RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Spansk sykkelstjerne raser mot Sky

Sist oppdatert:
- De hadde ikke baller til å stoppe, lyder det fra Alejandro Valverde, som veltet ut av ledertrøyen.

Den fjerde etappen i Vuelta a España skulle i utgangspunktet være en ny fest for de klatresterke rytterne.

Men det er neppe slik vi kommer til å huske den i ettertid.

35 kilometer fra mål skjedde det noe de færreste hadde trodd på forhånd. Hovedfeltet var nærmest ute på søndagstur langs de solfylte spanske landeveiene da Sky plutselig skrudde opp tempoet.

Hvorfor? Vind fra siden.

Følgen? Panikk og velt i hovedfeltet.

Valverde ned for telling
Sammenlagtleder Alejandro Valverde var en av de som måtte betale for nettopp dette. Spanjolen gikk i bakken med flere av lagkameratene sine i Movistar-laget og kom seg aldri tilbake i favorittgruppen.

For Sky kjørte på til tross for at de var øyevitne til velten som alle de andre i feltet. Hvorvidt de burde fortsatt eller ikke kan helt sikkert diskuteres.

- Først forårsaker de en velt og så kjører de videre. Er det fair play? skriver Movistar-rytter Jose Joaquin Rojas på Twitter.

procycling.no har vært i kontakt med Kurt Asle Arvesen, som er ansatt i Sky-laget. Nordmannen fikk ikke sett etappen da han er opptatt med forbredelser til Danmark rundt.

Arvesen kan av naturlige årsaker ikke kommentere tirsdagens hendelse, men sier følgende på generelt grunnlag:

- Når det skjer noe de siste 50 kilometer og man nærmer seg finalen gjelder ikke den (uskrevne) regelen mer (at man skal vente på ledertrøyen ved punktering, velt eller lignende, vår.anm.). Da er det finale. Det ser man skjer hele tiden. Det er ingen lag som har noe personlig mot noen og forsetter å kjøre fordi de ser en rytter har problemer.

Movistar - igjen
Det er ikke første gang Movistar er innblandet i en slik episode. Noe lignende skjedde i Paris-Nice og Katalonia rundt tidligere i år, da på henholdsvis godt og vondt for det spanske storlaget. Ved begge anledninger var Alejandro Valverde lagets leder.

Denne gangen var også Omega Pharma-Quick Step med på leken. Blant andre Gert Steegmans bidro med føring i hovedfeltet selv om laget hadde Tony Martin i brudd (!). Det belgiske mannskapet var som kjent Movistars motpart i de to episodene i våres.

Men den tidligere norske proffsyklisten avviser at Movistar har et dårlig omdømme innad i feltet.

- Nei, absolutt ikke. De er et respektert lag i feltet, forteller han til procycling.no.

Det var også to Saxo Bank-Tinkoff Bank-ryttere som ble liggende igjen, men deres store stjerne, Alberto Contador, satt fint på hjul med Sky-laget.

Valverde kom inn i den siste bakken til Estación de Valdezcaray (13,4 kilometer, 5,2 prosent) over minuttet bak tetgruppen. Spanjolen tok kraftig innpå i starten av bakken, men det var ingen tvil om at han skulle få betale for det senere.

Med ti kilometer fra mål kom det første angrepet fra Saxo Bank-Tinkoff Bank. Først plasserte Daniel Navarro seg i et mellombrudd, litt senere støtet Alberto Contador seg opp. Da var det bare Christopher Froome (Sky) og Nicholas Roche (Ag2r) som maktet å følge.

To mann spurtet om seieren
Sammen jobbet de for å holde unna for Contador og Froomes gruppe, som etter noen kilometer fikk besøk av en stor gruppe hvor Katjusja holdt tempoet opp for Joaquin Rodriguez.

Da var det også slutt på støtingen blant sammenlagtfavorittene.

Fem mann gikk tidlig i brudd på den 160,6 kilometer lange etappe fra Barakaldo til Estación de Valdezcaray (1540 meter over havet). Det var: Jesus Rosendo Prado (Andalucia), Simon Clarke (Orica-GreenEdge), Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep), Luis Angel Mate Mardones (Cofidis) og Assan Bazayev (Astana).

På det meste hadde femmannsgruppen over 13 minutter ned til hovedfeltet.

Og det skulle vise seg at det var nok selv om hovedfeltet tok kraftig innpå da Sky startet kjøret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANT ETAPPEN: Simon Clarke (Orica - GreenEdge).
VANT ETAPPEN: Simon Clarke (Orica - GreenEdge).

Clarkes første proffseier
Den siste kilometeren handlet det om tempoverdensmester Tony Martin og Glava tour-kjenning Simon Clarke. I spurten var Clarke i en klasse for seg selv.

