Gå til sidens hovedinnhold

- Som å sende United til Championship

Alexander Kristoff er kritisk til prosessen som kan ha ødelagt Tour de France-drømmen.

I Toscana forsøker Alexander Kristoff og lagkameratene hans i Katjusja-laget å lade opp som om ingenting har hendt.

Men i bakhodet svirrer nok tankene om at laget er på vei til nivå to i sykkelsporten neste år. Det gjør for eksempel at Tour de France-drømmen kan fordufte for 25-åringen fra Stavanger.

Da er det godt å få en betryggende melding fra lagledelsen:

- Laget sier at de opprettholder satsingen. Vi trenger ikke å bekymre oss for jobbene, og framtiden er sikret sånn sett. Men vi er jo ikke garantert plass i de største løpene foran neste sesong. Jeg er i utgangspunktet satt opp på Tour de France-laget. Så jeg regner med at jeg får kjøre der, om laget får innpass, sier Kristoff til procycling.no.

- Trodde du det var en fleip da du fikk beskjeden om at dere sto uten lisens?

- Nei, jeg trodde på det, men det var fordi jeg fikk beskjeden fra sportsdirektøren min. Før det, hadde jeg ikke tenkt tanken engang. Vi var langt innenfor topp 15 (sykkelforbundets egen sportslige ranking), så det var en problemstilling som ikke enset meg i et sekund i foranledningen til dette.

Kristoff: - Fikk intet forvarsel
Det er dager siden UCI (det internasjonale sykkelforbundet) foretrakk Saxo Bank-Tinkoff, Argos-Shimano og franske FDJ, da de siste lisensene på World Tour-nivå skulle deles ut.

Les også: Kristoffs lag uten lisens

Og altså ikke Katjusja. Laget med årets beste rytter (Joaquim Rodriguez), og dermed et av de aller sterkeste lagene sportslig sett.

Avgjørelsen er trolig basert på det etiske, da russerne ser ut til å ha kontroll på det økonomiske og administrative.

Uansett begrunnelse er Kristoff ingen tilhenger av forbundets framgangsmåte.

- Det er veldig rart at vi ikke får en eneste advarsel før lisensen er borte. Det synes jeg er kritikkverdig. Vi hadde ryttere, støtteapparat og alt klart for WorldTour-nivå, man trenger ikke så mye folk om man skal være på sykkelsportens nest øverste nivå. Vi har ikke fått noen begrunnelse heller. Jeg synes det er hårreisende at de kan styre skuta på den måten, sier han.

I det minste hadde han ønsket seg en avklaring tidligere på året.

- Slik systemet er nå, virket det egentlig veldig uprofesjonelt. Beskjeden kom ikke før 10. desember, og det er selvsagt sent på året. Jeg mener det bør være klart etter siste løp i verdenstouren, og forstår ikke at denne prosessen skal ta to måneder. Man bør kanskje heller ha et system hvor de dårligste lagene på verdenstouren rykker ned, og de beste på nivået under rykker opp. Nå blir det som om Manchester United skal ende på 2.-plass, og likevel må spille i Championship året etter. Det er helt håpløst.

Massive spekulasjoner i media
De siste dagene har det blitt spekulert voldsomt i grunnen til UCIs Katjusja-nei. Legger man alt oppå hverandre, kommer laget kanskje dårlig ut av det – men sak for sak er det vanskelig å si at noen er bedre enn andre innenfor sykkelsporten anno 2012.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvis man tar den angivelige bestikkelsessaken rundt Aleksandr Kolobnev under Liége-Bastogne-Liége i 2010. Er da hans motpart Alexandre Vinokourov noe bedre?

Hvis man tar den pågående Padova-etterforskningen i Italia som skal inkludere fire Katjusja-ryttere (Kolobnev, Mikhail Ignatiev, Vladimir Gusev og Denis Mensjov). Er da Lampre (historisk sett) noe bedre?

Blogg: - Hvorfor straffer dere Katjusja, UCI?

Hvis man setter det på ledere med frynsete fortid (Vjatsjeslav Jekimov, Torsten Schmidt, Erik Zabel med flere). Er da Saxo Bank-Tinkoff med Bjarne Riis og dopingdømte Alberto Contador noe bedre?

- Det kan ikke være lagledelsen vår alene som er problemet. Astana og flere andre lag har den samme forhistorikken. Etikken vår er ikke noe dårligere enn dem, så det må ha kommet fram ting vi ikke er klar over ennå.

Angrer ikke på Katjusja-valget
Kristoff fikk selv utdelt pokal fra veteranklubben i Norges Cykleforbund denne sesongen. Han ble også omtalt av sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen som en rytter som er «tydelig og modig» i sine antidopinguttalelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er vel og bra Alex, men var du selv vært litt blåøyd da du valgte Katjusja-laget som din nye arbeidsgiver med tanke på dopinghistorikken på ledersiden?

- Jeg føler ikke at det var jeg som valgte meg Katjusja. De var et av få lag jeg kunne få kontrakt hos. De har en del ledere med dopinghistorie, og det er ikke positivt, men det er mange lag som deler den skjebnen. Ikke alle gjør som Team Sky og sparker ledere med grums i fortiden. De fleste andre lag har en slags historikk, og man måtte vel sette en strek over 10-15 lag i verdenstouren uten dem, sier han.

Lisensavslag blir advokatmat
OL-medaljøren klargjør også at han – tross alt – trives i Katjusja. Han har en klausul som gjør at han kan komme seg ut av kontrakten.

Dessverre er ikke mulighetene altfor mange på denne tiden av året.

- Foreløpig har jeg ingen planer om å bytte lag. Det virker som de største stjernene, Rodriguez og Mensjov, blir. Jeg tror vi får et ganske bra program uansett, og har ikke tenkt så mye på bytte av lag, bedyrer han.

- Har toget gått med tanke på lisensen?

- Jeg tror ikke helt på det. Vi får se hva advokatene får gjort. I møter med oss har de forklart at det ikke er noen grunn til at vi skal stå uten lisens, ettersom vi er ranket mye høyere enn de som fikk. Men vi får nok avvente begrunnelsen fra UCI først. Den skulle jo komme «i løpet av noen dager», så den bør jo komme snart, sier Kristoff.

PS! Britiske The Telegraph spekulerer i at Team Sky følger situasjonen rundt Joaquim Rodriguez nøye.

Kommentarer til denne saken