Gå til sidens hovedinnhold

Sorry, Lars!

Når vi snakker om skivebom ...

KOMMENTAR:
Anders Skjerdingstad
Sportssjef, Nettavisen

Det finnes ikke tall på hvor mange ganger jeg har spurt Lars Berger (dog i noe mer nøytrale ordelag enn dette): Hvorfor i himmelens rike hiver du ikke børsa på søppeldynga og konsentrerer deg om det du kan, nemlig å gå på ski?

Og jeg er ikke den eneste. En samlet norsk sportspresse har stilt spørsmålet til Lars i årevis. Gang etter gang.

Den samme sportspressen har selvfølgelig også diskutert temaet til frokost, i mixed zone med lua trædd ned over ørene og over noen never øl med promillen stigende opp over ørene. Jo senere på kvelden, jo nærmere konklusjonen: At Lars ikke skjønner sitt eget beste!?!

Folk flest har også tvilt på Lars Berger. Kanskje til og med syntes litt synd på ham. Fordi han så gjerne vil, men ikke har fått det til.

Til og med trenerne begynte å tvile på ham som skiskytter. De vil kanskje ikke innrømme det, men degraderingen til rekruttlaget foran denne sesongen var et tydelig språk.

Og når sant skal sies (og derfor får du ha oss litt tilgitt, Lars): Tvilen var ikke akkurat tatt ut av løse lufta.

Gull i langrenn, gråstein i skiskyting
For det begynte å bli en stund siden Lars Berger leverte noe med børse på ryggen. Sesongen 2003/04 var hans store vinter. Da ble det tre verdenscupseirer. Og VM-sølv på fellesstarten i Oberhof, Bergers eneste individuelle VM-medalje i skiskyting (han har to stafettsølv i tillegg).

Etter de tre seirene for fem sesonger siden, var det bare blitt tre spredte pallplasseringer i verdenscupen.

Ikke dermed sagt at Berger er blitt dårligere med årene. Snarere er det vel sånn at nivået er blitt høyere, spesielt på langrennsdelen. Det er så mange skiskyttere som går fort på ski, at selv ikke en ener som Lars Berger har råd til å sløse med ammunisjonen – noe han altså har hatt en lei tendens til å gjøre.

Samtidig har stort sett alt Berger har foretatt seg i spesiallangrenn endt med gull. Til sammen fire VM-starter i 2005 og 2007 har gitt tre gull og en fjerdeplass (med fall!).

Derfor ble han også tilbudt å være med på enkelte landslagssamlinger i langrenn i sommer. Svaret var først tja. For i våres var til og med stabukken Lars Berger i tvil.

Men etter en runde i tenkeboksen bestemte han seg, som så mange ganger før, for at det er skiskytter han er.

Skiskytingens ABC
Så startet han på barneskolen. Med Raphaël Poirée og Egil Gjelland som lærere. Og med skiskytingens ABC som pensum.

Lørdag var det eksamen i Hochfilzen. Lars Berger plaffet ned ti blinker på rappen. For første gang i sitt voksne liv.

Og vant.

Med et hav av tid.

For meg er det bare en ting å si: Sorry, Lars, for at jeg ikke trodde på deg. Det var skivebom.

Så tillater jeg meg å minne om at ikke hele jobben er gjort. Én ting er å vinne en gang. Noe helt annet er å gjenskape en god prestasjon.

Søndagens stafett ble en påminnelse om at ingenting går av seg selv. Lars Bergers liggserie var et gufs fra fortiden. Fire treff på åtte skudd er for dårlig. NRKs ekspertkommentator Ola Lunde kunne dessuten avsløre at kulene spredte seg rundt hele blinken. Til gjengjeld var ståserien perfekt.

Uansett har Lars Berger vist overfor både seg selv og kritikerne at han kan være best i verden. I skiskyting.

Nå har han skaffet seg arbeidsro. Og VM-plass.

Et godt utgangspunkt!

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken