Sorry, Anette, du ble ikke først

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Mens Anette Sagen satt på flyet, på vei hjem fra Japan, hoppet Bjørn Einar Romøren i Holmenkollen.

03.03.10 07:49

Byrådet i Oslo bestemte seg for at Anette Sagen (25) skulle få æren av å være den første hopperen i den nye Holmenkollbakken under onsdagens åpningsshow.

- Jeg ble selvfølgelig veldig glad. Når vi ikke fikk hoppe i OL, og ikke fikk hoppe VM i bakken heller, er dette en liten hevn, eller i hvert fall et plaster på såret, sa Sagen til Nettavisen da avgjørelsen ble kjent.

Kollenhopp først
Over 40.000 mennesker bidro til avgjørelsen gjennom å melde seg inn i en Facebook-gruppe som jobbet for at nettopp Sagen skulle få bli den første.

Men det ble hun ikke.

Tirsdag kveld hoppet 12 utøvere fra Kollenhopp i bakken, noe Scanpix' fotograf Stian Lysberg Solum tilfeldigvis oppdaget da han var der for å ta profilbilder av bakken.

Aller først utfor var ifølge VG Bjørn Einar Romøren, som landet på 111 meter.

- Dette er testhopping som vi har planlagt hele tiden. Vi må teste bakken før vi slipper folk til, sier Torgeir Nordby til Nettavisen. Nordby er rennleder under onsdagens åpningsshow.

- Hvem var først?

- Det vet jeg ikke. De er anonyme. «NN» har hoppet først, 111 meter, fra gate nummer 20. Så tok vi høyere fart og hadde et hopp på 137 meter, forteller Nordby.

Forskjellige meninger
- Hvordan tror du Anette Sagen vil reagere på dette?

- Jeg tror at hun er veldig happy for at hun nå vet at forholdene er sikre og betryggende, og at noen har testet før henne, så vi vet hvilken fart vi skal sette. Hun kommer til å være henrykt for dette, sier Torgeir Nordby til Nettavisen.

Nettavisen vet imidlertid at ikke alle er av samme oppfatning. Anette Sagen og hennes trener Frode Håre var tirsdag kveld på vei hjem fra Japan og var ikke tilgjengelig, men en kilde mener at denne testhoppingen bare var et påskudd for å få være først.

- Helt unødvendig å teste bakken først. Det er svada, sier kilden til Nettavisen.

Selv om Torgeir Nordby ikke vil fortelle hvem som hoppet først tirsdag kveld, forventer han ikke at det blir noe bråk rundt tirsdagens hopping i nye Holmenkollen.

- Det blir ikke bråk. Vi har avtalt med Oslo kommune at vi ikke kan slippe hoppere utfor uten å teste bakken. Det klarte vi klokka 20 i kveld, da det ble gjennomført to omganger á 12 hopp. Det er ikke noe mer å snakke om, fastslår Nordby.

- Helt uproblematisk
Hopplandslagets sportssjef Clas Brede Bråthen mener også at det var helt på sin plass å teste bakken først.

- De må jo teste bakken sikkerhetsmessig. Det er en ganske stor happening, den åpningen som er i morgen, og at de da gjør den nødvendige sjekken dagen før, er helt uproblematisk. Det er ikke noen offisiell hopping, og Anette Sagen skal være den første offisielle hopperen, sier Bråthen til Nettavisen.

- Det er akkurat som når man åpner en bru. Man kjører over brua først, for å sjekke om det er mulig, før den åpnes. Det er betydelig risiko forbundet med dette, hvis man ikke har gjort alle nødvendige sikkerhetstester i forkant, deriblant det å gjennomføre et hopp.

- Det må jo være stas for den utøveren i Kollenhopp som fikk være aller først i Holmenkollen?

- Det blir i så fall stas innenfor deres miljø. Det vil ikke ha noen status i vårt miljø. Anette Sagen er først, konkluderer Bråthen med.

Heller ikke Frode Rustøy, en av initiativtakerne til Facebook-gruppen, reagerer på testhoppingen.

- Dette var vi klare over. De må teste bakken, det har Oslo kommune også sagt. Det er den formelle innvielsen som er poenget. Det er det som er æresbevisningen, sier Rustøy til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag