Det har gått over tre måneder siden den tidligere FC København-treneren tok over jobben for det norske landslaget.

Fredag tar Ståle Solbakken ut sin første landslagstropp som sjef for Norge. Den troppen blir uten Stefan Johansen, som onsdag kveld bekreftet at han er ferdig på landslaget - etter åtte år.

Dermed må Solbakken og resten av trenerteamet i gang med å finne en ny kaptein.

Les også: Stefan Johansen forklarer landslags-exit

I mars skal Solbakkens mannskap ut i tre VM-kvalifiseringskamper mot henholdsvis Gibraltar, Tyrkia og Montenegro.

Les også: Haalands mål stjal overskriftene. Solbakken la merke til noe helt annet

Rekdal: - Tror ikke på voldsomme endringer

Før fredagens uttak er det knyttet spenning til hvem Solbakken velger å inkludere i troppen.

Flere navn er åpenbare, men ekspertene er samstemte i at de likevel er spente på hvordan den ferske sjefen komponerer sin første Norge-tropp.

- Det blir spennende å se hvor han starter. Jeg har vanskelig for å se at det blir de voldsomme endringer og overraskelser fra det som har vært med før, men noe blir det nok, sier Kjetil Rekdal til Nettavisen.

HamKam-treneren er god venn med Solbakken. Han sier han ikke har tenkt nøye gjennom konkrete navn som ikke har vært i landslagsdiskusjonen tidligere.

Rekdal er dog trygg på at det vil bli en viss form for fornying i det som blir presentert.

- Det er vel ingen åpenbare sånn sett, men det pleier å skje noe når det kommer en ny inn som har et litt annet syn på ting. Vi har ikke mange fantastiske spillere som ikke har vært med tidligere, sier Rekdal.

Men nevner likevel ett navn:

- Tokmac Nguen er en jeg tenker på, og han var vel aktuell sist. Jeg vet ikke hvordan det går med han nede i Ferencvaros for øyeblikket, men han er en som fort kan få sjansen. Det er et godt innspill, sier Rekdal.

Ett punkt tror han uansett Solbakken ikke vil vike mye fra.

- Jeg er ganske sikker på at Ståle ikke kommer til å ta med spillere som ikke spiller fotball. Over tid blir laget svekket om man har med spillere som ikke spiller kamper. Det så vi på for eksempel Markus Henriksen og Stefan Johansen under Lars Lagerbäck etterhvert. Etter lang nok tid går form og prestasjon nedover, det er helt logisk. Hvis Haaland hadde sittet på benk eller tribune i tre-fire måneder så hadde ikke han hatt samme formen som han har nå, mener Rekdal.

Les også: Politiet oppretter sak mot Solbakken: - Jeg er lei meg

Spent på forsvaret

TV 2s ekspert Simen Stamsø Møller er i likhet med Rekdal spent på uttaket. Spesielt forsvaret er lagdelen han tror vekker mest hodebry for trenerteamet, og da særlig på midtstopperplass.

- Det er ingen åpenbare kandidater ved siden av Kristoffer Ajer akkurat nå. Leo Østigård er aktuell, han virker å være en offensiv type i uttalelsene sine, men han må vise det på banen. Sigurd Rosted er bra, men ikke sikker på om han er god nok å spille Norge til mesterskap, sier Stamsø Møller til Nettavisen.

Eksperten tror fort at Stefan Strandberg starter som Ajers makker under Solbakken.

- Han er litt glemt og undervurdert, og jeg ville nok gått for han og Ajer. På backplass er Haitam Aleesami under veldig press. Han har hatt flere gode landskamper, men dessverre for han er det feilene som huskes. Det spøker nok for plassen hans. Jeg tror det blir Birger Meling på venstre, sier Stamsø Møller.

Eksperten sier han ble imponert over innsatsen til Ruben Gabrielsen og Andreas Hanche-Olsen mot Østerrike, men påpeker at han ikke har sett dem nok til å mene noe om de burde være med nå

- Det tipper jeg Brede Hangeland har gjort. De har sett hundrevis av timer med video, fortsetter Stamsø Møller.

- Hvilke overraskelser tror du Ståle kommer med på fredag. Hvem håper du får sjansen nå av dem som ikke har vært mye med tidligere?

- Fra det forrige sirkuset dukket det opp spesielt én fyr; Sondre Tronstad. Han tror jeg er en type som har noen kvaliteter Solbakken setter veldig pris på. Han graver dypt. Det er en som gjør det maks ubehagelig for motstanderen. Han er best først og fremst når Norge ikke har ballen så mye og det trenger laget.

- Hvilke av de etablerte fra Lagerbäcks tid tror du blir utelatt fra troppen nå?

- Det er mye hodebry for staben med tanke på riktig ellever. De vil sikkert forandre ting, men har ikke fått sett noe live de siste månedene. Det vet jeg har vært en utfordring for dem. Markus Henriksen tror jeg også får det vanskelig med å komme med i troppen. Jeg vil heller se Mathias Normann.

Lanserer nye kapteinsemner

De siste årene har Omar Elabdellaoui og Stefan Johansen vært i Norges kapteinsteam.

Sistnevnte har allerede bekreftet at han ikke blir med videre, og ekspertene er delt i hvem som burde ta på seg bindet når landslaget går over i en ny epoke.

- Sander Berge. Han hadde vært en av mine kandidater. Nå vet ikke jeg hvordan disse guttene er innad i miljøet, men for meg hadde Berge vært et soleklart alternativ. Han er rolig, avbalansert og veldig oppegående. Jeg kjenner han, så det er kanskje derfor jeg kaster ut navnet hans. Han hadde vært et godt alternativ, sier Rekdal.

Stamsø Møller har også gjort seg noen tanker om hvem som kan ta rollen.

- Elabdellaoui er det soleklare valget, men vi må vente å se med han. Han er nok ikke med i denne troppen. På sikt tenker jeg at Kristoffer Ajer er en god kandidat. Om han blir kaptein nå så kan det bli litt i overkant mye å tenke på, men Ajer er absolutt en fremtidig kaptein, sier Stamsø Møller.

Solbakken presenterer Norges tropp fredag kl 12. Nettavisen følger pressekonferansen direkte.