Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sølv og bronse da Northug misset

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Skikongen endte utenfor pallen i skiathlon.

Det meste handlet om Petter Northug da herrene gikk 30 kilometer med skibytte under Vm i Val di Fiemme lørdag.

Den norske skikongen var blant de største favorittene, men denne gangen klarte han ikke å henge med helt i medaljekampen.

Northug måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen. Dario Cologna fra Sveits vant etter en knallsterk avslutning, mens Martin Johnsrud Sundby ble nummer to og Sjur Røthe nummer tre.

Hyller lagkompisene
- Jeg fikk heldigvis to nordmenn foran meg på pallen, og det er veldig morsomt at Sjur og Martin fikk det til i dag, sa en fattet Northug til NRK etter målgang, uten at han la skjul på skuffelsen.

- Jeg er ikke fornøyd med min egen innsats. Jeg hadde en god posisjon på siste runde, men havnet etter hvert litt for langt bak til å være med i de siste to bakkene, sier Northug.

Søvmedaljør Sundby var på sin side strålende fornøyd.

- Dette er helt sjukt. Det var tungt, og nå er jeg egentlig litt ordfattig her. Helt hinsides sliten, var det første han fikk stotret frem, før han forteller om den merkelige situasjonen som oppsto et stykke ut i løpet.

Marginalt
- Plutselig havnet jeg i en merkelig situasjon, og fikk 10-15 sekunder i front, uten at jeg hadde noen plan. Visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, men bestemte meg for å vente inn resten av feltet og spare krefter til spurten.

I spurten lå han så å si side om side med landsmann Sjur Røthe, og klarte med minst mulig margin å kaste en fot over målstreken før Røthe.

- Jeg opplever det som at Sjur er hakket hvassere enn meg i den siste bakken. Kan ikke sjønne at det er snakk om mange centimeterene, så det beste hadde vært å dømme oss likt, sier Sundby.

Det ble med andre ord to norske medaljer, selv om det ikke ble gull. Det var bare centimetere som skilte Sundby og Røthe i medaljespurten.

Northug lå et lite sykke bak gruppen i tet mot slutten av løpet, og klarte ikke helt å komme seg opp før målgang. Dermed havnet han utenfor pallen denne gang.

Funksjonær i løypa
Som ofte i slike renn samlet det seg en stor gruppe i front tidlig, der det ble byttet på med å dra.

Petter Northug hang bra med i denne gruppen på klassiskdelen, og ved skibyttet etter 15 kilometer lå nordmannen på en god niendeplass.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Det var Eldar Rønning som passerte først ut ved skibyttet, mens Martin Johnsrud Sundby også hang bra med i teten, på en tredjeplass etter 15 kilometer.

Storfavoritt Dario Cologna hadde et lite uhell på den første delen av løpet og ble stående fast i feltet, men sveitseren hentet seg bra inn og lå som nummer 13 etter skibytte.

Dramatisk ble det også når en funksjonær plutselig var ute i løypa for å gi drikke til en av utøverne. Det kunne ha gått veldig galt, men heldigvis ble det ingen bremset voldsomt.

- Dette er rødt kort. jeg tviler på at han får fortsette i den jobben i morgen, sier NRK-ekspert Thomas Alsgaard om den uvanlige hendelsen.

Luke til Sundby
I skøytedelen var det Martin Johnsrud Sundby som gikk tidlig opp i tet, og den sterke nordmannen satte tempoet foran i feltet.

Det ble fort tydelig at Johnsrud Sundby - som var småirritert på Petter Northug etter den samme øvelsen i NM tidligere i vinter - gikk for egne sjanser og for å hekte av de bak.

Vanligvis kan Northug ligge bak og få mye hjelp av de fremst i feltet, men denne dagen var nok ikke Johnsrud Sundby interessert i å ha noen gratispassasjerer.

Og med rundt ti kilometer igjen fikk Johnsrud Sundby en luke ned til feltet. Bak gikk Petter Northug og Sjur Røthe og dro ned tempoet. Luken ble raskt på 15 sekunder.

De andre norske hadde fått klar beskjed om at de ikke skulle gå aktivt inn for å kjøre inn lagkameraten. De andre ante imidlertid at det var fare på ferde, og kjørte etter hvert inn forspranget.

Mot slutten lå både Røthe og Sundby bra framme, men det var altså Cologna som var sterkest til slutt.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!