Gå til sidens hovedinnhold

- Sølv en seier for Vålerenga

Norske fotballeksperter holder VIF som sølvfavoritt. Men gullet går til RBK.

ODD GRENLAND – VÅLERENGA 1-2:

Vålerenga lå under, men snudde og vant 2-1 i Skien mandag kveld. Seieren var lagets tredje på rad, og Martin Andresens menn har vunnet fem av de seks siste i Tippeligaen.

Med 33 mål er de også mestscorende, og det er nettopp målforskjellen som gjør at Vålerenga nå ligger foran Tromsø på tabellen – og bare har Rosenborg over seg.

Dermed er det kanskje ikke så overraskende at flere av landets fremste fotballeksperter ser på Oslo-laget som Rosenborgs hovedutfordrer utover høsten.

Likevel holder både TV 2s Mini Jakobsen, NRKs Karl-Petter Løken og landslagets assistenttrener Ola By Rise trønderne som klare favoritter.

- Evne til å snu kamper
- Sett utenfra er jeg ganske sikker på at gullet går til gamle kjente på Lerkendal. Men jeg synes absolutt Vålerenga har vært et friskt og spennende pust. Det er et ungt lag, og Martin Andresen har gjort mye bra – ikke minst gode taktiske grep i de to siste kampene. Og det som imponerer meg mest med VIF er at de ser ut til å ha litt stayer og evne til å snu kamper, sier Ola By Rise til Nettavisen.

Han er opptatt av at en eventuell sølvmedalje ikke må oppleves som noe nederlag for det unge VIF-mannskapet.

- Hvis VIF tar sølv i serien i år, vil det være en seier for dem. De har hatt en fin stigning og spilt mange gode kamper. De har et solid fundament å bygge videre på, sier By Rise.

Det siste poenget er også Karl-Petter Løken opptatt av.

Kan prege norsk fotball
- Jeg tror ikke det blir noe voldsom kamp om gullet i Tippeligaen i år. Til det er RBK for gode. Men hvis Vålerenga får beholde disse spillerne, tror jeg de på litt lenger sikt kan utfordre Rosenborg, og være med på å prege norsk fotball, sier Løken til Nettavisen.

Også Mini Jakobsen har latt seg begeistre av Martin Andresens mannskap.

- De spiller til tider ok fotball og har et intenst ønske om å score mål. Det viser Martin mot Odd, når han legger om til tre mann bak for å satse med to midtspisser.

- Hvis noen kan utfordre Rosenborg denne sesongen, tror jeg det er Vålerenga, sier Mini.

Dobbelt så mange kamper
Hva det faktisk har å si for en eventuell gullstrid at Rosenborg kanskje må spille dobbelt så mange kamper som Vålerenga, er meningene litt delte om. Mens VIF kun har serien å bruke krefter på, skal Rosenborg både spille cup og europacup.

- Det er et godt spørsmål. Det å spille mange kvalifiseringsrunder til europacup krever en veldig god og bevisst intensitetsstyring, så ikke totalbelastningen blir for stor. En ting som også spiller inn, er reiseavstander. Lange reiser er aldri gunstig. Og så kommer det jo an på resultatene. Går man fra seier til seier, er det litt lettere, sier Ola By Rise.

Les også: Fordelen som kan gi Vålerenga gull

Mini og Løken er mer kategoriske: De mener det ikke er noen ulempe for Rosenborg å spille mange kamper.

Snarere tvert imot.

- Det er bare en fordel å spille mange kamper. Det har jeg erfaring med fra da jeg selv var i Rosenborg. Har du en ok stall og tåler en og annen skade, er det uproblematisk å spille søndag – onsdag – søndag. Men man må selvfølgelig tilpasse intensiteten på treningene, sier Løken.

- Når du vinner fotballkamper, er det bare gøy å spille to kamper i uka, fastslår Mini.

PS. Alle de tre ekspertene drar fram Viking som «dark horse» i medaljestriden i Tippeligaen.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken