Flere spanske medier, blant dem Mundo Deportivo , Cadena Ser og AS , hevder mandag kveld å ha kilder på at landslagsuttaket til de kommende nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits ikke var varslet til spillerne i forkant.

En rekke av spillerne som har boikottet Det spanske fotballforbundet (RFEF) og landslaget den siste tiden ble overraskende tatt ut. Sent mandag kveld sendte spillerne ut en uttalelse der de går i strupen på forbundet på ny.

«RFEF kan ikke kreve at vi skal delta på samlingen», skriver spillerne blant annet.

Videre henvises det til en nylig undertegnet erklæring der 39 spillere sa nei til å spille for landslaget inntil forbundet har imøtekommet visse krav. 20 av de 39 spillerne var likevel med da den ferske landslagssjefen Montserrat «Montse» Tomé presenterte sin første tropp mandag.

Disse utsagnene (i erklæringen) er fortsatt gyldige», skriver spillerne mandag og henviser til at den ikke har gitt forbundet noen andre løfter i dagene opp mot mandagens landslagsuttak.

AS, Cadena Ser og Mundo Deportivo skriver alle mandag kveld at spillerne ikke skal ha fått noe forvarsel om at de ville bli tatt ut kampene mot Sverige og Sveits.

AS: Søker juridisk hjelp

Allerede i forkant av sommerens VM-sluttspill boikottet et antall spillere landslaget, blant dem Barcelona-stjernen Mapi Leon. Også hun var med i mandagens tropp.

På mandagens pressekonferanse skal landslagssjef Tomé ha gitt uttrykk for at hun hadde snakket med spillerne.

– Ja, jeg har snakket med dem. Jeg skal ikke røpe alt jeg har diskutert med dem, ble hun blant annet sitert på av spanske medier.

Spillerne som undertegnet den nylige erklæringen og gjorde seg uaktuelle for landslagsspill fremsatte blant annet krav om at alle personer i forbundet som har vært involvert i Rubiales-saken må forlate sine posisjoner. I tillegg ble det fremsatt krav om strukturelle endringer i satsingen på kvinnefotballen.

Spillerne bekrefter i mandagens uttalelse at de nå har søkt juridisk hjelp for å vurdere mulighetene som nå foreligger og mulige konsekvenser.

Kan bli straffet

Regelverket til det spanske fotballforbundet åpner ifølge avisen for å ilegge den som ubegrunnet unnlater å møte til landslagssamling straff. Det kan dreie seg om bøter og i ekstreme tilfeller inndragelse av vedkommendes spillerlisens.

Spillerne som ble tatt ut i den spanske troppen skal etter planen møte til samling i byen Las Rozas allerede mandag formiddag. Ifølge As skal imidlertid flere av de uttatte spillerne ha oppholdt seg utenfor Spanias grenser mandag, hvilket vil gjøre det svært vanskelig å rekke fram i tide.

I sin uttalelse peker spillerne på at tidspunktet for uttaket ikke er i tråd med reglene, og at forbundet derfor ikke kan kreve at de etterkommer.

Uttaket til de kommende landskampene var utsatt fra fredag som følge av striden mellom spillerne og forbundet.

I forkant av mandagens uttak sendte Det spanske forbundet ut en uttalelse der spillerne ble bedt om å avslutte boikotten. Ønsket var at de heller skulle stille seg bak oppvask-prosessen som er igangsatt i kjølvannet av Rubiales-saken.

(©NTB)