*Nettavisen* Sport.

Sørgårds beste sesong

Foto: (FOTO: HEIKO JUNGE/SCANPIX)

Krister Sørgård har fått huden full for Northug-vraking og OL-fiasko. Men i verdenscupen går det mot hans beste sesong.

10.04.06 15:31

TV 2 Nettavisen har studert resultatene fra samtlige distanserenn (løp på 10 km eller mer) i verdenscupen siden Krister Sørgård kom inn i det norske trenerteamet foran 2002/03-sesongen.

Faktum er at de norske løperne denne vinteren har levert sin beste sesong under Sørgårds ledelse – målt i både topp og bredde.

Dette er tallenes klare tale:
* Norge har vunnet fire av 14 renn i distansecupen. Like mange seirer ble det også i 2003/04, men da på 17 renn. Sesongen 2002/03 tok Norge én seier, mens det i VM-sesongen 2004/05 ikke var en eneste nordmann øverst på pallen.

* Fire forskjellige løpere har vunnet distanserenn i verdenscupen; Tor Arne Hetland, Tore Ruud Hofstad, Jens Arne Svartedal og Petter Northug. Det har ikke skjedd siden årtusenskiftet.

* Norge har triumfert i både klassisk, skøyting og blandingsrenn (duathlon) for første gang siden 2002.

* Seks forskjellige løpere har vært på pallen i distanseverdenscupen.

* Norge har hatt løpere på pallen i sju av 14 renn, totalt åtte pallplasseringer.

* 14 forskjellige løper har sørget for 34 norske topp 10-plasseringer. Begge deler er rekord under Krister Sørgård.

* 20 løpere har tatt poeng i distansecupen, mot 19 og 18 de foregående årene. Dette til tross for mindre kvoter

- Har satset bredt
Krister Sørgård er ikke overrasket.

- Dette bekrefter jo det jeg har prøvd å forklare mange ganger i vinter: Vi satser bredt og er ikke villig til å ofre noen på veien. Og det er vi faktisk i ferd med å få betalt for, selv om OL-resultatene kanskje antydet noe annet, sier Sørgård til TV 2 Nettavisen.

Etter OL-femmila måtte han tåle at Vegard Ulvang omtalte den norske innsatsen som pinlig.

- Det er pinlig at vi ikke er bedre i fristil. Dette må vi gjøre noe med, sa den gamle mesteren til NRK.

- Skøyterne kommer. Tord Asle gjør et godt løp og er en mann for framtida. Tore Ruud Hofstad fikk vi ikke se her i dag, men han har vunnet fristilrenn i verdenscupen i år. I tillegg har vi løpere som Jan Egil Andresen, John Anders Gaustad og Petter Northug. Så jeg ser ingen grunn til å svartmale, repliserte Sørgård umiddelbart overfor TV 2 Nettavisen.

Statistikken mer enn antyder at han hadde rett. Norge har ikke gjort det bedre i den frie teknikken siden 2002, da Thomas Alsgaard fortsatt herjet.

Skøytefokus
- Vi har jobbet bevisst med skøyting i tre år. Det har først og fremst dreid seg om å styrke skøytemuskulaturen. Konkret har vi gjort det ved å kjøre lange intervalldrag i skøyting, forklarer Krister Sørgård.

Samtidig fraskriver han seg mye av æren for fremgangen.

- Dette er resultater av arbeidet som er lagt ned på alle forbundslagene. Både sprintlaget og juniorlaget har levert løpere som har bidratt til å sanke gode plasseringer i distansecupen. Det samme har de mange meget oppegående treningsmiljøene rundt om i skikretsene, poengterer han, og ramser opp Sirdal ski, Heming og Strindheim som gode eksempler.

Sørgård kommer heller ikke utenom Team ManPower – et privatlag på Østlandet som har fanget opp talenter som har falt utenfor forbundslagene.

Kompetanseflyt
- Fredrik Aukland har gjort en glimrende jobb med ManPower-gutta. Tord Asle Gjerdalen er en av flere lovende skiløpere som kommer derfra, poengterer landslagstreneren.

Et viktig stikkord i skiforbundets satsing er kompetanseflyt-prosjektet.

- Kort sagt går det ut på at vi åpner oss helt opp og legger all vår kompetanse på bordet. Gjennom tre årlige storsamlinger får kretsplanet innsyn i hvordan landslagene jobber, forklarer Sørgård.

Selv samler han krefter til å gyve løs på sin siste sesong som landslagstrener. Til helga avsluttes en god verdenscupsesong med prøve-VM i Sapporo.

- Fått min porsjon
- Akkurat nå er jeg topp motivert. Men alt har ikke vært like morsomt denne vinteren.

- Føler du at du har fått ufortjent mye kjeft?

- Det får andre vurderer. Men jeg føler at jeg har fått min porsjon, for å si det sånn. Jeg ønsker meg ikke en ny slik vinter, fastslår Krister Sørgård.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.