I søndagens dramatiske avslutning på verdensmesterskapet satt Spania med de beste kortene.

Etter at bakkene var unnagjort og det gjensto fem lettkjørte kilometer, var Joaquim Rodríguez i tet. Lagkamerat og kaptein Alejandro Valverde satt sammen med Rui Costa få sekunder bak og lot Vincenzo Nibali jobbe for å hente Rodríguez.

Det klarte aldri den italienske hjemmehelten, og Costa angrep 1500 meter før mål i et forsøk på å hente spanjolen som trillet mot regnbuetrøya.

- Valverde gjorde en stor feil
Verken Nibali eller Valverde maktet å følge portugiseren. Det falt ikke i smak hos Spanias landslagssjef Javier Minguez.

- Rodriguez kjørte fantastisk bra. Prestasjonen hans fortjente en gullmedalje til Spania. Men Valverde gjorde en stor feil da han ikke fulgte Costa, forteller Minguez til den spanske radiostasjonen Onda Cero.

Les også: - Jeg kjørte et nesten perfekt løp

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avgjorde i spurten
Den 26 år gamle portugiseren klarte å tette luken til Rodríguez 500 meter før målstreken. I spurten var han sterkest. Gullet ble portugisisk.

- Hadde Valverde fulgt Costa ville han blitt verdensmester. Han skulle ha fulgt alt som beveget seg de siste kilometerne. Også motorsyklene som filmet rittet. Nå ser vi ut som idioter fordi vi ikke vant gullet, og det er flaut, fortsetter den spanske landslagssjefen.

Costa angrep Nibali og Valverde i et teknisk parti med tre krevende svinger. Den spanske kapteinen fortalte etter rittet at det gjorde ham sjanseløs på å følge Costa da 26-åringen angrep.

- Svingen Costa angrep i var vanskelig, og jeg var bak Nibali. Da vi kom ut av svingen hadde han ei luke, og etter 270 kilometer på sykkelsetet klarte jeg ikke å tette den. Jeg var ikke sterk nok, sa Valverde like etter målgang.

Under ser du høydepunkter fra søndagens verdensmesterskap.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Hjemmebane i 2014
Dermed ble det nok et verdensmesterskap uten gull for de spanske stjernene. Forrige gang sykkelnasjonen triumferte i et verdensmesterskap var i 2004. Da vant Óscar Freire etter at Valverde hadde fungert som hjelperytter.

Siden da har Valverde sikret seg ett sølv og tre bronsemedaljer. Neste mulighet til å vinne regnbuetrøya kommer på hjemmebane. VM 2014 arrangeres i Ponferrada, nordvest i Spania.

Se bildene fra søndagens ritt: Knust Rodríguez etter sølv i VM