*Nettavisen* Sport.

Sølvgutten Northug

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Petter Northug sikret seg «trøstepremien» på 50.000 kroner.

05.01.08 16:56

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Mens Lukas Bauer stormer videre mot sammenlagtseier i Tour de Ski, sørget Petter Northug lørdag for at det i hvert fall ble én norsk sammenlagtseier i touren.

For etter fellesstarten i Val di Fiemme lørdag, er det klart at Petter Northug er vinner av sprintcupen. Dermed vant han sølvtrøya som viser at han har samlet flest bonussekunder i Tour de Ski. Og det til tross for at det ikke ble et eneste bonussekund lørdag.

Northug endte på like mange bonussekunder som Tor Arne Hetland, men vant på grunn av sprintseieren i Asiago fredag.

Bra prestasjon
Premien er på 10.000 sveitserfranc, tilsvarende 50.000 norske kroner.

- Artig, selv om det ikke var denne trøya jeg kom hit for å vinne. Det er en bra prestasjon å være i to sprintfinaler. Så denne trøya skal opp på veggen, sier Northug.

Hetland prøvde seg på en av de seks spurtene lørdag, men nådde ikke helt opp. Det forsøket la ikke Northug merke til. Og uansett var det uaktuelt for hans del å spurte.

- Jeg hadde mer enn nok med å henge med feltet, sier Northug, som oppnådde en hederlig 13.-plass på den sjuende etappen – en etappe som ble vunnet av Odd-Bjørn Hjelmeset foran Jens Arne Svartedal.

Litt redd
Før søndagens avsluttende klatreetappe ligger Northug på sjuendeplass totalt i Tour de Ski, drøyt tre minutter bak den suverene lederen Lukas Bauer. Avstanden opp til Pietro Piller Cottrer på tredjeplass er imidlertid ikke mer enn 38 sekunder.

- Jeg håper å klatre en plassering eller to, sier Northug.

Men han gleder seg ikke til avslutningsetappen. For det begynner å tære på kreftene.

- Etter å ha gått bakken i fjor, må jeg innrømme at jeg er litt redd, innrømmer 21-åringen, som hadde en pallplassering i Tour de Ski som et av sesongens hovedmål.

Gjensyn med di Centa
Northug får i det minste drahjelp av Giorgio di Centa, som er sterk i bakker. Begge har nok friskt i minne det som skjedde under sprinten i Asiago, der duoen havnet i tottene på hverandre.

Nå må mannen som mener Petter Northug er usportslig dra den unge trønderen oppover sammenlagtlista i Tour de Ski.

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.