble regnet som store favoritter mot Latvia, men de hvitkledde gjestene viste seg å være langt fra ufarlige, selv om Norge var det førende laget i store deler av kampen.

På et tilnærmet fullsatt Ullevaal var det et noe nervøst Norge-lag vi fikk se i første omgang, vel vitende om at bare seier mest sannsynlig var godt nok om VM-håpet skulle leve.

Det var også Latvia som kom til kampens første sjanse etter fem minutter. Norge havnet litt i ubalanse, og da fikk Jaunzems skutt fra 17 meter. Avslutningen strøk lengste stolpe.

Noen minutter senere fikk Ødegaard dratt seg fri og avsluttet i god posisjon, men skuddet hans gikk høyt over.

Latvia var langt fra ufarlige når de kom på kontringer, og de kom blant annet til en god mulighet på corner etter å ha utnyttet slurvete forsvarsspill av Marius Lode.

- Lode har en rufsete første omgang her, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker om Bodø/Glimt-spilleren.

Ved halvspilt første omgang fikk Thorstvedt vist seg frem. Belgia-proffen fikk skyte fra 17 meter, og forsøket hans strøk stolpen.

Mot slutten av første omgang tok Norge mer over initiativet i kampen, og et knallhardt langskudd fra Normann fikk publikummet på Ullevaal til å reise seg fra setene, men Latvia-keeperen fikk akkurat reddet forsøket.

Enda nærmere var Thorstvedt fem minutter før pause. Ødegaard slo inn i feltet fra hjørnet av sekstenmeteren, og fra syv-åtte meter stanget Thorstvedt ballen mot mål. Ballen gikk ned i gresset og opp i stolpen i det lengste hjørnet.

Men til tross for noen store norske sjanser mot slutten av omgangen, imponerte ikke Norge nevneverdig i første omgang.

- En skuffende første omgang sett med norske øyne, konkluderte Alsaker.

Solbakken tok grep

I pausen gjorde landslagssjef Solbakken grep, og byttet ut Thorsby for King, og endret formasjon. Grepet så ut til å fungere, for det var et farligere Norge-lag som kom ut på banen i andre omgang.

Først testet Ødegaard skuddfoten igjen, men forsøket gikk like utenfor krysset. Noen minutter sener var Norge bare en feberredning fra Latvia-keeper Ozol fra å gå opp i ledelsen.

Thorstvedt fikk nemlig avslutte fra fem meter, og Latvia-keeperen måtte ut i full strekk og fikk akkurat stoppet ballen på vei ned mot hjørnet. På den påfølgende corneren stanget Sørloth ballen knallhardt like over mål.

Norge fortsatte å kjøre på, og i det 65. minutt kom Elyounoussi til en gedigen sjanse. Sørloth spilte fri Moi som kom alene med keeper. Vingen forsøkte å chippe ballen over keeperen, men forsøket ble reddet. Ballen spratt så i Moi før den gikk mot mål, men på streken fikk en Latvia-spiller ryddet unna i siste sekund.

Med ti minutter igjen satt ballen endelig i mål for Norge, da Moi bredsidet ballen i mål på bakerste stolpe. Men scoringen ble sjekket av VAR, og ble annullert for offside.

Norge presset på for scoring mot slutten, men de norske herrene klarte aldri å få ballen i mål.