SPANIA-ITALIA 0-0 (4-2 e.str.k):
Ernst Happel, Wien

Alt talte imot Spania i søndagens kvartfinale mot Italia. Ikke minst historikken; Spania hadde ikke slått Italia i et mesterskap siden OL i 1920 og dessuten har Spania tre ganger tidligere blitt slått ut etter straffesparkkonkurranser på datoen 22. juni (1986, 1990 og 2002). Og rutinen; Italia ble verdensmester i 2006 etter seier over Frankrike på nettopp straffespark og med stort sett det samme laget.

Men denne gang gikk det Spanias vei.

Satte fire av fem straffer
Iker Casillas reddet straffesparkene til både Daniele De Rossi og Antonio Di Natale, mens Cesc Fabregas var iskald med det avgjørende sparket for Spania. I forkant av dette hadde David Villa, Santi Cazorla og Marcos Senna scoret for Spania, mens Fabio Grosso og Mauro Camoranesi var de eneste italienerne som klarte å overliste Casillas.

- Straffer er alltid er lotteri og det var på tide at vi vant, vi fortjener det. Dette var viktig fordi landslaget vårt har ikke gått lenger enn kvartfinale på veldig lenge, sier matchvinneren Iker Casillas.

Real Madrid-målvakten er selvfølgelig overlykkelig over seieren.

- Det var en ekstremt hard kamp og vi slet mye, men å tape på straffer igjen hadde vært forferdelig. Nå kan fansen nyte at vi endelig er i semifinalen, gliser Casillas.

Daniel Güiza puster i alle fall lettet ut nå - han bommet som eneste spanjol.

Nå kan Spania en gang for alle glemme det italienske spøkelset. Og det var for så vidt fortjent at det rødkledte laget vant, spesielt hvis man ser på statistikken for ballbesittelse og skudd på mål. Spania hadde ballen i 57 prosent av tiden og fyrte av 26 skudd mot Italias 12.

Italia la aldri skjul på at det viktigste i denne kvartfinalen var å holde tett bakover og savnet tydelig suspenderte Andrea Pirlo på midtbanen.

- Jeg synes spillerne skal reiser herfra med hevet hode. De ga alt de hadde. Vi må rett og slett leve med dette. I morgen starter en nå æra, sier Roberto Donadoni ifølge Reuters.

Sjansefattig
Donadonis lag hadde den klart største sjansen de første 90 minuttene. Den fikk innbytter Mauro Camoranesi, som etter flere sekunders kaos i det spanske feltet kom til skudd fra seks-sju meter. Iker Casillas parerte med venstrebeinet.

Spanias største sjanse i ordinær tid var kanskje da Daniel Güiza fikk et perfekt innlegg fra David Villa, som Giorgio Chiellini for en gangs skyld ikke klarte å heade unna.

Sjansen ble imidlertid spolert fordi ballen var borti armen til Güiza i nedtaket, og i stedet for spansk mål ble det italiensk frispark.

Dette var de to eneste målsjansene i første og andre omgang, hvis man ser bort fra langskuddet til Marcos Senna, som Italias begavede målvakt Gianluigi Buffon mistet. Ballen trillet i stolpen bak en lettet Juventus-keeper.

Ellers handlet det om spansk ballbesittelse og mislykkede italienske kontringer. Det lignet mest på et parti sjakk mellom to forsiktige spillere. Men i motsetning til når man ser på sjakk, kunne man her nyte de mange flotte detaljene.

Senna storspilte
Giorgio Chiellini spilte fabelaktig godt i det italienske midtforsvaret og nøytraliserte Fernando Torres og David Villa med sin enorme fysikk, mens Carlos Marchena i Spania gjorde en tilsvarende god jobb mot Luca Toni.

Og midt på banen regjerte Marcos Senna som banens virkelige gigant. Det defensive midtbaneankeret til Spania vant alle dueller og distribuerte ballen kreativt og fornuftig.

David Silva, den ivrigste avslutteren i Spania, var noen få centimeter fra å gjøre 1-0 med et knallhardt skudd fra distanse tidlig i første ekstraomgang, mens Antonio Di Natale var enda nærmere med en god heading minuttet senere.

Det lå i kortene helt fra avspark at dette ville bli en tett og jevn kamp, og således var det neppe mange som ble overrasket da dommeren blåste for straffespark etter 120 minutter.

Mange kaller straffesparkkonkurranser for bingo, men Spania har trent på dette hele uka og virket godt forberedt. I motsetning til Italia.

Nå venter semifinale mot Russland førstkommende torsdag. Spania vant 4-1 da lagene møttes i første gruppekamp, men den gang spilte russerne uten stjernen Andrej Arsjavin - og uten selvtillit.

324

Sjekk EM-magasinet!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Vinn flatskjermer i Nettavisens EM-quiz