- Det var en lang dag med mye vind de siste milene. Jeg visste at Tony var sterk, men jeg ville også være med å kjøre hardt. Jeg visste at (Assan) Bazayev hadde en god spurt. Da jeg kom meg unna med Tony hadde jeg en god følelse.

- Det er min første profesjonelle seier. Jeg har så mange andre- og tredjeplasser... Jeg er utrolig fornøyd, jublet Clarke, som ble nummer to sammenlagt i årets Glava Tour.

Assan Bazayev ble nummer tre på etappen og kapret dermed de siste bonussekundene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY LEDER: Joaquim Rodriguez (Katjusja).
NY LEDER: Joaquim Rodriguez (Katjusja).

«Angrep» Sky-bussen
Alejandro Valverde tapte nesten minuttet til Rodriguez, Froome og Contador. Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) hadde også en dårlig dag på de spanske landeveiene og mistet noen verdifulle sekunder i avslutningen.

Etter målgang skal Valverde angivelig ha rast seg fra ved Team Skys lagbuss og krevd svar fra to av deres spansktalene ryttere, Sergio Henao and Rigoberto Uran.

- Hva skjedde? De (Sky) forårsaket en velt. Og de fortsatte fordi de ikke har baller til å stoppe, sa 32-åringen ifølge Biciciclismo.

Sportsdirektør i Sky, Nicolas Portal, er tidligere lagkamerat med Valverde i Caisse d’Epargne (det som nå heter Movistar). Han sa ifølge cyclingnews.com:

- Jeg er ikke fornøyd med hva som skjedde, de er mine venner. Men alle var nervøse. Jeg så en Saxo Bank-rytter liggende på bakken (Nicki Sørensen), men jeg så verken Contador eller Alejandro (Valverde). Jeg fant det ut senere (at Valverde veltet, vår.anm.).

- Jeg ba Sky kjøre, men ikke full gass, for det var fremdeles et stykke til bakken begynte. Rittet var åpent, vi angrep og dette skjedde. Vi ønsket ikke at det skulle ende slik. Det er en vanskelig situasjon... jeg tror ikke våre ryttere var ansvarlig for Alejandros velt, fortalte Portal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DISKUTERTE MED SKY-LAGET: Her står Alejandro Valverde utenfor Skys lagbuss etter etappen. - Dette er ikke kontraksforhandlinger, skriver Tim Vanderjeugd, presseansvarlig i RadioShack-Nissan, som la ut dette bildet på Twitter.
DISKUTERTE MED SKY-LAGET: Her står Alejandro Valverde utenfor Skys lagbuss etter etappen. - Dette er ikke kontraksforhandlinger, skriver Tim Vanderjeugd, presseansvarlig i RadioShack-Nissan, som la ut dette bildet på Twitter.

Spanske Joaquim Rodriguez overtok ledertrøyen. Christopher Froome følger sekundet bak, mens Contador ligger fem sekunder bak Rodriguez.

Onsdag får rytterne et avbrekk fra de verste stigningene. Den 168 kilometer lange etappen i Logroño er en sjelden mulighet for spurterne i det spanske treukersrittet. Her finner du mer informasjon om etappen (ekstern lenke)!

PS! Gabriel Rasch (FDJ-Big Mat) er eneste norske innslag i det spanske treukersrittet som avsluttes i Madrid 9. september.

Resultater, 4. etappe:
1. Simon Clarke (Orica - GreenEdge) 4.30,26
2.Tony Martin (Omega Pharma-Quickstep)+2
3. Assan Bazayev (Astana Pro Team)+22
4. Marcos Garcia (Caja Rural)+55
5. Nicolas Roche (AG2R) samme tid.
6. Linus Gerdemann (Radioshack-Nissan)+57
7. Laurens Ten Dam (Rabobank) s.t.
8. Andrey Zeits (Astana)+1,01
9. Bauke Mollema (Rabobank)+1,04
10. Jan Bakelants (Radioshack-Nissan) s.t.
(..)
96. Gabriel Rasch (FDJ-Big Mat) +9,28

Sammenlagt:
1. Joaquim Rodriguez (Katjusja) 13.18,45
2. Christopher Froome (Sky) +1
3. Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank) +5
4. Bauke Mollema (Rabobank) +9
5. Robert Gesink (Rabobank) s.t.
6. Rigoberto Uran (Sky) +11
7. Daniel Moreno (Katjusja) +14
8. Nicolas Roche (AG2R) +24
9. Alejandro Valverde (Movistar) +36
10. Laurens Ten Dam (Rabobank) +46
(..)
88. Gabriel Rasch (FDJ-Big Mat) +13,33

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere