Gå til sidens hovedinnhold

Solbakkens tale før Latvia-kampen hylles: - En «Any Given Sunday»-speech

En video av den norske landslagssjefen som motiverer de norske spillerne har fått stor oppmerksomhet.

LATVIA - NORGE 0-2:

RIGA (Nettavisen): I en video publisert på landslagets flater i sosiale medier får man et lite innblikk i hvordan Ståle Solbakken håndterer og motiverer spillerne på trening.

Se peptalken til Solbakken lenger ned i saken!

I videoen har han samlet spillerne i en ring på Daugana Stadium i Latvia, hvor han i et drøyt minutt holder en motivasjonstale om hvor viktig det er å være til stede mentalt mot Latvia og Gibraltar, for å sette Norge i en kjempeposisjon før skjebnekampen borte mot Tyrkia i oktober.

Spillerne responderte godt, og gjorde jobben ved å vinne 2-0 i Latvia lørdag kveld.

Posten til landslaget av en brennende engasjert Solbakken er delt over 160 ganger og har fått over 1800 likerklikk. I svar-feltet kommer de rosene ordene tett som hagl, blant annet fra Frode Birkeland, som nå er keepertrener i danske Esbjerg.

Les også: Solbakken sperret opp øynene da han så Thorstvedt første gang: - Crazy

- En «Any Given Sunday»-speech»

Talen ble også et tema både før, under og etter kamp.

- Det var noen herlige bilder fra siste trening også. En «Any Given Sunday»-speech fra landslagssjefen, kommenterte Øyvind Alsaker underveis, og trakk paralleller til Al Pacinos legendariske tale i filmen fra 1999.

Selv er Solbakken, som ikke er utpreget aktiv i sosiale medier, mer intetanende når Nettavisen konfronterer han med at sekvensen har gått som en farsott etter at den ble lagt ut på nettet.

- Åja, sier han noe overrasket over seansen som har vakt stor oppmerksomhet på blant annet Twitter.

- Vi har jobbet hele samlingen med at vi må bli tøffere, og det må ligge noe i bunn som alltid må være der, fortsetter han.

Solbakken sier han samlet spillerne på tampen av den siste treningen før lørdagens kamp, uten at han kan erindre stort av egen tale.

- Vi skulle trene på en ganske tung bane, og vi trente litt taktisk i lav fart før spillerne fikk gjøre som de ville siste 20-25 minutter. Jeg ville si hva de burde bruke tid på oppe i hodet så de ikke går i den fella, men jeg kan nesten ikke huske hva jeg sa.

«Moi»: - Han har mye lidenskap

Ordet «mentalitet» har vært mye brukt etter at den tidligere FCK-sjefen tok over Norge, og Mohamed Elyounoussi sier at talen før Latvia-kampen gjenspeiler trenerstilen til motivatoren Solbakken.

- Ståle har veldig mye power og lidenskap, og det smitter veldig over på spillerne. Både da han holdt talen, og før kampen i dag. Han sier ofte de rette tingene og treffer nøyaktig på kampplanen, så da er det bare for oss spillere å gå utføre jobben, sier Norges andre målscorer til Nettavisen.

Han påpeker at også spillerne selv har blitt langt mer fysiske og tøffe både mot hverandre og på banen.

Kantspilleren, som av Nettavisen ble kåret til Norges beste lørdag kveld, påpeker imidlertid at seansen på Daugava ikke er noe nytt for spillertroppen.

- Han gjør det stort sett hver trening. Han vil dette like mye som oss andre, og har en naturlig egenskap hvor han klarer å peptalke før kamp. Det er mye lidenskap, og det er smittsomt. Han må ikke slutte med det, sier Southampton-profilen.