*Nettavisen* Sport.

Solskjær ville slutte med fotballen

Foto: Dag Langerød (Mediehuset Nettavisen)

En åpenhjertig Ole Gunnar Solskjær i et eksklusivt intervju med Nettavisen.

03.02.11 14:01

ELCHE (Nettavisen): - Dette er det verste, sier Ole Gunnar Solskjær.

Han gliser.

Som Manchester United-spiller var 37-åringen helt skjermet fra pressen. Ytterst få hadde telefonnummeret hans. De som fikk intervjuavtaler måtte gjennom en lang prosess med Manchester Uniteds pressekontor, og jeg mistenker at 37-åringen helst hadde sett at det var sånn i Molde også. Forsøker man seg med litt prat i forbindelse med treningene, får man lite.

Akkurat det må vi journalister bli vant med.

Akkurat som Solskjær må bli vant med at Molde ikke er Manchester United, og trolig aldri blir det, heller.

Men nå sitter Solskjær foran meg i hagen på Hotel Mileno i Elche i Spania.

Det er etter tapet på straffer for Karpaty Lviv i Copa del Sol-turneringen. Det er før laget taper med stygge 1-5 mot Tromsø.

- Det finnes jo Liverpool-fans ...
Men la det være klart med én gang – Molde-treneren ser ikke ut til å bry seg veldig mye om disse resultatene. Hans oppgave i Molde nå er å få laget klart til seriestart.

Så handler det om poeng.

Deretter om å stabilisere seg i Norges-toppen. Helst helt på topp.

- Tror du folk ønsker at dere skal lykkes?

- Jeg har fått veldig mange lykkønskninger, men selvfølgelig, det er ikke alle som ønsker det. Det finnes Liverpool-fans. Og det finnes dem som ikke liker Molde, humrer han.

- Men jeg inviterer i alle fall alle Manchester United-fans til nå å begynne å heie på Molde.

- Hva med misunnelse. Tror du folk er misunnelige på ressursene deres?

Solskjær rister på hodet. Tydelig oppgitt.

- Det perspektivet der er så vridd. Det er medieskapt. Folk tenker: Ja, dere har så mye penger, men det er andre klubber i Tippeligaen som har brukt mye mer penger enn oss. Og se på Vålerenga. De har skrevet sponsoravtaler for 92 millioner kroner de neste tre årene. Sånt er ikke vi i nærheten av, begynner han – tydelig engasjert.

- Ja, vi håper å komme dit, vi også. Og ja, Kjell Inge (Røkke, red. anm.) og Aker har bidratt i klubben, men folk må se på hva de gjør. Dette handler om prosjekt Tilhørighet. Pengene Kjell Inge bruker går jo ikke til Molde, men til de lokale klubbene rundt. Det vi får inn fra sesongbilletter, det betaler Kjell Inge og fruen, av egen lomme, til den lokale klubben som selger sesongbilletten. Det er unikt, det der.

- Men inntrykket er at dere har penger?

- Ja. Og vi har penger. Men det er fordi klubben er drevet på en fornuftig måte. Jeg bruker heller ikke penger klubben ikke har. Vi har et budsjett. Det følger vi. Men det budsjettet hadde vært helt likt uansett om jeg eller en annen hadde trent Molde, sier han.

- Ikke NYTT Chelsea
Så tenker han seg om.

- Den eneste forskjellen er kanskje Bjørn Rune Gjelsten. Jeg vet ikke om han hadde kommet inn uten meg, og det er selvfølgelig en ekstra bonus. Men alt det med penger – det er medieskapt. Det er IKKE noe nytt Chelsea eller Manchester City vi skaper.

- Men Gjelsten snakket om flere landslagsspillere ...

- Ja. Men det er i løpet av tre år, sier Solskjær.

Igjen hoderystende.

Igjen oppgitt.

