Euskaltel legger inn årene etter ørten år i sykkelsporten. Det har gjort at over 20 ryttere står uten lag foran neste sesong.
Samtidig legges også Vacansoleil og Sojasun ned, sammen med flere mindre lag. Med nye proffer som også vil ha kontrakt, er det mildt sagt mangel på plass.
OL-mester sliter
Én av dem som sliter med å skaffe seg en ny arbeidsgiver er den olympiske mesteren fra 2008, Samuel Sánchez .
- Per dags dato er det ingen lag som har tilbudt meg kontrakt, sier Sánchez til Deia.
- Jeg håper fortsatt. Jeg hadde en toårskontrakt, og den signerte jeg fordi jeg var motivert og følte meg sterk nok til å fortsette, men nå er jeg uten kontrakt neste år.
35-åringen har vært profesjonell siden 2000 og har vært lojal overfor det oransjekledde baskerlaget. Derfor ble det naturlig nok en trist sorti for Sánchez da laget bestemte seg for å legge ned.
- Jeg har levd med angst og tristhet fordi min familie har blitt oppløst og det er ingenting som kan redde den. Det er smertefullt for en som meg, en som har vært 14 år på laget.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Mannen som tok baskerne med storm
Sammen med blant annet Haimar Zubeldia, Iban Mayo og Roberto Laiseka er Sánchez én av Euskaltels store stjerner opp gjennom. Han har podieplass fra både touren og vueltaen og en klatretrøye fra førstnevnte ritt.
Før årets sesong var Sánchez den eneste ikke-baskeren på laget. Spanjolen er nemlig født i Oviedo, men kom tidlig til Baskerland og har tilbrakt hele sin sykkelkarriere i det nordlige Spania. Han var elsket av laget supportere.
Sammen med Sánchez, er det kanskje Igor Antón som har vært den mest synlige Euskaltel-rytteren de senere årene. Heller ikke klatremusen med en elsk for norsk black metal har lag foran neste sesong.
Antón var sterkt ryktet til Omega Pharma-Quick Step, men baskeren ble danket ut av belgiske Thomas De Gendt. At Fernando Alonso ikke starter sitt sykkellag før etter neste sesong, spilte heller ikke til Antóns fordel.
- Jeg har ikke funnet noe, og det er en vanskelig situasjon. Jeg prøve å holde meg kald. Det som skjer, skjer, sier Antón.
Men Antón er ikke bare ute etter et lag å sykle for. Han stiller visse krav til en ny arbeidsgiver.
- Jeg ønsker meg til et lag på World Touren, og det gjør situasjonen vanskeligere. Det er ikke mange åpne plasser, og jeg vet ikke om jeg får avtalen jeg ønsker. Forhåpentligvis kommer det noen gode nyheter snart.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Overrasket Stoltenberg
TV 2s sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg er overrasket over at de to Euskaltel-rytterne sliter med å finne nytt lag før neste sesong.
- Ja, det er jeg. Jeg har sansen for begge. De er morsomme ryttere til tross for at de har variert litt i prestasjonene, sier Stoltenberg til procycling.no.
- Det er en OL-vinner, og begge har meritter som tilsier at de har lag så lenge de er motiverte for å sykle. Sánchez er en ryttertype som kan gjøre det bra i mange ritt, så det er rart han ikke har kontrakt.
Men det er ikke bare de to det er vanskelig for i spansk sykkel akkurat nå. Neste år er det kun Movistar og Caja Rural som representerer Spania på de to øverste nivåene i sykkelsporten. Antall spanske ritt er også kraftig redusert.
Les mer: Triste tall for spansk sykkelsport
Dårlig rekruttering
Den spanske rekrutteringen går tråere enn tidligere. Der hvor man tidligere produserte ryttere som perler på en snor, har det blitt lengre mellom de spanske talentene.
Spanjolene som herjer nå har nemlig passert 30, og ryttere man trodde skulle slå skikkelig til har stagnert.
På CQ Ranking, som gir poeng utfra hvor godt en rytter presterer i ritt, var det ingen spanske ryttere under 30 år på topp 50-listen. Blant de 100 beste var det bare to spanjoler under 30.
- Spansk sykkelsport er virkelig inne i en blindgate. Eller, kanskje ikke helt en blindgate, men det ser mørkt ut. I forhold til det det var, er det ikke bra. Næringslivet er heller ikke på vei oppover, og det blir vanskelig å bygge seg opp igjen. Slik jeg ser det er det lettere å vedlikeholde noe man har, enn å begynne forfra. Det er lettere å beholde sponsoratet enn å skaffe nytt. De sliter alvorlig med lag og sponsorer.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Dominerte World Touren
De siste årene har det vært tamt fra spanske talenter. I VM har de ikke engang alltid stilt med full tropp i U23-klassen, men de vant tross alt Tour de l’Avenir i år. Det gir håp om at det kommer opp flere stjerner fra sykkelnasjonen.
- Det ser tungt ut i de yngre klassene. I utgangspunktet skal man tro det dukker opp nye stjerner, og jeg tror det også, men når profflagene forsvinner, virker veien til å bli sykkelproff lang for en 13-åring. Noen talenter vil nok velge andre idretter. Spania sliter også med økonomien, og det er kanskje andre ting som er viktigere enn idretten. Det ser mørkt ut, men jeg tror det kommer nye stjerner. Men det er mange forhold som tilsier at situasjonen fortsetter en stund.
Alt er imidlertid ikke mørkt i spansk sykkelsport. I 2013 var vinneren av World Touren spansk, det beste laget ble spanske Movistar og Spania var også landet som sanket mest poeng. Det må de imidlertid takke ringrever som Joaquin Rodriguez og Alejandro Valverde for.