Tirsdag i forrige uke snakket undertegnede med sportssjefen i langrenn, Åge Skinstad, som gjerne ville oppfordre Thomas Alsgaad til å satse for fullt mot VM-femmila i Holmenkollen neste år.

Les også: - Sats mot VM, Thomas!

Dagen etter ble det kjent at Alsgaard gjør comeback i NM-sammenheng på torsdagens 15-kilometer i Stokke.

Etterpå har det tatt helt av, og Alsgaard-artikler har florert på de fleste nettmedier, i liten grad etter medvirkning fra hovedpersonen selv (som ikke er en enkel mann å få i tale).

Alsgaard lanseres til og med som en kandidat til det norske 15-kilometerlaget i OL i Vancouver om en måned, noe Skinstad ikke vil avvise overfor VG Nett.

Nei, selvfølgelig vil han ikke det. Man kan konfrontere Skinstad med nokså mange navn som han ikke vil utelukke fra en OL-tropp. Han har tross alt ni ledige plasser før NM.

Les også: Ni ledige plasser som ikke er ledige

Samtidig lar han det skinne igjennom at han har et nokså klart bilde av hvem som skal fylle de ni plassene.

Og sorry, folkens – Thomas Alsgaard er garantert ikke en del av det bildet.

På pallen i NM?
En åpenbar årsak til det, er at Alsgaard allerede før sesongen signaliserte at OL var uaktuelt, selv om han trappet opp satsingen ganske vesentlig igjen. Derfor har han heller ikke gått et eneste verdenscuprenn, eller prøvd å kvalifisere seg til noe v-cuplag.

Han er med andre ord ikke i nærheten av å være kvalifisert for noen OL-tropp.

Det blir meget spennende å se hva Alsgaard kan få til i NM. Selv sikter han seg inn blant de 20-25 beste.

Han kommer nok til å gjøre det betydelig bedre enn det.

Jeg blir på ingen måte overrasket om han ender på seierspallen (men desto mer imponert!).

Kommer han på pallen, går det selvfølgelig an å konstruere argumenter for at han fortjener en plass blant de fire som går 15 km fri for Norge i OL 15. februar.

En annen idrett
Men hvorfor i all verden skulle Thomas Alsgaard være interessert i å være norsk tredje- eller fjerdemann i et OL-renn der han uansett ikke vil kunne være i nærheten av å ta en medalje?

Alsgaard har deltatt i åtte internasjonale mesterskap. Han har vunnet gull i alle åtte. Han vet alt om hvor rått det er å føle seg uovervinnelig – og å stå øverst på pallen som triumfator.

Skulle en av langrennshistoriens aller største nedverdige seg til å bli OL-listefyll i en alder av 38 år?

Vasaloppet er årets mål for Thomas Alsgaard. Han satser ganske hardt mot nettopp det: 90 kilometer med staking.

Å skøyte 15 kilometer i en kupert trasé er en helt annen idrett. Det er ikke det Alsgaard har trent for denne sesongen.

Når Alsgaard likevel går nettopp 15 km fri i NM, er det nok mer med tanke på et eventuelt VM i 2011.

Södergren: - Thomas er sugen på å konkurrere

VM-test
Jeg tror han ønsker å finne ut hvor han står sammenlignet med dem som satser på «vanlig» langrenn. Når han vet det, vet han også mer om hvor mye han må heve seg for å ha noe i et VM å gjøre.

På vegne av alle norske langrennsinteresserte håper jeg Alsgaard får så positive svar i NM, og i langløpene han satser på senere i vinter, at han det neste året får lyst til å legge ned den enorme treningsinnsatsen det vil kreve å komme i gullform til VM i Oslo.

Men i OL tror jeg vi alle skal si oss fornøyd med at Alsgaards bidrag er innsiktsfulle analyser på NRKs sendinger.

PS! Hvis Thomas Alsgaard vinner NM-gull med et minutts margin, og Petter Northug tar sølv etter det han selv omtaler som et godt løp, tar jeg tilbake hvert ord i denne kommentaren ...

Les flere sportskommentarer her