- Og grunnen til at vi vil ha spillere som Børre Steenslid (sagt før Steenslid ble skadet), er jo fordi vi ønsker å la unggutter få sjansen ved siden av. Når vi har topp fotballspillere så øker det sjansene våre til å la de unge komme utpå. Vi kan ikke slippe utpå fire unggutter samtidig. Men vi kan slippe utpå noen av dem – sammen med mer rutinerte.

- Men Kara (Tromsø), Tarik Elyounoussi (Fredrikstad) og andre. Dere har ikke fått mange på lista di?

- Lista mi? Ja, den lista mi. Det er mange som tror de vet hvem som er på den lista mi. Men det er jeg som vet hvem som er eller har vært på den.

- Men all praten om storsatsingen må ha ødelagt?

- Jeg kan ikke svare på hvorfor andre klubber sier nei på eventuelle bud fra oss. De andre klubbene har vel et ansvarlig styre som driver deres klubb fornuftig. Hva vet vi? Det er jo mange som klager på at de sliter økonomisk. Kanskje man må innse at fotballen er en business, og at enkelte ganger må spillere ut. Jeg vet nemlig det. Jeg er nemlig også nødt til å selge spillere fra Molde for å få spillere inn.

- Nå?

- Ikke akkurat nå, nei. Men på sikt. Hvis Makhtar, Magne eller andre - hvis gode klubber kommer inn for å hente dem - så må de selvsagt få sjansen til å gå videre. Det bidrar igjen til at hjulene går rundt i klubben. Men nå? Nå har vi et budsjett som er i boks.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX

Imponert av Vålerenga
Selv før skaden på Børre Steenslid understreket Solskjær at Molde-troppen er fulltallig for 2011. Etter skaden har han gjentatt det. Det vil si, det skal i alle fall noe helt spesielt til for at det skal komme nye fjes inn i Molde-leiren før seriestart.

- Komfortabel med troppen?

- Ja. Synes du ikke jeg skal være det?

Nettavisen skal ikke felle noen dom. Det er fortsatt mindre enn én måned siden Solskjær offisielt tok kontroll over Molde.

Etterpå har han forsterket med Steenslid (skadet), Magnus Wolff Eikrem (Manchester United), Davy Claude Angan (Hønefoss), Josh Gatt (Altach) og Sean Cunningham (Derby County Wolves) til et lag som tok sølv i 2009 og vant det meste under Uwe Rösler i fjor høst.

Det betyr i alle fall at det er muligheter.

Spesielt ettersom Rosenborg har mistet tre nøkkelspillere (Demidov, Annan, Iversen).

- Klart det er muligheter, og jeg har veldig stor tro på den stallen jeg har. Men vi må også se på at Rosenborg vel har tapt én eneste kamp de to siste sesongene. Da er det ikke lett å ta over. Da er de favoritter.

- Men se på Vålerenga også, den fremgangen de viste i fjor og har vist under Martin, jeg frykter nesten dem mer. Rosenborg og Vålerenga er i alle fall målestokken for resten av Norge. Ender ett lag foran dem, da vinner de serien.

- Kan det bli Molde i år?

- Vet ikke, sier Solskjær og tenker en liten stund.

- Det kan skje. Men det kan selvfølgelig også ta lengre tid. Potensialet er her. Uten tvil. Og hvis spillerne plutselig responderer ...

Solskjær lar setningen henge litt i lufta.

Så henter vi ham ned på jorden igjen.

- Skriv hva dere vil
For Molde er ikke lenger Molde. Molde er blitt Solskjær. På godt og vondt. Spiller Molde bra, men taper etter en individuell feil, så blir det ikke Molde som taper. I alle fall ikke i media. Da blir det Solskjær som taper.

Uten at han bryr seg noe om det.

Om det er bra? At presset på spillerne kanskje minsker noe ved det voldsomme fokuset på ham selv? Det har han ikke peiling på.

