SPANIA - POLEN 1-1:

Spania fikk VAR-hjelp ved to anledninger i EM-duellen mot Polen.

Men en straffebom og flere misbrukte megasjanser gjorde at de ikke fikk med seg tre poeng i mesterskapets andre kamp heller.

Med to uavgjorte så langt, har stjernemannskapet til Luis Enrique kniven på strupen før den siste kampen i gruppespillet mot Slovakia. Der er bare seier godt nok.

Les også: Barcelona bekrefter stjerne­signering

- Et skuffende spansk lag mot et hardarbeidende polsk mannskap, bemerket Egil «Drillo» Olsen i NRKs sending i sluttsekundene av lørdagens oppgjør i Sevilla.

Englands tidligere landslagsspiller Danny Murphy var heller ikke imponert. Han kommenterte EM-kampen for BBC.

- Sett fra et England-perspektiv, så ville man definitivt ikke frykte spanjolene. Du ville ikke sett på dette og tenkt at vi kom til å slite. Om ikke annet, så ville du tenkt at vi har en god sjanse mot dem.

- De mangler fart og kraft i laget, og de er litt for forutsigbare til tider, mener Murphy.

Les også: Löws valg vakte reaksjoner: Så slo Tyskland nådeløst tilbake

Nasjonen som ender på andreplass i Englands gruppe D møter toeren i Spanias gruppe E i den første utslagsrunden.

Superstjerne berget håpet

Situasjonen er lignende for Polen, som må vinne mot Sverige. Lørdag var de helt avhengige av å ta poeng i Sør-Spania, og takket være kaptein og ledestjerne Robert Lewandowski greide de akkurat det.

Spissen steg til værs på et flott innlegg tidlig i andre omgang og stanget inn 1-1 i duell med Aymeric Laporte.

- Selvfølgelig er det Robert Lewandowski som bringer det polske EM-håpet tilbake, nærmest ropte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

- Det er en duell der han ikke bare vinner, men setter den der han skal sette den også, supplerte «Drillo».

Moreno i sentrum

Spanias landslagssjef ga Villarreals Gerard Moreno tilliten fra kampstart etter det friske innhoppet mot Sverige tidligere i EM. Og Moreno skulle vise seg å bli involvert i mye også mot polakkene.

Knappe tre minutter etter Lewandowskis 1-1-mål skaffet Moreno et straffespark da han ble stemplet inne i Polen-feltet etter å ha slått et innlegg. Dommer Daniele Orsato fra Italia konluderte med straffe etter å ha sett reprisen på VAR-skjermen.

Straffesparket var det samme Moreno som tok seg av. Han fyrte av og traff stanga, før Spania-målscorer Álvaro Morata feide returen utenfor det åpne målet.

Nettopp Moreno var også arkitekten bak kampens første mål da han skar inn fra høyre, før han trolig forsøkte seg på en avslutning mot det lengste hjørnet.

Villarreal-spissens forsøk var ikke all verden, men ble isteden en flott pasning mot midtspiss Morata. Han ekspederte ballen videre i mål, uten at jubelen tok særlig av.

VAR brøt inn

«Alle» på Olympiastadion i Sevilla trodde nemlig målet ville bli underkjent for offside, slik assistentdommeren markerte for. Det var inkludert Morata selv og Spania-sjef Luis Enrique.

Feiringen lot vente på seg i den spanske leiren. Overraskelsen var derfor stor da dommer Orsato godkjente 1-0 etter å ha fått en beskjed på øret fra VAR-dommerne.

Mens NRKs kommentatorer fortsatt var usikre på om Morata faktisk var på riktig side, ga BBC-ekspert Murphy uttrykk for at han var langt mer overbevist.

Les også: Sjokkerte Frankrike i EM: Speakeren tatt ghelt på senga av feiringen

- Du kan se at der er venstrebeinet til Bereszynski. Det er veldig godt sett av dommerne. Morata har startet veldig friskt og raskt. Han leste den situasjonen, sa Murphy.

Den tidligere Liverpool-, Fulham- og England-profilen mener Spanias spiss skjønte angrepskollega Moreno kom til å treffe feil på skuddforsøket sitt rett i forkant.

- Moratas målsnitt på landslaget tilsvarer en scoring i annenhver kamp. Det er ikke mange spisser som har det. Det målet tar presset bort fra det spanske laget, fortsatte Murphy.

«Drillo» forbløffet av miss

Førsteomgangen fortsatte med et spansk overtak, men de siste ti minuttene begynte også et presset Polen å flekke tenner. Først svidde PAOK-spilleren Karol Swiderski av en god mulighet med et skudd over.

Like etterpå var samme mann på ferde igjen. Polens nummer 11 utnyttet en sjeldent spansk balltap i farlig område, før han hamret til fra utkanten av 16-meteren.

Ballen føk ned i stolperota bak Spania-keeper Unai Simón, før den havnet hos superspiss Lewandowski. Bayern München-stjernen gikk for kraft, og dundret returen rett i magen på Simón, fra en posisjon de fleste trodde han ville score.

- Nei, det er ikke mulig! utbrøt en overrasket «Drillo» hos NRK.

Polakkene måtte følgelig ta til takke med en resultatløs corner og 0-1 til pause.

Avhengig av poeng

Etter det noe overraskende nederlaget mot Slovakia hadde ikke Polen råd til en ny kamp uten poengfangst.

Sveriges seier over Slovakia fredag betydde nemlig at Lewandowski og kompani ville være uten sjanser til å klatre på tabellen hvis de ikke fikk med seg minst ett poeng mot Spania.

Som ventet kontrollerte spanjolene ballen mye fra start. Den første halve omgangen bar preg av at kampbildet kunne bli veldig likt som i Spanias første EM-kamp mot Sverige.

Etter hvert viste det seg at lørdagens siste EM-oppgjøret hadde både mål og store sjanser å by på. Helt avgjørende for Polens videre liv i dette mesterskapet var altså Lewandowskis heading som førte til 1-1.

Uavgjort i Sevilla betyr at begge lag er på etterskudd i kampen om avansement.

Men både Spania og Polen har sjansen til å rette på det i den siste spillerunden i en spennende EM-gruppe E.