- Det er jo spillerne som må prestere ute på banen. Ikke jeg. Men hva som skrives? Det er det dere som styrer. Det bryr ikke jeg meg noe om. Ja, jeg leser aviser i ny og ne, men hva dere skriver om meg gjør meg ikke til en bedre eller dårligere fotballtrener. Personlig synes jeg dessuten det er mer interessant å lese om det som skjer i Egypt – enn hva dere måtte skrive om meg, sier Solskjær og virker dønn ærlig på det.

- Er du forberedt på krisemaksimering og slakt hvis det går middels eller dårlig?

- Jeg skal takle det, ja. Men jeg trenger ikke vite hva dere måtte skrive da, heller. Så dere kan bare skrive hva dere vil. Og krisemaksimering? Den tid, den sorg. Jeg har vært ganske lenge i det gamet her. Jeg tror ikke det blir noe problem.

- Det er en grense
TV-selskapenes rettigheter kan imidlertid bli et problem. Solskjær er bekymret for at det er rettighetsinnehaverne som til slutt skal bestemme alt.

Da vil det i så fall også være slutt for ham.

For godt.

- Den dagen media er i garderoben, før kamp eller i pausen eller rett etterpå, da ...

Han fullfører ikke setningen, men lar det skinne gjennom hva han mener.

- Vi hadde jo media i garderoben før, og ja, vi skal være åpne og ærlige. Men det som ikke er for dere, det skal dere heller ikke ha. Dette er jo også blitt diskutert rundt omkring i verden. De som har rettighetene betaler mye og har stor makt, men blir det for mye? Da slutter jeg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Ville slutte
Hadde han ikke blitt skadet i 2003 kan det hende han hadde sluttet for lenge siden også.

Den gangen hadde han, 30 år gammel, nemlig fått nok.

- Jeg har hatt en trener i meg lenge, og har vel vært fotballidiot helt siden jeg var 10-12 år gammel. Jeg kan i alle fall ikke huske at jeg har tenkt noe særlig annet enn fotball siden den gangen. Jeg har gledet meg til trenerkarrieren skulle komme, begynner han.

- Men det var en lengre periode da jeg var i United, rett før jeg ble skadet, hvor jeg tenkte: Jeg tror ikke jeg orker mer fotball, fortsetter han.

- Jeg hadde opplevd mye, og det var alltid mye styr rundt meg. Da var planen egentlig å slutte med fotballen helt når jeg ga meg som spiller.

- Det tenkte jeg mange ganger.

Men så kom kneskaden. Mot Panathinaikos. 16. september 2003. Han mistet først et halvt år, kom tilbake på våren, var bestemann i FA-cupsemifinalen mot Arsenal og fikk også med seg FA-cupfinalen.

Så var det slutt. Solskjær måtte opereres, og hele 2004/05-sesongen røk. Det var helsvart akkurat da, selvfølgelig, men samtidig hadde han aldri vært trener uten problemene.

Det var nemlig da han skjønte det – hva han ville gå glipp av uten fotballen.

- Enkelte ganger tar man ting for gitt, ja. Man skjønner ikke hvor godt man har det før man mister det, sier Solskjær smilende.

- Lykke til! sier en eldre herremann som spaserer forbi.

- En gammel Molde-spiller, forklarer Solskjær mens han hilser.

- Er du snart ferdig? roper en journalist.

- Familien først
Vi har nemlig pratet en god stund, og de fleste vil ha en bit av Manchester United-legenden. Det er ikke Molde spanske unggutter stopper opp for å se når de passerer Molde-treningene i Elche. Det er ikke Molde de lokale autografjegerne bryr seg om.

For dem handler det om en liten bit fotballegende.

- Er det noe du ønsket at jeg skulle spørre om, spør jeg når han reiser seg for å gå.

- Ja, svarer han.

- Barcelona.

Les Solskjærs tanker om Barcelona her.

- Hva med deg selv, da, spør jeg.

- Får du noen gang slappet av?

- Familien kommer først. Så jobben. Og deretter meg selv. Det kan være at jeg får tid til en film eller noe.

- Men jeg gleder meg veldig til å kjøpe båt, gå ned på brygga og bare kjøre den en tur, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.